Keşan Rehberlik ve Araştırma Merkezi Rehber Öğretmeni Hayati Gülver, ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi)’nin yayınlamış olduğu ön bilgilendirme kılavuzuna göre, üniversite tercihlerinin 7-17 Temmuz'da alınacağını belirterek, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nda,  ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı) sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt işlemlerinin bütün  üniversitelerde 1-5 Eylül tarihleri arasında yapılacağını söyledi. Gülver, adayların; ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2014-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmelerini istedi.

Hayati Gülver, şunları söyledi: İnsan hayatının en önemli dönüm noktalarından biri meslek seçimidir ve tercih ile doğrudan ilişkilidir. Üniversite tercihi genellikle geri dönüşü olmayan veya telafisi çok güç olan, önemli bir süreçtir. Kişi kendini çok iyi tanımalı, kapasitesinin hangi düzeyde olduğunu, ilgi, istek ve yeteneklerinin hangi alanlara yönelik olduğunu bilmesi gerekmektedir. Hangi meslekte mutlu, başarılı olacaklarını çok iyi düşünmeleri, tercihlerini de buna yönelik yapması gerekir. Ülkemizde çok rastlanan mesleki tatminsizlik ve mutsuzluk işte bu tercih sürecinde alınan yanlış kararların sonuçları olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversite tercihlerinin oluşturulmasında birinci belirleyici etken istekler olmalıdır. İsteklerin belirlenmesinde adayın kendini tanıması, yeteneklerini keşfetmesi, çalışmak istediği mesleğin özelliklerini bilmesi önemlidir. Yapılan birçok anket ve bilimsel çalışmalar ülkemizdeki insanların ciddi bir kısmının eğitimini aldığı alanlarda çalışmadığı veya çalıştığı meslekten mutlu olmadığını göstermektedir.”

“TERCİH SIRASINDA YAPILAN HATALARA SİZ DE DÜŞMEYİN”

Gülver, tercihler sırasında sıkça yapılan hatalara düşülmemesi gerektiğini belirterek, yanlışlıkları şöyle sıraladı: İstek ve yetenekler doğrultusunda yapılmayan, <Üniversite olsun da, neresi olursa olsun!>,  düşüncesi ile yapılan tercihler. Aile, akran, toplum baskısıyla yapılan tercihler. Kapasite ve yetenekleri el vermediği halde toplumun daha çok saygı duyduğu ve rağbet ettiği meslekleri tercih etmek. Kılavuzda yayınlanan üniversite ve bölümlerin özel koşulları incelenmeden yapılan tercihler. düşüncesiyle yapılan tercihler.”

TERCİHLER SIRASINDA İZLENECEK YOL

Hayati Gülver, sözlerinin devamında, tercih sürecinde nasıl bir yol izleneceğini de şu şekilde ifade etti: “-Yapacağımız tercihler, gideceğimiz şehir, üniversite ve bölümü, ileriki yıllarda yapacağımız mesleğimizi doğrudan etkileyecektir ve bu nedenle kapasite, bilgi, beceri ve isteklerimiz doğrultusunda, hayallerimize, hedeflerimize uygun tercihler yapmalıyız.

-Tercih yaparken şehir ve üniversiteden ziyade  istediğimiz bölümü dikkate almalıyız. Üniversite veya şehir 4 ya da 5 yılı geçireceğimiz bir yer. Seçeceğimiz bölüm ise mesleğimizi dolayısıyla bütün bir hayatımızı etkileyecek bir tercih. O halde yapılması gereken şey, okumak istediğiniz bölümün en iyi hangi üniversitede eğitim verdiğini öğrenerek öncelikle orayı hedeflemek olmalıdır.

-Tercih yapacağımız, bölüm, üniversite, şehir ile ilgili bir takım araştırmalar yapmalıyız.

-Seçeceğim bölümün istihdam imkânları nasıl?

-Üniversite mezunlarına iş imkânı sağlamada ne derece etkili?

-Üniversitenin ulaşım imkânları nasıl?

-Üniversite barınma ve burs imkânı sağlıyor mu?

-Burslu program seçecekseniz bursların oranları ve devam koşulları neler?

-Bu soruların cevaplarını, tercih yapmadan araştırmalı gerekirse direkt tercih yapacağımız üniversite ile iletişim kurmalıyız.

-Önümüzdeki sınav dönemine daha iyi, daha verimli hazırlanacağınızı düşünüyorsanız, gönülsüz, sadece tercih listemde bulunsun düşüncesiyle, istemediğiniz düşük puanlı bölümleri listenize kesinlikle almayın. Bir yılı iyi değerlendirerek puan ve başarı sıralamanızı yükseltmek için gayret gösterin.

-Tercihteki en son aşama teknik kısımdır. Tercihteki faktörleri değerlendiren, geleceği için en iyi kararı kendisi verecek olan adaylar belirledikleri şehir, üniversite ve bölümlerin listesini ÖSYS tercih kılavuzu aracılığıyla veya güvenilir internet sitelerindeki tercih robotlarıyla yapabilirler. Hatta güvenilir rehber öğretmenlerle ve rehberlik uzmanlarıyla birlikte tercih edilebilecek bölümlerin listesi çıkarılabilir. Eğer bir uzman veya rehber öğretmenle birlikte tercih yapılacaksa adayların özellikle kendilerini tanıyan uzmanları öncelikli olarak tercih etmesi gereklidir. 

-Öğrenciler tercih sürecinde ailesini öğretmenlerini arkadaşlarını herkesi dinlemeli ama yetki ve sorumluluğun kendisinde olduğunu bilmelidir. Aldığı kararı sahiplemeli ve çıkan sonuca katlanmayı bilmelidir.”