Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, üniversiteye yerleşemeyen öğrencilere müjde vererek, hedeflerinde Makine Mühendisliği, Enerji Sistem Mühendisliği (yeni bir bölüm olan Enerji Sistem Mühendisliği geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir), Tesisat Öğretmenliği ve Enerji Öğretmenliği bölümlerinden biri olup sınavda herhangi bir nedenden dolayı arzuladığı puanı alamadığı için bu bölümü kazanamayan öğrencilerin üzülmelerine gerek olmadığını bildirdi.

Keşan Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Görevlisi Mustafa Güvenli, “Öğrenciler, Keşan Meslek Yüksekokulu'nda varolan Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı'nı bitirip DGS sınavı ile bu bölümlere geçiş yapabilecek ve arzularını yerine getirebileceklerdir. En önemlisi bu arzusunu bir yıl ertelemeyecek, LYS ve ÖSYS stresine bir kez daha maruz kalmayacaklardır. Ek yerleştirmeler ile hayallerine kavuşacaklardır.” dedi.

Keşan’da Gaz ve Tesisatı Teknolojisi Programı’nın çok bilinmediğinin, yapılan 2013 ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarında görüldüğünü belirten Güvenli, özellikle doğalgaz kullanımıyla birlikte bu alandan mezun olanlara büyük bir talep olacağının altını çizerek, programla ilgili şu bilgileri verdi:

“KEŞAN’da Durum:

Keşan’ımızın kış şartlarındaki havası malumunuzdur. Marmara Bölgesi’nde hava kirliliği olarak ilk sırada gelmektedir. Bu durum insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Ayrıca Trakya Bölgesi’ne bakıldığında doğalgaza sahip olamayan en büyük ilçeyiz. Bununla birlikte en yakın zamanda Keşan’a doğalgazın geleceği haberlerini duymak ve okumaktayız. Bu haber Keşan’ımız için bir bayram niteliğindedir. Çünkü insan sağlığı hiçbir şeyden daha önemli değildir. Doğalgaz Keşan’a geldiğinde teknik bilgiye sahip iş gücünü ise okulumuzun bu programı karşılayacaktır.

Bununla birlikte doğalgaz sadece ısınma amaçlı düşünülmemelidir. Ocakta ve kombi ile sıcak su temininde kullanılmaktadır. Halk arasında yanlış bilinen bir şey de doğalgazın pahalı lanse edilmesidir. Ocaktaki doğalgaz kullanımı LPG’den, sucak su teminindeki kombi ise termosifon ve şok su ısıtıcılarından kat kat daha ucuza gelmektedir. Yani işin özeti 12 aylık doğalgaz masrafı 12 aylık kömür, LPG ve elektrik harcamasından daha makul bile olmaktadır. Yaşadığınız konfor ise yanına kârdır.

ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Gaz ve tesisat sektörü, ülkemizde hızla yayılan ve genişleyen, sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile doğalgaz sektörü, stratejik bir endüstri olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde ısınma amacıyla kullandığımız doğalgazın dışa bağımlı olarak kullanılması, mevcut kaynaklarımızın kısıtlı oluşu ve doğalgazın özelliği itibarıyla diğer yakacaklardan birçok üstünlü­ğünün olması, doğalgazın etkili ve verimli kullanılması ile ilgili özel tedbirler alınmasını gerektir­mektedir. Gaz ve tesisat sektöründe, ülkemizde doğalgazın hızla yayılmasından dolayı büyük oranda istihdam açığı oluşmaktadır. Ayrıca gaz yakan cihazların imalâtını yapan firmaların hızla kendilerini yenilemeleri ve teknolojinin gereklerine göre cihazlarını geliştirmeleri bu dalda büyük oranda servis elemanı ihtiyacını doğurmaktadır.

Deprem kuşağında olan ülkemizde yanlış yapılan sıhhi tesisat sisteminin binaya getirdiği ekstra yükün ya­pının mukavemetini ve statiğini bozduğu bilinen bir ger­çektir. Bu dalda teknolojinin gereklerine uygun bilgi ve becerisi yüksek kaliteli iş gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.  Su ve ısınma, insanların en temel biyolojik ihtiyaçlarındandır. Bu ihtiyaçları karşılayan bilim ve teknik alanı, tesisat teknolojisidir. Bu meslek alanında tesisatçı kadroları görev yapmaktadır. Su ve ısıtma tasarımı, projelendirme, teknik montaj, işletme, bakım ve onarımı çeşitli kademe ve alan­larda görev yapan tesisat elemanları yapmaktadır. Doğalgazın kullanıma başlamasıyla bu meslekte iş bulma imkânı daha da artmıştır.

Tesisat işlerinin yapılabilmesi için küçük sermaye yeterli olmaktadır. En önemli iş yapabilme kriteri mesleği bilme ve montaj yeteneğidir. Bu mesleğin yapılabilmesi için fazla bir sermayenin gerekmemesi de önemli bir avantajdır.  İnsanlar var oldukça bu mesleğe duyulan ihtiyaç da hep var olacaktır.

EĞİTİM SONRASI (ÖNLİSANS) İŞ İMKANLARI

Kamu kurumlarında çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre belirlenen ücreti alırlar. KPSS ile devlet kadrolarına tekniker olarak atanabilirler. Özel sektörde eğitim sonrası kazanç kişini yeteneğine, deneyimine ve pozisyonuna ayrıca işletmenin yapısına göre değişmektedir. Gaz ve tesisat teknikerleri başlangıçta asgari ücretin 2-3 katı kadar ücret almaktadırlar. Gazlı ortamlarda ve saha çalışmalarında bu miktar artmaktadır. Botaş gibi kamu kuruluşlarında, Doğalgaz dağıtım şirketlerinde, İnşaat şirketlerinin yapı-tesisat gruplarında, Gaz tesisatı yapan özel şirketlerde, Isıtma sektörlerindeki her türlü kuruluşta görev alabilirler. İnşaat malzemesi üreten veya satan kuruluşlarda görev alabilirler.

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR VE NE İŞ YAPAR?

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, her türlü enerjinin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde üretilmesinden, tüketiciye sunulması ve ekonomik olarak kullanılması süreçlerini planlayan, projelendiren, uygulayan ve bu konularda strateji geliştiren bir disiplinidir. Tanım olarak böyle söylenen bu meslek kabaca enerjiyi ucuz ve kaliteli hale getirecek şekilde sistemler, araç ve gereçler kullanan mühendislerdir. Gelecekte enerjinin efendileri olacaklardır. Bu meslek dünya ve ülkemizde de bilinmeye başlamıştır.  Bu disiplin dalını bitirecek öğrenciler üniversitelerinden Enerji Sistemleri Mühendisi diploması ve ünvanı alacaklardır. Ayrıca bölümün en büyük avantajı enerji ile alakalı bütün özel ve kamu şirketlerinde çalışabilme olanağıdır.

Enerji Sistemleri Mühendislerinin çalışabileceği şirket ve kamu kuruluşlarının bazıları:

Özel sektörde enerji sistemleri ve teknolojileri ile ilgili tüm alanlar, Mekanik-Tesisatçılık (Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Sıhhi Tesisat), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Bor Enstitüsü, Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş.(TEİAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Türkiye Petrolleri Arama Ortaklığı (TPAO), Türkiye Boru Hatları Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), Türk Petrol Rafineleri A.Ş. (TÜPRAŞ), Türkiye Atom Enerjisi Araştırma Kurumu (TAEK). TEMSAN BM Hidrojen Enstitüsü, Taş Kömürü İşletmeleri, TCDD, MEB’da Teknik Öğretmen.

Ortalama 2000-5000 TL arası maaş alabilirsiniz. Ayrıca diyorsanız ki "ben patron istemiyorum, kendi işimin patronu olacağım", o zaman da kendi şirketinizi kurabilirsiniz. Bu mesleğin en büyük avantajlarından biri de opsiyonların fazla olması. Kesinlikle birçok fırsat karşınıza çıkacaktır. Fakat mezun olup da tamam bu kadar çok para kazanacağım demek hayalden öteye gidemez.  Her ne kadar bu bölümü bitirmiş olsanız da kendinizi geliştirmenizin maaşınıza artı katkı yapacağından emin olabilirsiniz. Örneğin yabancı dil üzerine kendinizi geliştirirseniz büyük şirketler de çalışabilir, yabancı şirketlerle anlaşmalar yapabilir ya da yabancı şirketlerde proje bazlı çalışabilirsiniz.”