HABER MERKEZİ

Saat 11.00 sıralarında başlayan ziyarete Keşan’daki oda başkanları katıldı.

Ziyarette ilk olarak, Keşan Lokantacılar, Kahveciler ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak söz aldı.

2018 yılı içerisinde tüm esnaf odalarının genel kurullarını tamamladığının altını çizerek, sözlerine başlayan Çakmak, şunları söyledi: “Sayın başkan bugün, hem hayırlı olsun ziyaretinde bulunmak hem de yaz mevsimine girerken esnafla ilgili görüşlerini bizlerle paylaşmak üzere buradalar. Esnaflar olarak, her zaman görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ziyaretlerinden ötürü kendilerine teşekkür ederiz.”

Daha sonra Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun söz aldı.

ESNAFIMIZIN ÇAĞIN ŞARTLARINA KENDİSİNİ UYDURMASI GEREKİYOR

Esnaf odalarının seçimlerinin sona erdiğini ve göreve seçilen başkanları ziyarette bulunduklarını hatırlatarak, sözlerine başlayan Altun şunları söyledi: “Biz İl Müdürlüğü olarak, önümüzdeki dönemde esnaflarla ilgili tüketicinin korunması kanunu ve esnafın bir ürünü sattıktan sonra satış sonrası hizmeti nasıl yapması gerektiği hakkında bilgilendirmede bulunacağız. Birlik başkanımız yeni mazbatasını aldı ve esnaflarımızı bilgilendireceğimiz toplantılar düzenleyeceğiz. Biz yıllarca esnaflarımızla birlikte toplantı yapmak istedik ancak, yapamadık. Daha önce Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı, ‘toplantıya kimse katılmaz, kimseyi bulamayız.’ şeklinde söylemleri olmuştu. Kısacası, ipe un serdi. İnşallah göreve seçilen yeni birlik başkanıyla birlikte esnaflarla geniş katılımlı toplantılar yapacağız. Küçük esnaf bu ülkenin kılcal damarıdır. Bu kanalları açık tutmamız gerekiyor. Herkes AVM’ye gidip alışveriş yapacak durumu yok. Bankalara borcu olan ve kendisini asan birçok kişi var ancak, bakkala borcu olup, kendisini asan kimse yok. Esnafımızın çağın şartlarına kendisini uydurması gerekiyor. Aksi takdirde ticari faaliyetine son vermek zorunda kalır.”

FİYAT ETİKETİNİN KONULMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR

Esnafların ürünlerinin üzerine fiyatlarını belirten bir etiketi koyması gerektiğine vurgu yapan Mahmut Altun sözlerini şöyle tamamladı: “Bir üründe fiyat etiketi varsa, tüketici onunla ilgili fiyat pazarlığına girmez. 100 kişiden anca 3 kişi çıkar. AVM’lerde nasıl fiyat pazarlığı yapılmıyorsa, küçük esnafta da fiyat etiketi olması durumunda pazarlık yapılayacağını düşünmüyorum. Bundan ötürü de fiyat etiketinin konulması son derece önemlidir. Esnafların sattığı ürünün arkasında durmalı ve tüketicinin mağdur edilmemesi gerekiyor. Tüketiciye, ‘nereye gidersen git’ şeklinde bir söylemde bulunulmaması gerekiyor. Kaymakamlık içerisinde Hakem Heyeti var ve orada hakkını aramalı. Eğer tüketici haklıysa, karar ilgili esnafa gönderiliyor. Artık, bağırıp-çağırmak ya da tüketiciyi kovmakla bu işler olmuyor. Tüketici, AVM’ye gittiğinde iade alıyor ve yeni bir ürün ya da mevcut ürününüzün sorunu çözüme kavuştuğu dile getiriliyor. Ama küçük esnaflarımızdan bazılarında sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla tüketiciyi AVM’lere ya da kurumsal yerlere yönlendiriyor.”

Konuşmaların ardından oda başkanları bölgede yaşanan sorunlarını Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun’a iletti.