Dınkırcı: “Keşan’ın geleceği adına konuşuyoruz”

Ersoylu: “Üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız”

Helvacıoğlu: “Kendi sağlığımız, çocuklarımızın sağlığı ve geleceğimiz için bunu yapacağız”

Keşan Doğalgaz Platformu tarafından düzenlenen toplantı dün Köşk Düğün Salonu’nda yapıldı. Saat 14.00’te başlayan toplantıya; Keşan’daki siyasi parti temsilcileri, oda ve dernek başkanları ile çok sayıda apartman ve site yöneticileri katıldı.

DINKIRCI: BUGÜN VARIM YARIN YOKUM

Toplantıyı açan Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Doğalgaz Platformu olarak büyük fotoğrafı görmek adına geniş katılımlı bir toplantı yapmayı planladıklarını belirterek, katılanlara teşekkür etti.

Dınkırcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler kamu görevlisiyiz. Devletimiz ‘Bugün burada çalışacaksın, yarın şurada çalışacaksın’ diyor. Dolayısıyla bizler bugün varız yarın yokuz ama sizler Keşan’da yaşıyorsunuz, sizlerin çocuklarınız burada yaşayacak.”

SADECE İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN KONUŞMUYORUZ

Özel İdare’nin doğalgaz hesabına müracaat eden kişi sayısının 242 olduğunu aktaran Dınkırcı, “30 bin civarında elektrik abonemiz var. Başlarda %60 oranına denk gelen 18 bin abonenin müracaatta bulunması isteniyordu ama Valimizin de üst düzeyde yaptığı girişimler sonucunda bu oran %15’e, gerekli abone miktarı da 4 bin 500’e düşürüldü. Biz şu an için sadece insan ve çevre sağlığı için konuşmuyoruz, Keşan’ın geleceği adına da konuşuyoruz. 12 aylık partikül değerleri 125 olması gerekirken, Keşan’ın 12 aylık partikül değerleri 250 civarında. Ocak, Şubat, Mart ve Nisan’ı baz aldığımızda bu değerler 500’ün üzerine çıkıyor.” dedi.

ÇOK CİDDDİ BİR NİMETİN ÜZERİNDE OTURUYORUZ

Doğalgaz Platformu’nun hazırladığı gazeteden de bahseden Bekir Dınkırcı, şöyle dedi: Sinerjiyi beraber ortaya koyacağız. Ben 4 bin 500 rakamına çok rahatlıkla ulaşabileceğimize inanıyorum. Bizim önümüzde 300 ilçe var. Biz bu trene yapışmak istiyoruz. Süremiz çok az. En kısa sürede sözü edilen rakamı yakalamamız lazım. Desteğinizi ve katkınızı bekliyoruz. Doğalgazı sadece hava kirliliği ve yakıt modeli bazında görmüyorum. Yarım saat ötede ihracat başlıyor. 2 saat ötede dünya kenti İstanbul’a yakınlığımız var. Bölgeye gelmek isteyen yatırımcı, kesinlikle enerji maliyetlerine bakacaktır. Kurulmasını istediğimiz Gıda Tarım ve Sanayi Organize İhtisas Bölgesi için de bulunmaz nimettir. Ben dün geldim, bugün buradayım, yarın yokum. Keşan’ın geleceğini yönetişim kavramıyla beraber yapalım. Çok ciddi bir nimetin üzerinde oturuyoruz. Bölgede muazzam toprak yapısı var. Bölgede muazzam bir gelecek var. Birleşirsek var oluruz. Ben hasatın iki tarafında da bulundum. Katılımınız için teşekkür ediyorum. İnşallah bunu hep birlikte başaracağız.”

Daha sonra Keşan Belediye Başkan Vekili Ercan Ersoylu konuştu.

ERSOYLU: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Ersoylu, Keşan’da doğalgazın zaman zaman gündeme geldiğini ve en son Vali Şahin başkanlığında yapılan girişimler sonucunda abone bağlantı ücreti yatıracak kişi sayısının 4 bin 500’e düşürüldüğünü dile getirerek, yapılan bu toplantının da en yararlı toplantı olduğunu kaydetti.

Keşan’ın ayağına gelen fırsatı kaçırmaması gerektiğinin altını çizen Ercan Ersoylu, “Bunu Keşan’ın menfaati doğrultusunda kullanmamız lazım. Yerel yönetim olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya hazırız.” diye konuştu.

AKTAN: HAVA KİRLİLİĞİNİ AZALTMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan da şunları söyledi: “Bu bir fırsat. Bizim sizlerden isteğimiz mümkün olduğu kadar binalarınızda sakinleri bu kampanyaya teşvik etmeniz. Burada en büyük sorunumuz hava kirliliği. Bir taraftan doğalgazla bunu sağlayacağız. Bir taraftan da mevcut sistemleri iyileştirmeye çalışarak hava kirliliğini azaltmaya çalışacağız. Katılım sağlarsak hizmetin biran önce gelmesini sağlarız. Daha temiz havaya daha çabuk kavuşmuş oluruz.”

Cuma günü yine Köşk Düğün Salonu’nda Makine Mühendisleri Odası’yla birlikte kalorifer kazanları yakma sistemleri konusunda toplantı düzenleneceğini dile getiren Aktan, apartman ve site yöneticilerini toplantıya katılmaya davet etti.

Toplantı Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun konuşmasıyla devam etti.

HELVACIOĞLU: DOĞALGAZ OSB’NİN TEMELİ OLACAK

“Derdimiz hava kirliliği” diyen Helvacıoğlu, özetle şöyle dedi: “300 ilçeden istenen abone sayısı sadece Keşan’da neden %15’e düşürüldü? Hava kirliliği kırmızıçizgi boyutlarında. Maskeyle gezilecek günler yaşıyoruz. Partikül ve kükürtdioksit oranları arttı. 335 TL lazım. Bunu devlet mi ödesin, şu mu ödesin, bu mu ödesin laflarını bırakacağız. Kendi sağlığımız için, çocuklarımızın sağlığı için, kendi geleceğimiz için bunu yapacağız. Kömüre gelince… Kömür yerli madenimiz. Kimse kömürden bahsetmiyor. Hava kirliliğinden bahsediyoruz. Binalar, araçlar, kalorifer yakmadaki hatalar kirliliği artırdı. Hava kirliliğini düşürmenin, yarıya indirmenin yolu doğalgazdır. Doğalgaz geldiğinde OSB’nin de temeli olacak. 75 fabrikalık gıda sanayi getiriyoruz Keşan’a.”

250 SAYISI KEŞAN’A YAKIŞMIYOR

Mustafa Helvacıoğlu, “Ölüyoruz. 10 yıl geçmeyecek torunlar kucaklarımızda ölecek. Şu gazeteyi okursanız doğalgazın nedenleri burada var. Sağlık verileri de var. Bu fırsatı yakaladık yakaladık yakalayamazsak kaderimizi kendimiz çizeceğiz. Devlet neden getirmiyor deniliyor. 400 TL masrafı 335 TL olarak yatırmamız isteniyor. 27 ilden büyüğüz. Bizim doğalgaza kavuşmamız, hava kirliliğini azaltmamız şart. 20 yıl önce istemiyorduk, şimdi havamız kirli diye istiyoruz. Hamzadere Barajı bölgesi için, OSB’nin gelmesi için, hava kirliliğini azaltmak için, tarım sulama alanlarının gelişmesi için doğalgazın gelmesi şart. Keşan’ın yıldızını 5’e çıkartmak hepimizin sorumluluğu. 30 Kasım’a kadar vaktimiz yok. 250 sayısı Keşan’a yakışmıyor. Birileri yatırır diye düşünüyorsanız o birileri sizsiniz.” dedi.

Hazırlanan gazetenin herkese dağıtılmasını isteyen Helvacıoğlu, “Hava kirliliği ekonomimize, kalkınmamıza, çevremize, sağlığımıza zarar. Bunun bilincinde olun. Bayramdan sonra mahalle gezilerimize başlayacağız. Keşan kıskanılan bir yer ama bu işi de başarmamız ve bayrağı önde tutmamız gerekiyor.” diye konuştu.

ŞAPÇI: İSTERSEK RAKAMI HAZIRLARIZ

Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı, konuşmasının başında Keşan’da bin 500 ile 2 bin arasında kazan dairesi bulunduğunu kaydetti. Şapçı, daha önce istenen 18 bin abonenin 4 bin 500’e düşürüldüğünü bunun da bin 500 kazan dairesi, bin 500 yönetici demek olduğunu, geriye kalacak olan bin 500 kişinin ise nasıl olsa tamamlanacağı yönünde görüşünü aktardı.

Öncelikle kazan dairelerinin abone bağlantı ücretini ödemesini, daha sonra ise apartman yöneticilerinin söz konusu bedeli ödemelerini isteyen Tanju Şapçı, “Zaten bunlar yatırdığında 3 bin 500, 3 bin 600 rakamını tamamlamış oluruz. Doğalgaz kullanabilecek esnafı da düşünürsek istenen rakamı tamamlarız.” dedi.

SIKINTILARINI HEP BERABER ÇEKERİZ

Doğalgazın öneminden bahseden Şapçı, “Çarpık yapılaşma, kazan dairelerine önem verilmemesi, kalorifercilerin bilinçlendirilmemesi nedeniyle sonuç ortada. Bunun sıkıntılarını hep beraber çekiyoruz. Şu anda yapmamız gereken şey biran önce doğalgaza geçmemiz. Doğalgaz bizim ekmek kapımız ama Keşan’ı düşünüyorsak doğalgazın biran önce gelmesi için çaba sarf etmeliyiz.” diye konuştu.

Bilgilendirmenin ardından katılımcıların konuyla ilgili soruları cevaplandırıldı.

DINKIRCI: HEPİMİZ KEŞAN’IN GELECEĞİNDEN SORUMLUYUZ

Toplantıyı kapatan Kaymakam Dınkırcı, 335 TL’nin doğalgaz başvurusu için yatırılan ön bedel olduğunu aktararak, sözlerini şöyle tamamladı: “Yatırımcı firmalar bu sayısı görmek istiyor. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kapsamında Marmara Temiz Hava Bölge Müdürlüğü’nün web adresi var. Halk Eğitimi Merkezi’nin önündeki cihazın 24 saatlik şehrin hava kirliliğini oradan takip edin. Ben ediyorum. İki noktaya daha seyyar cihaz getirildi. Doğalgazı kullananlar iyi bilir. Doğalgaz kullananlarla görüşün ve sorun. Kaça mal olduğunu öğrenin. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaya göre Keşan’da bir yılda 2,5 milyon TL akciğer, KOAH gibi hastalıklara harcanan kaynak var. Bunu ilgili bakanlıklara arz ettik. Konuştuğumuz bir paket sigara bedeli aslında. Şu an itibariyle hepimiz Keşan’ın geleceğinden sorumluyuz. Biz bütünün parçalarıyız. Keşan’da hava kirliliği var mı? Var. Ben kışın penceremi açamıyorum. Bunu biz yapacağız. Herkesin kendi etkilediği kesim var. Lütfen yalın bir şekilde tecrübeleri alıp kendi apartmanınızda paylaşın. Mümkünse 30 Kasım’ı bile bulmayalım. Hepinizin desteğine ihtiyacımız var. Şimdiden yaklaşan Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum.”

Toplantıda söz alan bazı katılımcılar da doğal gaz kampanyasına ilişkin görüşlerini ifade etti. Söz alan katılımcılar konuşmalarında Keşan Doğalgaz Platformu’nun çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini ancak halkın ikna edilmesi yönünde daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiği yönde görüş belirttiler.

 Toplantıya katılanlara Keşan Doğalgaz Platformu’nun hazırladığı 6 sayfalık “Doğalgaz” konulu gazete de dağıtıldı.