Ehliyet fiyatlarında yaşanan son durumu özetleme gereği hissettim. Neden???

Çünkü bundan 1 yıl önce devlet tarafından olaya el konuldu ve sorun çözüldü gibi vurgulandı. Ancak Valilik tarafından kurulan bir komisyon aracılığıyla fiyatlar bölgesel olarak belirlenerek adına taban fiyat dendi. Buraya kadar her şey hoş güzel. Ama işin aslı bu kadar basit değil Herkes bu taban fiyata uyuyormuş gibi bir algı yaratılarak kamuoyu aldatılmaya çalışılıyor.

Türkiye’miz gelişmekte olan ülkeler arasında yerini alan bir özelliğe sahip. Bu tip ülkelerde fiyat istikrarını sağlamanın ne denli güç olduğunu ekonomistler bizden daha iyi bilirler. Taban fiyat olarak ilan edilen ücret Trakya genelinde üç aşağı beş yukarı (B) Sınıfı için 1.400 TL civarındadır. Bu ücret verilen teorik ve pratik eğitimin ders saat ücretiyle çarpımına eşittir. (34 saat teorik 16 saat direksiyon) Tüm kurumlar verdikleri hizmet karşılığında bu ücreti talep eder ve faturalarını bu rakam üzerinden keserler.

Gelelim işin aslına Keşan’da hizmet veren sürücü kursları ne hikmettense yıllardır aralarında bir anlaşmaya varamadıklarından fiyatlarında da bir uyum söz konusu değildir. A-Sürücü Kursu fiyatı indirmediğinde pahalı bir kurum olma etiketiyle karşı karşıya kalmakta B-Sürücü kursu Sıfır kilometre araçlar olarak bir kucak borcun altına girdiğinden fiyatı indirmemekte ancak, C-Sürücü kursu bu işin kaymağını yemektedir.

Bu olay Türkiye’nin tamamında ne yazık ki bu şekilde devam etmektedir. Peki, bu işin çözümü çok mu zordur ya da imkansızdır.

Tabiiki de değil. İş sürücü belgesi almak isteyen adayda ve ailesinde bitmektedir. Eğer iyi bir eğitim almak istiyorsanız bunun mutlaka bir bedeli vardır. Bu miktarı gözünüzde büyütmeden ödemeyi kabullenmelisiniz. Bugün en basit bir üniversiteye hazırlık için harcadığınız miktar binlerle ifade edilirken; can söz konusu olduğunda yani hayatınız işin içine girdiğinde, bence hiç tereddütsüz o bedeli ödemelisiniz. Tercihinizi gerçekleştirirken göz önünde bulunduracağınız kriterleri belirlemek tamamen size kalan bir şeydir. Bilinçli sürücü olmanın, yetişmiş şekilde hayata atılıp araç sürmenin değerini bilen bireyler olmanız dileğiyle; esen kalın.