Keşan Müteahhitler Birliği Derneği (KEMÜDER) Başkanı Aydın İstek, geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada geçen Eylül ayı konut satışlarında önceki yıla göre %13.5 artış gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Bu durum bu yıl içinde yapılan inşaatlardan çok geçen yıl ve daha önceki yıllarda başlanan ancak tamamlanamayan projelerin bu yıl içersinde bitirilerek satışa sunulmasından kaynaklandı. Konut satışlarında artış görülmesinde en etken faktörlerden biri de konut faizleri. Bir ara oldukça yükselen faizler yedinci ve sekizinci aylarda tekrar makul seviyelere düştü. Bu da Eylül ayı konut satışlarının açıklandığı gibi bir önceki yıla göre %13.5 fazla gerçekleşmesinde en büyük etken oldu” dedi.

İMALAT DÜŞTÜ SATIŞLAR ARTTI

Keşan’da olduğu gibi tüm Türkiye’de inşaat sektörünün özellikle son 4 yılda çok büyük bir atılım içinde olduğunu ve ülkenin bir baştan bir başa adeta şantiyeye döndüğünü söyleyen İstek, “Ancak bu durumun 2014 yılı için aynı şekilde gerçekleştiğini söylemek o kadar mümkün değil. İmalat anlamında bir azalma oldu. Bunu belediyelerini verdikleri inşaat ruhsatlarının metrekarelerinden görebiliriz. Yaşanan bu düşüşlere yıl içersinde yaşanan bazı etkenler neden oldu. İki seçim süreci yaşandı ve bunların yanı sıra bankaların konut faizleri bir ara önemli miktarlarda oynamalar oldu.” diye konuştu.

TÜM ZAMANLARIN SATIŞ REKORU KIRILDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre geçen Eylül ayında Türkiye’de 115 bin 786 konut satıldığını ve bu rakamın aylık bazda gelmiş geçmiş yılların en yüksek rakamı olduğunu da kaydeden İstek, şöyle konuştu: “Bu rakam geçen yıl ve daha önceki yıllarda başlanmış olan konutların tamamının yılın ilk aylarında bitirilerek 2014 yılında satışa sunulmasından kaynaklandı. Geçen Temmuz ve Ağustos aylarında bankaların konut faizlerini aşağıya çekmeleri de bunda önemeli bir etken oldu. İnşaat sektörü ülkedeki istikrarın da bir göstergesidir.  Eğer bir ülkede istikrar varsa konut faizi oranları aşağı düşüyorsa o zaman inşaat sektöründe bir hareketlilik meydana gelir.”

KONUT SATIŞLARI İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE SEYREDERSE DAHA İYİ OLUR

İnşaat sektörünün Türkiye’de çok geniş bir sektörü ilgilendirdiğine de dikkat çeken İstek, “İnşaat ülkemizde milyonlarca kişinin geçim kaynağı. İnşaat sektörü 8 bin 500 meslek dalını ilgilendiriyor. Bu nedenle inşaat sektörünün gündemde olması, hareketli olması ekonomi için çok önemli. Ancak konut satışlarındaki artışım hızlı olması yerine düzenli bir şekilde seyretmesi ve belli inişler, çıkışlar göstermesi ve böyle bir seyir göstermesi hem sektör“ hem de tüketici açısından iyi olacaktır. Çünkü ev alacak vatandaş bunun için belli bir planlama yapıyor. Şu an için bir konutun metre kare maliyeti tüketiciye bin lira ile bin 200 lira arasında değişiyor. 100 metrekare bir bina 120 bin lira. Konut faizi oranlarındaki ani düşüş ve yükselmelerle vatandaşın kafası karışmamalı.”

MÜTEAHHİTLER İSTERLERSE KEŞAN’DA BİR SEZONDA BİN KONUT YAPABİLİR

Sözlerinin devamında Türk müteahhitlerinin yurt dışında birçok başarılı işler yaptığını ve ülkemize döviz kazandırdığını da belirten ve “Özellikle yol ve inşaat işleri alan bu firmalarımız çok başarılı çalışmaların altına imza atıyor. Bunlarla gurur duyuyoruz” diyen İstek, Keşan’daki inşaat sektörü hakkında da değerlendirmede bulunarak şöyle konuştu: Keşan’da konut satışları daha sakin gerçekleşiyor. İlçemizde konut satışları neredeyse bütün bir yıl içinde devam ediyor. Çünkü biz Keşan’da konut olarak 10 ay imalat yapabiliyoruz. Bu yüzden ülkemizin diğer bölgelerine göre 4-5 ay durgunluk gösteren inşaat sektörü bizi etkilemiyor. Bölgemizde yılın sadece bir ayında yada en fazla 45 gün kadar konut imalatına hava şartları nedeniyle ara verilebilir. Geri kalan sürede çalışmalar devam eder. Bölgemizdeki müteahhitler isterlerse bir sezonda bin konut bile üretebilir. Çünkü Keşan’da çalışma süresi yılın on ayı.”