Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Feryaz Yüksel, dün düzenlediği bilgilendirme toplantısında SBS (Seviye Belirleme Sınavı) sonuçlarına göre ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrenciler ile okulların tavan ve taban puanları hakkında açıklamalarda bulundu.

“KİŞİSEL BAŞARI PUANLARI ÖN PLANA ÇIKARILARAK HESAPLANDI”

2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı SBS sonuçlarına göre öğrencilerin yerleştiği ortaöğretim kurumlarının belirlendiğini hatırlatan Yüksel, “Bu değerlendirmeyi dört ana başlıkta yapacağız. Birincisi genel başarı durumumuz, ikincisi okullarımızın fen lisesine, Anadolu öğretmen lisesine yerleştirme oranı, üçüncüsü Anadolu sağlık meslek lisesine yerleştirme, dördüncüsü de diğer meslek liselerine yerleştirme olarak değerlendirmeye alacağız. Bunu sayısal olarak tespit ederken, mezun olan toplam öğrencilerimizin üzerinden değerlendirme yaparken, aynı zamanda mezun olan öğrencilerimizin SBS’ye giren öğrenciler üzerinden başarı durumunu da değerlendirmeye alacağız. Çünkü şu an bunu kategorize edersek şayet, okullarımız biraz önce söylediğim manada şekillenmiş ve aynı zamanda burada düz meslek lisesine giden öğrenci sayısı da otomatik olarak ortaya çıkmış olacak. Malumunuz bu yıl öğrencilerimizin SBS puan türü hesaplanırken 6, 7 ve 8’inci sınıf kişisel başarı puanları ön plana çıkarılarak hesaplandı. SBS’den almış olduğu puan 6, 7 ve 8’inci sınıftaki kişisel başarı puanı bölü 2 ile hesaplanmış oldu. Dolayısıyla geriye dönük olarak bu 8’inci sınıfta okuyan öğrencilerimiz 6, 7 ve 8’inci sınıfta bu konuda onlara bu şekilde bilgi vermiş olsalardı hem okullar, hem veliler, hem de öğrenciler kendilerini bu sınav sisteminin sonucuna göre hazırlayacaklardı. Ama böyle olmadı. Fakat bakanlığımız öğrencilerimizin karşılaşacağı bu haksız durumu göz önünde bulundurmak ve okulların kontenjanlarını artırmak suretiyle öğrencilerimizi bu haksızlıktan kurtarmış oldu.” dedi.

“716 ÖĞRENCİMİZ LİSELERE YERLEŞTİ”

Feryaz Yüksel, SBS sonuçlarına göre öğrencilerin gurur verici bir tablo ortaya çıkardıklarını belirterek, şunları söyledi: “Mezun olan öğrenci sayımız 972. 972 öğrencinin 256’sı sınava girmemiş. Sınava giren öğrenci sayımız 828 olarak kalmış. 828 öğrencinin de sınava girmiş olmasına rağmen bunların 112 tanesi hiçbir yere yerleşememiş. Sınava girip de yerleşemeyen öğrenci sayımız % 14’te kalmış. 828 öğrencimizin 716 tanesi fen lisesi, Anadolu öğretmen lisesi, Anadolu liseleri, ticaret meslek, güzel sanatlar, askeri lise, polis koleji, Anadolu teknik lise, sağlık meslek, Anadolu imam hatip lisesi, sosyal bilimler ve spor liselerini ayrışmalı olarak kazanmışlar. Bu 716 öğrencimize başarılar diliyorum.

“BAŞARI YÜZDEMİZ % 86”

Okullar arasında tatlı bir rekabetin ortaya çıktığını dile getiren Yüksel, “Okullarımızın genel başarısı arttı. Genel başarımız 828 öğrenciden 716 tanesi Anadolu türü okulları kazanmak suretiyle başarı yüzdemiz % 86. Özellikle merkezde şu anda genelde en başarılı ilk 5 okulumuzu yüzdelik dilimde değerlendirdiğimizde, Raşit Efendi Ortaokulu % 94’lük başarıyla bu yıl birinci sırayı almış durumda. Yekta Baydar Ortaokulu % 93’lük başarıyla ikinci sırada, Anafartalar Ortaokulu da % 93’lük başarıyla ikinci sırada, Rasim Ergene Ortaokulu % 92’lik başarıyla üçüncü sırada. % 89’lık başarıyla da Beyendik Ortaokulu dördüncü sırada. Ahmet Yenice Ortaokulu da % 88’lik başarıyla beşinci sıraya yerleşmiş durumda. Beldeler bazında değerlendirdiğimiz zaman Beyendik Ortaokulu 36 öğrencisinden 32’sini Anadolu türü okullara sokmak suretiyle % 89’luk bir başarı sağlamış, ikinci sırada Çamlıca Ortaokulu, 42 öğrenciden 35’ini yerleştirerek % 83’lük bir dilime girmiş. Yenimuhacir 21 öğrencinin 17’sini Anadolu türü okullara sokarak % 81 başarı elde etmiş. Orhaniye Ortaokulu 26 öğrenciden 17’sini yerleştirmiş, başarı oranı % 65. Paşayiğit Ortaokulu, 39 öğrenciden 24’ünü sokmak suretiyle % 62’lik dilime girmiş. Fen lisesi kazandırmada Ahmet Yenice ve Raşit Efendi % 15’lik başarı ile birinci sırada yer almış. Yekta Baydar burada % 9’luk dilimle ikinci sırada. Anafartalar’da % 8’lik oranla üçüncü sırada. Anadolu öğretmen lisesine en fazla öğrenci sokan okullarımız Yekta Baydar % 25’lik dilimle birinci, Raşit Efendi % 15’lik dilimle ikinci, Yenimuhacir ise % 14’lük dilimle üçüncü sırada yer almış.” şeklinde konuştu.

“VELİSİYLE KOORDİNESİNİ İYİ BİR NOKTADA TUTAN OKULLAR KESİNLİKLE BAŞARIYI YAKALAR”

Feryaz Yüksel, liselere yerleştirme oranları hakkında da bilgi vererek, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşan Anadolu Lisesi, Yusuf Çapraz Anadolu Lisesi ve Keşan Lisesi’ne giren öğrenci yüzdelerine baktığımız zaman şu an Çamlıca Ortaokulu % 60’lık dilimle birinci sıraya yerleşmiş. Dr. Ali İhsan Çuhacı % 56’lık dilimle ikinci sırayı almış, Anafartalar % 52’lik dilimle üçüncü sırada, Ahmet Yenice % 50’lik dilimle dördüncü, Yekta Baydar % 48’lik dilimle beşinci sırayı almış. Halkımız başarıyı okulda, okulun isminde arıyor. Halbuki başarıyı getiren okulun ismi değildir. O okulda bulunan idareci ve öğretmenlerin iyi bir stratejik planlama yapması suretiyle velilerle sosyal ilişki düzeyini üst seviyede tutmak başarıyı getirir. Velisiyle koordinesini iyi bir noktada tutan okullar kesinlikle başarıyı yakalar. İlçemizde başarının adresleri okul bazında yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Bizim kamuya anlatmak istediğimiz şey buydu. Birgün gelecek tüm okullar bu başarıyı birlikte paylaşacağız.