Keşan Final Dergisi Dershanesi ÖSS ve Rehberlik Koordinatörü Timur Eruzun, ÖSS Şube Müdürü Sercan Bezbaş ve Rehberlik Öğretmeni Duygu Üstünel Oğuz, TEOG (Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş) sınavı tercihleri hakkında Medya Keşan Gazetesi’ne açıklamada bulundu.




ERUZUN: “BU SENE YERLEŞTİRME İŞLEMİ

BİR DEFADA YAPILACAK VE

YEDEK YERLEŞTİRME YAPILMAYACAK”

ÖSS ve Rehberlik Koordinatörü Timur Eruzun, 7 Temmuz 2014 tarihinde 8. sınıf YEP’lerin (Yerleştirmeye Esas Puan) ilan edileceğini, 31 Temmuz-8 Ağustos 2014 tarihleri arasında da tercihlerin alınacağını bildirdi. Bu sene ÖSYM’nin takvimi gereği tercih yapma tarihinin Ağustos’un ilk haftasına kaldığını ifade eden Eruzun, 22 Ağustos 2014-15 Eylül tarihinde de kesin kayıtların başlayacağını, bu sene yerleştirme işleminin bir defada yapılacağını ve yedek yerleştirme yapılmayacağını belirtti. Velililerin tercih sürecinde kesinlikle dershanelere, bu konuda yetkili kurum ve kuruluşlara başvurmaları gerektiğine dikkat çeken, “Bu yıl sistemde çok ince ve hassas noktalar var. Veli ve öğrenciler mağdur olmamaları için profesyonel yardım alsınlar.” dedi.


BEZBAŞ: “LYS’DE OLDUĞU GİBİ

TEOG’DA DA BAŞARI SIRASI ÖNEMLİ”

ÖSS Şube Müdürü Sercan Bezbaş, geçen yıllara göre bu sene bir değişiklik yapıldığını ve Anadolu öğretmen liselerinin bu yıldan itibaren kaldırıldığını ifade etti. Bu liselerin anadolu liselerine ve sosyal bilimler liselerine dönüştürüldüğünü söyleyen Bezbaş, öğrencilerin Anadolu liselerine, Anadolu imam hatip liselerine, çok amaçlı Anadolu liselerine, mesleki ve teknik Anadolu liselerine, sosyal bilimler liselerine, mesleki ve teknik eğitim liselerine ve özel okullara YEP’e göre tercih yapabileceklerini bildirdi.

TEOG’da puan hesaplamayla ilgili de bilgi veren Bezbaş şunları söyledi:

“Öğrenciler TEOG sınavında esas olan YEP ile tercih yapacaklar. AOSP (Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı)  ile YBP (Yıl Sonu Başarı Puanı) 3 yılın başarı puanları tek tek toplanarak elde edilen puanın yarısı ile YEP hesaplanmış oluyor. Sayısal olarak örnek verirsek; AOSP’den 700 tam puan üzerinden 600 puan alan bir öğrencinin 6. sınıf YBP’si 90, 7. sınıf YBS’si 90 ve 8. sınıf YBS’i 90 olduğunu kabul edersek, AOSP’nin üstüne 3 yılın YBS’ni toplayıp yani 600’ün üstüne 270 ekleyerek 870’i buluyoruz. Sonra elde ettiğimiz 870’i ikiye bölüyoruz. Bu da 435 yapıyor. Yani YEP’i bulmuş oluyoruz. Bu öğrenci 500 tam puan olan 435 YEP ile tercih yapacak. LYS’de olduğu gibi TEOG’da da puan yerine başarı sırası önemli olacak ve öğrencimizi biz yine başarı sırasına göre tercihlerini belirleyeceğiz.”


ÜSTÜNEL OĞUZ: “TEOG TERCİHLERİNDE

VELİ VE ÖĞRENCİLERİN

DİKKAT ETMESİ GEREKİYOR”

Rehberlik öğretmeni Duygu Üstünel Oğuz ise TEOG sınavında tercih yapma sisteminin değiştiğini ve bu sene veli ve öğrencilerin tercihlerini yaparken çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Bu sene A tipi ve B tipi olmak üzere 2 grupta tercih yapılacağını, A tipi tercihte en fazla 15 tercih veya hiç tercih yapılamayacağını, B tipi tercihte de en fazla 6, en az ise 4 tercih yapılacağını ifade eden Üstünel Oğuz, şu bilgileri verdi:

“A tipi tercihlerde okul adı ve türü belirtilecek. B tipi tercihlerde ise sadece okul türü olacak. Örneğin; öğrenci, A tipinde Keşan Fen Lisesi, Keşan Anadolu Lisesi şeklinde en fazla 15 okulu sıralayıp tercihini yapacak veya hiç tercih yapmayacak. B tipinde de öncelik sırası ne ise okul türünü yazacak. Örneğin; fen lisesi, Anadolu lisesi. Bunun gibi tercihini en fazla 6 en az 4 okul türünü sıralayacak. Öğrenci A tipinde bir yere yerleştirilemedi ise B tipi tercihleri dikkate alınacak. Birinci ya da ikinci tercihleri olmadı bu sefer mahallesine yakın okul dikkate alınacak. Yani, adrese dayalı kaydına bakılacak. Örneğin; öğrenci Hastane Caddesi’nde Keşan Lisesi’nin karşısında oturuyor. A tipine göre okul tercihini yaptı, B tipine göre de fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, meslek ve teknik eğitim lisesi olarak. Tercihlerine göre A tipine göre yerleşemedi. B tipine göre adrese dayalı kaydına göre en yakın neresi var? Keşan Lisesi taban puanı tutuyor mu? Tutmuyorsa Keşan Kız Meslek ve Teknik Lisesi’ne bakacak. Eğer meslek teknik eğitimli lisesini kod olarak yazdı ise ve taban puanı olarak da tutuyorsa öğrenci yapmış olduğu bu tercihe yerleştirilecek.”

.