Bilgi Üniversitesi Eğitim Danışmanı ve Sabah Gazetesi Eğitim Yazarı Sait Gürsoy, 21 Kasım 2015 Cumartesi günü ADEN Eğitim Okulları’nda “Sınav Motivasyonu” ve “Sınav Kaygısı” konusunda seminer verdi.

Saat 11.30’da 5,6,7.  sınıflara, saat 12.30’da da 8. sınıflara yönelik yapılan seminere veliler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Keşan ADEN Eğitim Okulları Genel Müdürü Ahmet Altın’ın açış konuşmasını yaptığı ve Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan’ın da katıldığı seminerde, velilerin okul seçimlerine dikkat çekildi.

“GÜNÜMÜZDE OKUL TÜRLERİ ÇOĞALDI”

Bilgi Üniversitesi Eğitim Danışmanı ve Sabah Gazetesi Eğitim Yazarı Sait Gürsoy, konuşmasının başında, kendisinin eğitim döneminden ve günümüzdeki okul türlerine örnek verdi.  2015 yılında Fen, Anadolu, Meslek liseleri gibi okul türlerinin çoğaldığına dikkat çelen Gürsoy, “Şu an temel liseler de açıldı. Okul seçimlerine çok dikkat edilmesi ve önem verilmesi gerekmektedir. Bence sınav değil okul kaygınız olsun. Öğrenciye sizin isteğinize göre okul seçtiremezsiniz. ” dedi.

Anadolu Liseleri’nin daha çok tercih edildiğini belirten Sait Gürsoy, velilerin okulları araştırmaları gerektiğini vurguladı. Gürsoy sözlerine şöyle devam etti: “Velilerimizin çocuklarını gönderecekleri okulları çok iyi araştırması gerekir. Bu okulların eğitim kadrolarından, yaptıkları başarılar ve sosyal yaşam, fiziki yapıları, okulun alt yapısı konularını incelemeleri gerekmektedir. Öğrencinizi örneğin B lisesine verdiğiniz zaman oradan hangi üniversiteye gidebilecek. Bunun cevabını bulmanız gerekmektedir.”

“KARŞINIZDA OLGUN BİR NESİL VAR”

Sait Gürsoy, konuşmasının devamında velilerin öğrencileri ile diyaloglarına da dikkat çekti.  Geçmiş dönemlerde lise öğrencisinin sorduğu soruları bugün ilkokul veya ortaokul öğrencilerinin sorduğunu vurgulayan Gürsoy, “Şu an onlar teknoloji çağındalar.  Önceki yıllarda üniversite veya lise döneminde olan öğrencilerin sordukları soruları şimdi ortaokul ve ilkokul öğrencileri soruyor ve ikna edilmek isteniyor. Sordukları sorularla bizleri ters köşeye yatırıyorlar. Karşınızda olgun bireyler var.” dedi.

“KIYASLAMA YAPMAYIN”

Sait Gürsoy, öğrencilerinin sınav sonuçlarının hiçbir zaman kıyaslama yapılmaması gerektiğini de vurgulayarak, “Evde abi abla varsa, onları örnek göstererek veya komşunuzun çocuğunu örnek göstererek öğrencinize kıyaslama yapmayın. Deneme sınavlarına girdiğinde yapamadığı sorular varsa, neden, niçin, nasılı bulmalısınız. Çocuğunuzun eksiği varsa okul yönetimi ile konuşmalısınız. Yüksek not alması için çabalamalısınız. Rehber öğretmenler, branş öğretmenlerle sürekli irtibat içinde olmanız gerekir. Çocuğunuz eve geldiğinde, onunla kaç dakika konuştuğunuzu sorgulayın.” şeklinde konuştu.

“SORUMLULUK YÜKLEME”

Velilerin öğrencilerine sorumluluk yüklemeleri gerektiğini söyleyen ve bunu yaparken de bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gürsoy, “Örneğin sabah kahvaltıda bir tabağı onun getirmesini isterken, tabağı getirirken, “Sakın halıya dökme şöyle böyle olur” deseniz o tabak bir daha gelmez ve yerine gitmez. Öğrenci sınavdan eve geldiğinde hemen “Sınav nasıl geçti” yerine, “Hoş geldin, nasılsın, vs gibi diğer konulardan bahsedin. Zaten ilerleyen dakikalarda o size sınavı anlatacak. Sınavda 20 sorudan 19 tane yaptığını belirttiğinde, hemen neden 20 değil de 19 demeyin. Yaptığı cevapları tebrik edin”

“AİLE MESLEĞİ VE EĞİTİM DURUMLARINDAN UTANMAYIN”

Sait Gürsoy, seminerde bulunan öğrencilere de seslenerek, ailelerin mesleği ve eğitim durumlarından utanmamaları gerektiğini de altını çizdi. Gürsoy, “Baba ya da anne alınteriyle size yemek getiriyorsa utanmayacaksınız. Onların eğitim durumlarıyla da dalga geçmeyeceksiniz. Onların dönemlerinde şartlar nasılsa ona göre eğitim ve iş durumları olmuştur. Sizler asla şunu unutmamalısınız, dünyanın en kötüsünü de yapsanız, etrafınızdaki herkes gider ve ancak anne ve babanız sizin yanınızda kalır” dedi.

Sait Gürsoy konuşmasının sonunda, öğrencilerin sınavlarda başarılı olmak için sürekli test çözümü ve deneme sınavlarına katılması gerektiğini belirtti.

Seminer,  ADEN Eğitim Okulları Kurucu Temsilcisi Mustafa Bezbaş’ın, Sait Gürsoy’a çiçek vermesiyle sona erdi.