Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 12 yıllık zorunlu 4+4+4 eğitim sistemi gereği ilkokullardan ortaokullara naklettiği 62 öğrenci velisinin açtığı dava sonucu valiliğin işlemini iptal eden Edirne Bölge İdare Mahkemesi’nin gerekçeli kararı açıklandı.  

Keşan Yekta Baydar ve Ahmet Yenice ilköğretim okullarının 3. sınıfında okuyan öğrencilerin 4. sınıf eğitimleri için Dr. Ali İhsan Çuhacı ve Kurtuluş ilkokullarına aktarılmasının, 3 yıldır kesintisiz eğitim-öğretim aldıkları okullarından sadece 1 yıl için uzaklaştırılmalarına sebep olduğu belirtilen kararda, “Küçük yaştaki öğrencilerin alıştıkları okul ortamı ve öğretmenlerinden uzaklaştırılmaları sonucu birçok manevi sorun ile de karşılaşabilme ihtimallerinin bulunduğu” vurgulandı.

Kararda şöyle denildi:

“Aynı zamanda öğrencilerin birçoğunun, 2014/2015 eğitim-öğretim dönemi akabinde yani 1 yıl sonra ortaokul eğitimleri için, ortaokul statüsüne geçecek olan eski okullarına dönecek olduğu, bu durumun öğrenci velilerine ayrı bir maddi külfet yükleyeceği, oysa 2014/2015 eğitim-öğretim döneminde de kademeli geçiş işlemlerinin devamı halinde öğrencilerin 4. sınıf eğitimlerine mevcut okullarında devam edeceği ve mezun olacakları dikkate alındığında öğrenci ve velileri açısından daha olumlu olduğu, kaldı ki, ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullara dönüştürülmesi esas olmakla birlikte, kanunda bir süreye yer verilmediği, başka bir deyişle kesin geçiş işlemlerinin mutlaka 2014/2015 eğitim-öğretim döneminde bitirilmesi gerektiğine ilişkin zorlayıcı bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir.

Bu durumda, uyuşmazlık konusu nakil işleminin, öğrenciler ve velileri olan davacılar açısından maddi ve manevi birçok olumsuzluğa sebep olacağı anlaşıldığından, dava konusu Edirne Valiliği’nin 15.04.2014 tarih ve 154438 sayılı işlemi ile bu işlemin bildirimi niteliğini taşıyan Edirne Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 02.05.2014 tarih ve 1756269 sayılı işlemi ile Keşan Kaymakamlığı’nın 08.05.2014 tarih ve 3977 sayılı işlemlerinin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu kanaatine varılmıştır.”

1 hakimin azlık oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilen kararda, kararın tebliğini izleyen 30 gün içinde Danıştay’a temyiz yolunun açık olduğu da belirtildi.