AYŞİN SEÇİL GEZER

2017 yılının otomobil alım-satım piyasası açısından oldukça durgun geçtiğini söyleyen Aktaş, “Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi 2. el araç fiyatlarının da artmasına neden oldu. Böyle olunca işler durgun geçti. Aralık ayının içerisinde olmaması rağmen çok hareket yok. Sıfır araç piyasası da böyle. 2. el araçlar fiyatları daha uygun olduğu için daha çok tercih ediliyor ancak genel olarak piyasa durgun.”

2.EL ARAÇ PİYASASI YÜKSELİYOR

2018 yılının nasıl geçeceği konusunda tahminde bulunan Göksel Aktaş, sözlerine şöyle devam etti: “2018 yılı biraz durgun geçecek gibi gözüküyor. Sıfır araç fiyatları çok yüksek. Bugün 65 bin TL’den aşağı sıfır araba yok. Günümüzde otomatik vitesli araçlar çok fazla rağbet görüyor. İnsanlar otomatik vites almak isteyince 80 bin TL’lere çıkması gerekiyor. Böyle olunca 2.el araç piyasası da yükseliyor. Fiyatlar da böyle yüksek olunca işler pek hareketli olmuyor. Bizim işlerimiz genelde 12. ayda hareketli olur ama şu an öyle bir durum yok. Büyük firmalar ve şirketler genelde 12. ayda araçlarını değiştirirler. Maalesef bu yılın sonunda böyle bir şey yaşamadık. Çevremizdeki sıfır araç satan bayilerle konuştuğumuzda da işlerinin pekiyi olmadığını duyuyoruz.”

DOLAR VE AVRO’DAKİ HAREKET OTOMOBİL PİYASASINI DA ETKİLİYOR

Dolar ve Avro’daki hareketliliğin araç piyasasına büyük etkisi olduğunu belirten Aktaş, “Şu an insanların çoğu Avrupa arabalara biniyor. Böyle olunca Dolar ve Avro’daki hareket otomobil piyasasını da etkiliyor. Bazı sıfır araç bayileri çok cazip kampanyalar yapıyor. Sicilin düzgünse hiç peşinatsız araç alabiliyorsun. Kredi seçeneği olunca bazı vatandaşlar sıfır araçlara yöneliyor. Biz bankalar aracılığıyla böyle seçenekler sunabiliyoruz. Bankalar da çok araştırma yapıyor. Vatandaşların kredi çekmesi çok zor. 5-6 yaş araçlara kadar kredi kullandırabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARIMIZ İNTERNET ÜZERİNDEN ARAÇ ALIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLSUNLAR

2. el araç alacak kişilere dolandırıcılıklara karşı uyarılarda bulunan Aktaş, sözlerini şöyle noktaladı: “2. el araç alacak kişilere galerileri tercih etmelerini öneriyorum. Çünkü galerilerde her zaman muhatabınız var. İnternette 1-2 bin TL ucuz yazılıyor; kaparo gönderiyorlar, sonra muhatap bulamıyorlar. Vatandaşlarımız internet üzerinden araç alırken çok dikkatli olsunlar.”