CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, geçen yıl Edirne’de 16 okulda 303 öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda eğitim gördüğünü belirterek, “Bu yıl da birleştirilmiş sınıflar halen oluşturuluyor, Milli Eğitim Müdürlüğü sınıfların birleştirilmesini ‘mevzuat’ olarak açıklıyor. Bir sınıf açılması için bir öğretmene en az 10 öğrenci düşmesi gerekiyormuş. Sayı 10'un altına düşerse sınıfların birleştirilmesi gerekiyormuş.” dedi.

Köy okullarını çok önemsediğini belirten Gaytancıoğlu, “Sürekli köy okullarını ziyaret etmeye çalışıyorum. Köy okullarında birleştirilmiş sınıf uygulamasını ve yaşanan zorlukları görüyorum. Bu nedenle bu uygulamanın kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Özellikle nüfusun az olduğu köylerde birleştirilmiş sınıf uygulamasının bulunduğunu söyleyen Gaytancıoğlu, “Farklı yaş grubundaki öğrenciler aynı sınıfın içinde tek bir öğretmen tarafından eğitim görüyor. 1.,2.,3. ve 4.sınıflar bir arada... Bu çocuklarımız taşımalı sisteme de dahil edilmiyor. Elverişsiz fiziki şartlarda, sobalı, tuvaleti dışarıda olan okullarda, bir arada ve ücretli öğretmen ile eğitim gören çocuklarımız geleceğe hazırlanamıyor. Bir tarafta şehir de çok güzel imkanlara sahip okullarda okuyan çocukları görüyor, mutlu oluyorum, diğer taraf ise yokluklar içerisinde eğitim alan çocukları görüp üzülüyorum.” diyerek köy okullarına bir kez daha dikkat çekti.

“CHP olarak biz kimsenin maddi olanaksızlıklar nedeniyle, öğretimin hiçbir aşamasında, eğitim hakkından mahrum kalmasını istemiyoruz.” diyen Gaytancıoğlu “Bizler diyoruz ki eğitimin hiçbir dalında ve aşamasında, kimsenin önü tıkanmamalı. Ancak bugün Türkiye’nin geldiği noktada eğitim sistemi, fırsat eşitliği sağlamaktan uzaklaşmış, eşitsizliklerin olduğu bir sistem haline gelmiştir.” şeklinde konuştu.

Eğitim’de tek bir öğrencinin bile kazanılmasının hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Gaytancıoğlu, “CHP ‘Eğitimde hiçbir fert feda edilemez’ anlayışı ile birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören her bir öğrencinin eğitimini önemsemekte ve onlar için kaygılanmaktadır.” dedi.

Yıllarca öğretim üyesi olarak üniversitede görev alan Gaytancıoğlu, “Şartlar ne olursa olsun eğitim de bütün olanaklar zorlanmalı ve her bir öğrenci kazanılmalıdır. Öğrenci sayısı az, o nedenle çocuklar bir arada okusunlar diyorlar. Binlerce Sınıf Öğretmeni atanmayı bekleyip, öğrencilerine kavuşmak isterken, öğretmensiz binlerce okulda birleştirilmiş sınıflarda öğrenim gören öğrenciler de öğretmenlerini beklemektedir. Aslında birleştirilmiş sınıf uygulamasını konuşurken yine tarıma geliyoruz. Her şeyin başı Tarım. Siz köylerde üretimi bitirir, çiftçiyi göçe zorlarsanız, köyler bu hale gelir. Çiftçimiz mutuyken, zenginken köy okulları böyle miydi?” diye sorarak köylerdeki eğitim sorunun bir bütün olarak incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre okuldan ayrılan çocukların sayısının 5 kata yakın arttığını söyleyen Gaytancıoğlu, “AKP’nin eğitim sistemi bu yıl da sınıfta kalmıştır.” dedi.

“Eğitim sisteminde tüm bu sorunlar varken, özel öğretimi özendirmek için özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla destekleyen AKP devlet okullarına, kamusal eğitime yeterli bütçe ayırmıyor” diyen Gaytancıoğlu, “Bakanlığın yüz binlerce öğrencisinin sobalı, tuvaleti dışarıda, bakımsız ve birleştirilmiş sınıflarda okuduğundan hiç haberi yokmuş gibi davranmasını Cumhuriyet Halk Partililer olarak kabullenemiyoruz” şeklinde konuştu.