Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt tavsiye fiyatının belirlenmesini ve açıklanmasını beklediklerini söyleyen Turgay’ın açıklaması şöyle:

“Süt fiyatları en son Ocak ayında belirlenmiş ve o tarihten bu yana süt fiyatında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Bizler süt üreticileri olarak bir an önce Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt tavsiye fiyatının belirlenmesini ve açıklanmasını beklemekteyiz.

Ocak ayında 1,53 TL olarak açıklanan süt fiyatı biz süt üreticilerine 1,44 TL olarak yansıtılmakta, nakliye ve soğutma primi gibi bazı masraflar üreticilerden kesilmektedir. Ocak ayında süt fiyatı açıklandığında 1 çuval yem 45-55 TL arasında değişmekte iken, 7 aydır değişmeyen süt fiyatının karşısında şu an yemin çuvalı 70-80 TL olmuştur. 2016 yılında yemde KDV %8’den %1’e indirilmiş, bizler de yem fiyatları ucuzlayacak diye umutlanmıştık. Ancak çok sürmeden yemdeki KDV indirimi yem fiyatlarına giydirilmiş,  KDV indiriminden faydalanan kesim kesinlikle yem sanayicisi olmuştur. Üreticinin kazanması için KDV indirim tutarı yem desteği olarak üreticiye verilmeliydi.   

Haziran ayında gerçekleşmesi beklenen Ulusal Süt Konseyi Toplantısının bir an önce yapılması, çiğ süt tavsiye fiyatının ivedilikle açıklanması gerekmektedir. Süt fiyatı belirlenirken yem-süt paritesinin göz önünde bulundurulması en büyük beklentimizdir. 1 kg süt ile en az 1.3 kg yem satın alabilmeliyiz. Süt fiyatlarında bu oranda artış sağlanamıyorsa acilen yem fiyatlarına müdahale edilmelidir. Hammadde ve kurdaki artışları bahane ederek yem fiyatında artışa giden yem sanayicilerinin içinde bulunduğumuz harman zamanında hammadde sıkıntısı yaşamadıkları kanaatindeyiz. 

Ürettiği sütten para kazanamayan üreticilerimiz böyle giderse ilk fırsatta hayvanlarını kestirecek ve böylelikle süt üretimi de azalacaktır. Mevcut çiğ süt ve yem fiyatları üreticileri büyük ölçüde zorlamakta ve hayvancılığı bırakacak noktaya getirmektedir. Üreticinin kazanabilmesi ve süt üretiminde istikrar sağlanması için ya yem fiyatları aşağı çekilmeli ya da süt fiyatında acil ve ciddi bir artışa gidilmelidir. ‘Köylüyü köyünde tutalım’ hedefimizi gerçekleştirmek için projeler uygulanırken acilen tarım politikaları üretilmeli ve süt-yem fiyatları ciddi anlamda ele alınmalıdır.”