Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi ve Bal üreticisi olan Gültekin Şahin, 2013 yılı bahar mevsiminin güzel geçmesi ve yağışların iyi olmasından dolayı arıcılık sektörünün iyi bir sezon geçirdiğini söyledi.

15 Temmuz itibariyle ayçiçeği balının hasat edilmeye başlandığının altını çizen Şahin, piyasaya yeni çıkacak olan Ayçiçeği balı fiyatının 10 güne kadar netleşeceğini belirtti.

“AYÇİÇEĞİ BALI SÜZÜLMEYE BAŞLANDI”

Gültekin Şahin, sözlerine şöyle devam etti: “2013 yılının dediğimiz Temmuz dönemi çok iyi başladı. Ayçiçekleri ekildikten sonra, yağışın iyi olmasından dolayı sezonun güzel geçeceği tahmin ediliyor. Bu günlerde ayçiçeği balı süzülmeye başlandı. Bu yıl arı polenlerinin iyi bakılanları, verim bakımından kovan başına 1 teneke ölçüsünde bal üretimi gerçekleştirdi. 2013 yılının ayçiçeği balı döneminden üretici çok memnun. Yeni çıkacak olan bu ayçiçeği balının piyasada bir yer edinmesi bekleniyor. Bununla ilgili olarak da 10 gün içerisinde bir fiyat oluşacaktır.”

“ÜRETİCİLER FİYATI BEKLİYORLAR”

Geçtiğimiz salı günü Hayrabolu’da, Arı Yetiştiricileri Birliği’nin organize etmiş olduğu bal rekoltesi ve fiyatlarının belirlenmesi ile ilgili bir toplantı yapıldığını dile getiren Şahin, “Buradaki toplantıya Arıcılar Birliği Genel Merkezi Üst Birlik’ten Düzce Birlik Başkanı Cafer Kaba katıldı. Bal ile ilgili Ankara’daki Arıcılar Birliği Türkiye Kalkınma Vakfı Bal Üretim Tesisleri ile ortaklık veya çalışmalarının olduğunu, arıcılar birliğinin bal alımı yapacağı ilgili önemli şeyler söyledi. Fiyat olarak da 28 kiloluk ayçiçeği balı için 190 lira önerdi. Ama bu fiyat tam olarak netleşmedi. Balı alan firmalar veya alacak olan firmalar bal alım rakamlarını açıklamadılar. Bu nedenle üreticilerde bir çekinme oldu. Üreticiler fiyatı bekliyorlar. 10 gün içinde net fiyat ortaya çıkar. Üretim güzel, bal güzel, fiyat da güzel olursa bu sene üreticilerimizin yüzü gülmüş olacak.” şeklinde konuştu.