Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönemi’nde akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda başarılı çalışmalara imza atıldığını belirterek, “56 okulumuzda 13207 öğrencimiz 870 öğretmenimizle 1. dönemi gerek akademik alanda gerekse sosyal, kültürel, sportif alanlarda başarılı ve verimli bir şekilde tamamladık.” dedi.

Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürü İlker Erarslan, dün düzenlediği basın toplantısıyla, 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönemi’ni değerlendirdi.

TAŞIMALI EĞİTİM

Öncelikle taşımalı eğitim konusunda bilgi veren Erarslan, “2014-2015 eğitim öğretim yılında 41 yerleşim yerinde 267 ilkokul 368 ortaokul öğrencimizin 7 taşıma merkezi olan ilkokul ve ortaokula taşıma işi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ilçemizin yanı sıra İpsala ve Enez ilçeleri de dahil 75 yerleşim yerinde bin 10 ortaöğretim öğrencisinin Keşan merkeze taşınması işi 57 araç ile yapılmaktadır.” dedi.

SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPORTİF ÇALIŞMALAR

İlker Erarslan, okullar arasında düzenlenen sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar ile edinilen başarıları aktararak, şunları söyledi: “İlçe çapında 4 resim 4 kompozisyon 4 şiir yarışması düzenlenmiş 104 öğrencimiz ödül almıştır. İlçe Gençlik Spor Müdürlüğümüzle koordineli olarak bin 90 öğrencimizin aktif katılımı ile küçükler, yıldızlar, gençler kategorisinde futbol, basketbol, voleybol, masatenisi, hentbol, badminton, satranç ve kros müsabakaları düzenlenmiştir. İl çapında düzenlenen okullar arası spor yarışmalarında Ahmet Yenice Ortaokulumuz Masa Tenisi (Küçük Erkek) İl Birinciliği, Keşan Fen Lisemiz Masa Tenisi (Genç Kız) İl Birinciliği, Özel Aden Ortaokulu Voleybol (Yıldız Kız) İl Birinciliği, Özel Aden Ortaokulu Satranç (Küçük Erkek) İl Birinciliği, Keşan Fen Lisesi Masa Tenisi (Genç Erkek) İl İkinciliği, İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Badminton (Genç Kız) İl İkinciliği, İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hentbol (Genç Kız) İl İkinciliği, Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Futbol (Genç Erkek) İl İkinciliği, Yenimuhacir İlkokulu Voleybol (Yıldız Erkek) İl İkinciliği, Bademlik Ortaokulu Kros (Yıldız Kız) İl İkinciliği, Bademlik Ortaokulu Kros (Yıldız Erkek) İl İkinciliği, Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Voleybol (Genç Erkek) İl İkinciliği, İlhami Ertem Mesleki Teknik Badminton (Genç Erkek)İl Üçüncülüğü, Safiye Erol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Futbol (Genç Erkek) İl Üçüncülüğü, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Basketbol (Genç Erkek) İl Üçüncülüğü, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi Hentbol (Genç Erkek) İl Üçüncülüğü, Safiye Erol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kros (Genç Erkek) İl Üçüncülüğü ve Yekta Baydar Ortaokulu Basketbol (Küçük Erkek) İl Üçüncülüğü kazanmıştır. Bireysel Spor Müsabakalarında Keşan Fen Lisesi öğrencimiz Özüm Öner yüzmede 50 metre Serbest ve 50 metre Kurbağalama dallarında il birinciliği, Keşan Fen Lisesi öğrencimiz Bilge Şefiye Eren ve Yekta Baydar Ortaokulu öğrencimiz Elif Elibol Satranç alanında il birinciliği, Yekta Baydar Ortaokulu öğrencilerimiz İrem Kaya ve Dilay Turan Satranç alanında il üçüncülüğü kazanmıştır. Sarıkamış Şehitlerini anma günü kompozisyon yarışmasında Feride Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Aleyna Koyuncu il birincisi olmuştur.”

PROJELER

Okullarda belirlenen 72 öğretmenle “Proje hazırlama teknikleri” üzerine mahalli “Hizmet İçi Eğitim Programı” düzenlediklerini ifade eden Erarslan, “AB Projelerinde Feride Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz, İlhami Ertem Teknik ve Anadolu Lisemiz ve Safiye Erol Teknik ve Anadolu Lisemizin 5  AB Projesi bulunmaktadır. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce Hazırlanan Trakya Kalkınma Ajansınca onaylanan ‘Buradayım ve Özelim’, ‘Geri Dönüşüm Gelecek İçin Önce Çocuklar ve Gençler Projesi’, ‘Teknoloji Eğitim Elele Gelişiyor’, ‘Etkili Liderler Çağdaş Okulları Yönetiyor’ olmak üzere 4 proje hayata geçirildi. TÜBİTAK Projelerinde 7 okulumuz 15 proje hazırladı. Geçen sene 1 projemiz Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Okullarımız sosyal sorumluluk projelerinde 13 okulumuz 53 projeyi kendi okullarında uygulamak üzere hayata geçirmişlerdir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce hazırlanıp Trakya Kalkınma Ajansınca onaylanan ‘Etkili Liderler Çağdaş Okulları Yönetiyor’ projesi kapsamında 45 kurum müdürümüz ile 50 müdür yardımcımıza 1 hafta süre ile Liderlik, İletişim, Takım çalışması vb. konularda eğitimler verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile İlçe Halk Kütüphanemiz işbirliği ile ‘Okul Öncesi Kütüphanelerde Buluşuyor’ projesini ilk dönem başlattık 2 dönemim sonuna kadar her hafta Çarşamba günü 1 okulumuzu okul öncesi öğrenci grubuyla kütüphanede buluşmaya devam edeceğiz. Bu proje ile kitap okuma alışkanlığını erken yaşta öğrencimize kazandırmayı ve okul öncesi eğitime dikkat çekmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Çanakkale zaferinin 100. yılı nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce “Çanakkale’nin 100. Yılında Şehitlerimizi Unutmadık Unutmayacağız” projesini hazırladıklarını kaydeden Erarslan, şunları kayıt düştü: “Proje ile Çanakkale’yi görmeyen öğrencimiz kalmayacak şekilde okullarımızın etkin katılımı sağlamayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda 19 Ocak 2015’te, 40 öğrencimizi özel rehberli yemekli ve ücretsiz bir şekilde Çanakkale Şehitliğimize yolcu ettik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzce sınıf öğretmenlerimize ‘Oyunlarla Sınıf Yönetimi’ velilere ‘Sosyal Medya- Sosyal Aile’ öğrencilerimize ise ‘Hedef Belirleme ve Motivasyon’ seminerleri verildi. 2014 yılında Keşan Emniyet Müdürlüğümüzce Hazırlanan  ‘Kızanlar Geleceğe Hazırlanıyor’ projesinin proje ortağı olarak çalışmaları birlikte yürüttük. İlçemizdeki İlçe Sağlık Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi, Emniyet Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma Vakfımız vb. tüm kurumlarla ortak seminer ve çalışmalar sağlıklı bir şekilde yürütüldü. Okullarımızda sosyal kültürel etkinlik olarak 9 tiyatro gösterisi, 4 pilav günü, 2 kermes düzenlendi. Çanakkale, İstanbul, Eskişehir ve Bursa’ya okul geziler düzenlendi.”

ÖZEL EĞİTİM

İlker Erarslan, Keşan’daki rehber öğretmenlere psiko-sosyal eğitim verildiğini belirterek, “Özel eğitim uygulama merkezimizce 1. Kademe orta ağır zihinsel 19, 2. Kademede 25 öğrenci, 3. kademede 15 öğrencimiz olmak üzere toplam 59 öğrencimiz bulunmaktadır. 4 öğrencimize evde eğitim hizmeti vermekteyiz. 5 okulumuzda özel eğitim hizmet sınıfı açmış bulunuyoruz. Okullarımızda yetiştirme kurslarında yararlanan öğrenci sayımız bin 444 tür. Mehmetçik Örgün ve Yaygın Eğitimi Destekleme ve Yetiştirme kursları 80 öğrencimiz faydalanmaktadır. Keşan Mesleki Eğitim Merkezimiz 87 kalfa adaylığı, 54 usta adayı, 80 iş pedagojisi alanında kurslar açmış olup tam yıl tam gün kapsamında 4 grup iş pedagojisi, ekonomi sigorta ve dergi mevzuatı, insan sağlığı ve iş güvenliği, madencilik sektörü, gıda sektörü, 5 hijyen kursu olmak üzere 1209 öğrencimiz kurslardan faydalanmaktadır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzce ilk dönem 2844 kursiyer kayıt oldu. 102 mesleki 36 genel 6 okuma yazma kursu olmak üzere 144 kurs açıldı. 2. Dönem özellikle istihdama yönelik kurslara ağırlık vereceğiz. Doğalgaz ve sıhhi tesisat kursu, tekstil, makine, unkar ve sürü yöneticiliği kursları gibi İŞKUR destekli kurslar açmayı planlıyoruz. Ayrıca işletmelerde beceri eğitimi alan 400 öğrencimiz, yazın staj uygulamasına gidecek 274 öğrencimiz bulunmaktadır.” dedi.

2. DÖNEMDEKİ ÖNCELİKLER

2. dönemde akademik başarıyı artıracak çalışmalara hız vereceklerini ifade eden Erarslan, açıklamasını şöyle tamamladı: “Okullarımızda yetiştirme kurslarından yararlanan öğrenci sayılarımızın arttırılması, AB Trakya kalkınma ajansı ve sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verip proje sayılarımızın nitelik ve nicelik olarak artırmak, kitap okuma alışkanlığına yönelik faaliyetlerin devamı ve hızlı okuma kurslarının düzenlenmesi, Çanakkale’nin 100. yılında ‘Çanakkale Şehitlerimizi Unutmadık Unutmayacağız’ projesinin etkin olması, okul öncesi, özel öğretim ve mesleki eğitime yönelik özel çalışma ve projeler, Mesleki Eğitim Merkezimiz ve Halk Eğitim Merkezimizce açacağımız kurslarda bölgemizin ihtiyaçları göz önüne alınarak istihdama yönelik kurslar açmak, öğrencilerimizi zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak ve kendilerine olumlu bir şekilde ifade etmeye yönelik 1. dönemde de olduğu gibi sosyal, kültürel, sportif, sanatsal ve bilimsel faaliyetlere etkin katılımlarını sağlamak, zararlı madde kullanımına, deprem bilincine ve çevre bilincine yönelik çalışmaları arttırmak, öğrenci kariyer günleri kapsamında rol model kişiler ile öğrencilerimizi ayın konusu olarak bir araya getirmek, rehberlik hizmetlerini öğrenci ve velilerimizle daha etkin ve sağlıklı yürümesine yönelik işbirliğini geliştirici çalışmalar yapılacaktır.”