CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan, şubat atamalarından sonra hangi branşlarda kaç öğretmen açığının halen olacağını sordu.

CHP’li Erdin Bircan, Milli Eğitim Bakanlığının 11 Kasım 2015 tarihinde norm güncellemelerinin tamamlanmasının ardından iller bazında öğretmen ihtiyacının toplam 91 bin 142 olduğunu açıkladığına dikkat çekerek, eğitim sendikaları ise öğretmen açığının 120 binden fazla olduğu bilgisini verdiğini kaydetti. 2016 Şubat ataması için kontenjanların belirlendiğinin altını çizen Bircan, şubat atamasından sonra ne kadar öğretmen açığı kalacağını bir soru önergesi ile sordu.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Erdin Bircan:

“- Ülkemizde öğretmen açığı hangi branşlarda, ne orandadır?

- Atamalar yapılırken hangi kriterlere göre ders öğretmeni kadrolarını açmaktasınız?

- Mezun sayısına göre en çok işsiz öğretmen grupları hangileridir? Bunların öğretmen yapılması için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

- Bölüm öğrencilerine formasyon eğitimleri verilmeye devam edecek midir? Hangi bölüm öğrencileri, hangi oranda formasyon eğitimi alabilecektir?

- Liselere yeni kayıtlarla oluşan derslik ihtiyaçları karşılanmış mıdır? Karşılanmamışsa liselerdeki derslik ortalama öğrenci sayıları kaça yükselmiştir?

- İlkokul ve ortaokuldaki öğrenci sayısı artışı nedir ve bu artışa göre kaç sınıf açılmıştır? İlk ve ortaokul dersliklerindeki ortalama öğrenci sayıları kaça yükselmiştir?

- Milli Eğitim Bakanlığının dersler için gösterdiği açık rakamları neye göre belirlenmektedir?

- AB’ye üye Avrupa ülkelerinin ilk, orta ve lise dersliklerindeki öğrenci ortalamaları kaçtır? Bunlarla ülkemizdeki dersliklerdeki öğrenci ortalamalarının karşılaştırılması sonucu nedir?

- Medya okuryazarlığı dersini zorunlu hale getirmeyi düşünmekte misiniz? Bu dersi iletişim fakültesi mezunlarının vermesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?” sorularını yöneltti.

Konu hakkında bir açıklama da yapan Bircan, “Şubat 2016 atamaları belli oldu. Hangi branşlarda kaç öğretmen alınacağı açıklandı. Ancak bir yapılacak alıma rağmen birçok öğrencimiz sağlıklı eğitime yine ulaşamayacak. Öğretmensiz ya da kalabalık sınıflar nedeniyle eğitim hizmetini alamayacak” diye konuştu.