Keşan Final Dergisi Dershanesi Açelya Şubesi Müdürü Sercan Bezbaş, dün yaptığı açıklamada MEB’in (Milli Eğitim Bakanlığı) TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) yerleştirme sisteminde yaptığı değişiklikler hakkında bilgi verdi. Bezbaş, geçen sene MEB tarafından hazırlanan TEOG e-kılavuza göre tercih sayısının 25’e yükseltildiğini ve özel okula gideceklerin TEOG tercihi yapmayacağını söyledi.

ÖZEL OKUL İSTEYEN ÖĞRENCİNİN DEVLET OKULUNA TERCİH HAKKI OLMAYACAK

Sercan Bezbaş, bu sene özel okul isteyen öğrencilerin devlet okuluna tercih hakkı olmayacağını bilgisini verirken, tercih yapmayan öğrencilerin Açık Liseye yerleştirileceğini ve özel okul kayıtlarının 24 Haziran -10 Temmuz 2015, Devlet Lisesi tercihleri 6-16 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacağını kaydetti.

ÖĞRENCİLER 25 OKUL TERCİHİNDE BULUNACAK

Öğrencilerin tek listede okul türü ve il sınırlaması olmadan 25 okul tercihinde bulunacağını ifade eden Bezbaş, “Tercihler internet üzerinden yapılacak. Tercih işlemleri ekranında özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım ve tercih yapmak istiyorum seçenekleri sunulacak. Tercih yapacak adaylara 25 okul tercihini gösteren ekran açılacak. Özel okula kayıt yaptırdım şıkkını işaretleyene tercih ekranı açılmayacak. İki tercihi kullanmayanlar sistem tarafında otomatik olarak Açık Liselere kayıt edilecek.” Şeklinde konuştu.

TEOG’TA AÇIKTA KALANI KOMİSYON YERLEŞTİRECEK

YEP (Yerleştirmeye Esas Puan) ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanların 14 Ağustos 2015 tarihinde açıklanacağını söyleyen Bezbaş, 17-21 Ağustos 2015 tarihinde il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca tercih başvurularının alınacağı bilgisini verdi. TEOG’ta açıkta kalan öğrencinin komisyon tarafından yerleştireceğini, yerleşemeyen öğrencilerin öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca boş kalan kontenjanlar için il veya ilçe sınırları içerisinde 5 tercih alınarak YEP üstünlüğüne göre merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirileceğini kaydetti. Ayrıca Bezbaş, nakillerde kesin kayıtların 24 Ağustos 2015 tarihinde ilan edileceğini belirttikten sonra kayıtların otomatik olarak yapılacağını söyledi. Yerleştirme işlemlerinin bir kez olacak ve yedek yerleştirme yapılmayacağını vurgulayan Bezbaş, yerleştirme işlemlerinin puan üstünlüğüne, tercih önceliğine ve kontenjana göre olacağını, Güzel Sanatlar ve Spor Liselerine yerleştirmelerin ise tercihler doğrultusunda merkezi olarak yapılacağını ve öğrencilerin yine yetenek sınavına gireceğini sözlerine ekledi.

DÖNÜŞÜM LİSELERİ İLGİ ODAĞI OLACAK

Son olarak Sercan Bezbaş, sınavla öğrenci alacak özel okulların 24 Haziran-10 Temmuz tarihleri arasında kayıt işlemlerinin yapılacağını ve okul değiştirmek isteyen nakil döneminde devlet okullarına geçebileceği bilgisini verdi. Dershanelerin Özel Okula dönüşmesiyle açılacak olan Dönüşüm liselerinin 2015-2016 Eğitim Öğretim yılında velilerin ve öğrencilerin ilgi odağı olacağını söyleyen Bezbaş, “Sınavlara hazırlık tecrübesi olan Dönüşüm Liselerinin gerek 8. sınıflarına gerekse sınav grubu olacak olan 11. sınıflarına ve diğer ara sınıflarına öğrencilerin ilgisi olacaktır. Biz Final Dönüşüm Lisesi olarak önümüzdeki yıl için gerekli alt yapıyı oluşturduk ve her türlü planlamamızı yaptık.  Önümüzdeki eğitim-öğretim yılına hazırız.” dedi.