AYŞİN SEÇİL GEZER

YENİ SİSTEMİN BİR EĞİTİM GÖÇÜNE NEDEN OLACAĞI ORTADA

“TEOG yerine ne geldi? Sonuç hüsran” şeklinde konuşan Okan Gaytancıoğlu, Yeni sistemin bir eğitim göçüne neden olacağını söyledi. Gaytancıoğlu, “AKP Genel Başkanı ‘Bu TEOG nedir, bunu kaldırın’ dedi. Böyle bir açıklama yapmadan 15 gün önce TEOG'un çok iyi bir sınav olduğunu söyleyen biatçı bakan ve 81 milli eğitim müdürü AKP döneminde getirilen TEOG'u bir kişinin söylemiyle, çark ederek 45 gün düşündüler ve sonunda daha kötü bir sistem ürettiler.  Yeni sistemin bir eğitim göçüne neden olacağı ortada. Herkes şimdi iyi liselerin civarında ev kiralayacak. Neticede sınava girecek öğrencilerin yaklaşık sadece yüzde 10 kadarı ‘nitelikli’ sıfatına sahip okullara girecek. Geri kalan yüzde 90’ı da adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleştirilecek. Dolayısıyla evinin çevresinde yeterli Anadolu Lisesi olmayan öğrenciler, İmam Hatiplere zorunlu olacak. İmam Hatiplere gitmek istemeyenler Bakanlığın deyimiyle nitelikli okullara yakın yerlere taşınacak.” dedi

ZORUNLU OLARAK İMAM HATİPLERE YÖNLENDİRİLECEK

Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mantıklı düşünürsek; sınava girecek 8. sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin. Fen Lisesi sayısı 302, Sosyal Bilimler Lisesi sayısı 93, proje okulları ise 350 civarında ve bunların içinde 150’si Anadolu İmam Hatipler. Bakan toplamda 600 okula sınavla öğrenci alınacağını söylüyor. Ya bazı okullar proje okul kapsamında çıkacak ya da sayıyı artırmak durumunda kalacaklar. Öyle bile olsa toplamda 100 bin öğrenci ancak sınavla okullara yerleşebilecek. Kısacası bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak. Yani zorunlu olarak imam hatiplere yönlendirilecek.”

DAR GELİRLİ AİLELERİN ÇOCUKLARI TEK BİR OKULA MECBUR BIRAKILMIŞ OLACAK

Sınavı kazanan öğrencinin 5 tercihte bulunabileceğini dile getiren Okan Gaytancıoğlu, şöyle dedi: Sınavı kazanamayan öğrencinin ise 3 alternatifi olacak. Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak. Bu sınavla son birkaç yıldır sayısı artırılmış İmam Hatip Liselerinin boş kalan kontenjanlarının doldurulması çabasını öngörebiliriz.”   

HER MAHALLEYE İMAM HATİP YAPTILAR, ÇOCUĞUNUZ EVİNE EN YAKIN OKULA GİDECEK DİYORLAR

Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Nitelikli okulları hedefleyenler merkezi sınava girecek, diger öğrenciler evlerine yakın 5 okuldan birini tercih edecek. Bununla birlikte; MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor. Özetin özeti önce her mahalleye imam hatip yaptılar şimdi de yeni düzenleme ile çocuğunuz evine en yakın okula gidecek diyorlar.”