Türkiye'de 16 farklı ilde yeni orta öğretime geçiş modeli belirleme toplantısı kapsamında Edirne’de Margi Otel’de bir çalıştay düzenlendi. 

Edirne’de düzenlenen çalıştaya Orta Öğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, öğretmenler, veliler ve Öğrenciler katıldı. 
Orta Öğretim Genel Müdürü Ercan Türk, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yapılan toplantı ile ilgili bilgiler veren Türk, SBS’ye bağlı olarak, anadolu lisesini kazanamayan öğrencilerin ne yapacağıyla ilgili durumları son bir hafta on günlük süre içinde yaygın basınla sıklıkla paylaştıklarını söyledi. 
Orta Öğretim Genel Müdürü Türk, “Hepimizin çocukları bizler için çok önemli. Bizler eğitim yöneticileri olarak tüm çocuklar bizim için çok değerli. Bunların geleceğini belirleyecek, merkezi yerleştirme sınavı yani Anadolu türleri okullara yerleşecek öğrencilerin durumunu belirleyecek SBS sınavı 2013 yılında son kez yapıldı. Bu seneye bağlı olarak yapılan yerleştirmeler 6 Ağustos’ta açıklanmıştı ve kayıtlar da 16’sı itibarı ile tamamlandı. Boş olan kontenjanlara bu tarihten sonra yerleştirmeler sürecek. Bu kontenjanlara yapılan yerleştirmelerde bazen sıklıkla akıllara gelen bir soru var. Anadolu liselerini kazanamayan öğrenciler hangi okullara gitmek durumunda ve bu öğrenciler meslek liselerine zorla mı yönlendirilecek gibi bazı haberler kamuoyunda paylaşılıyor. 
2012’de SBS’ye giren öğrencilerin yüzde 38’i Anadolu türü bir okula yerleşmekteyken, 2013’te SBS’ye giren öğrencilerin yüzde 53’ü Anadolu türü bir okula yerleşecek. 2012’de 846 bin öğrencimiz Anadolu türü bir okula yerleşme imkanı bulamamakteyken, bu sene bu 581 bine düşmüş durumda. Yani 2013 yılı 2012 yılına göre Anadolu türü kontenjanlarımızın daha çok arttığı ve daha çok öğrencimizin hayallerindeki Anadolu türü okullara yerleşme imkanının olduğu bir yıl durumunda olacaktır. Sınavı kazanamayan, girmeyen, ya da yeterli puanı alamayanların durumuna ilişkin de sorular oluyor. Daha az öğrenci üzerine mesleki ve teknik eğitime bağlı okullara gitme yükümlülüğü olacak. Sınavı kazanamayan, girmeyen, ya da yeterli puanı alamayanların da tek seçenekleri meslek lisesi değil, bu öğrencilerimiz için meslek, imam hatip liseleri, çok donanımlı liseler, özel okullar ve açık lise gibi 5 ayrı seçenek bulunmakta. Yeni orta öğretime geçiş modeli ile ilgili çalıştaylardan sonra taslak modelin yönü belirlenmiş olacak”
dedi.
Toplantı öncesinde bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan Milli Eğitim Bakanlığının Seviye Belirleme Sınavı'nın son kez yapıldığını ilan ettiğini belirterek, gelecek yıl yeni orta öğretime geçişle ilgili ciddi bir çalışma başlatıldığını söyledi. Bu çalışmaların son aşamasına gelindiğini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Özcan, “bununla ilgili olarak bakanlığımız Türkiye'de 16 farklı ilde yeni orta öğretime geçiş modeli belirleme toplantı düzenledi. Trakya Bölgesi'nin istişare toplantısının Edirne'de yapılmasından mutluluk ve onur duyuyoruz. Çok şeffaf, katılımcı, farklı kategorilerde farklı katılımcılarla beraber istişare toplantımızı yapıyoruz” şeklinde konuştu. (İHA)