Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası) ile İpsala TB tarafından düzenlenen değerlendirme toplantısı, dün gerçekleştirildi. 

Saat 13.00 sıralarında, Keşan TSO Meclis Toplantı Salonu’nda başlayan değerlendirme toplantısına, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan TB Meclis Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan TB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Yörük, İpsala TB Meclis Başkanı Necati Görür, İpsala TB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ile basın mensupları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yüksel Alioğlu, tüm katılımcılara “Hoş geldiniz” diyerek, pirincin KDV’sinin % 1’e indirilecek olması, çiftçilere verilecek destekler ve Gıda İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi) ile ilgili değerlendirmelerde bulunacaklarını belirtti.

Daha sonra söz alan Mustafa Helvacıoğlu, 3 kurumun Hamzadere Bölgesi olarak adlandırılan alanda birlik-beraberlik içerisinde hareket ettiğine dikkat çekerek, değerlendirilecek konuları sıraladı.

KAYMAZ: PİRİNÇLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZIN SONUÇLARINI ALDIĞIMIZI SANIYORUZ

Necmi Kaymaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, geçtiğimiz Pazar günü Tekirdağ’da STK’larla yaptığı toplantıyı aktararak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Tekirdağ’da STK’larla düzenlediği toplantıya meclis ve yönetimimizle katıldık. Burada sayın başbakanımıza dosya sunumumuzda kendisine 3 maddeyle gittik. Bunlardan ilki Gıda İhtisas OSB’sinin tamamlanması, ikincisi Hamzadere Sulama Kanalları’nın bir an önce bitirilmesi, üçüncüsü de pirinçte % 8 olan KDV oranının bulgurdaki gibi % 1’e düşürülmesiyle ilgiliydi. Bu dosyayı kendisine teslim ettik. Bu çalışmalarımız 4-5 yıldır devam ediyordu. Pirinçle ilgili çalışmalarımızın sonuçlarını aldığımızı sanıyoruz. Bunun gerçekleşmesinde emeği geçen bölgemizin milletvekili, Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu’na, kamuoyu ve üreticiler adına teşekkür ederiz. Bunun hem üreticiye hem de tüketiciye artı şekilde döneceğine inanıyorum.dedi.

GİRGİN: ÇALIŞMANIN MEYVELERİNİ TOPLAMAYA BAŞLADIK

Daha sonra söz alan İbrahim Girgin, bölgenin son zamanlarda ciddi bir atak içerisinde olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bir dizi çalışmanın meyvelerini toplamaya başladık. Hafta sonu başbakanımızın müjdeleriyle de hedeflerimizin bir bölümüne erişmiş olduk. Tarıma dayalı olarak neler yapabiliriz? Bunu konuşuyoruz. Dünyada su, gıda ve enerjiyi konuşuyor. Sayın bakanımız bize Gıda İhtisas OSB müjdesini vermişti. Şimdide pirincin KDV’sinin % 1’e düşürülmesi sağlanmış oldu. Edirne, Türkiye’de üretilen pirincin % 55’ini sağlıyor. KDV’nin % 1’e indirilmesiyle hem çiftçi, hem tüketici, hem de sanayici, bunların yanında birde devlet karlı çıkacak. Kayıtdışılılıkla mücadelede pirinçte de bunun önüne geçilmiş olacak. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ayrıca yaklaşan seçimde sayın bakanımızın Edirne’den bir daha aday olmasını, bizim başımızda yer almasını, bütün Trakya’yı kucaklamasını istiyorum. Bütün arkadaşlarım da aynı düşünceleri paylaşıyor. Bu gelinen dönemde sayın bakanımızın yeniden Edirne’den milletvekili görmek istiyoruz. Ayçiçeğinin de, soya, kanola ve aspirdeki sözleşmeli üretim desteklerinin içine katılması çiftçimize ciddi bir katkıdır. Bunun yanında mazot desteği % 5, gübre desteği % 10 oldu. Öte yandan Saros Körfezi’ne sahibiz. En son TEPAV’la yapılan çalışmayla da 1/25 binliklerin onaylanmasıyla ciddi bir atağa geçeceğiz.

YÖRÜK: BİRLİKTE VE BERABERCE ÇALIŞMALARIMIZIN SONUÇLARI ORTAYA ÇIKIYOR

Yusuf Yörük ise pirinçte KDV oranının % 1’e indirilecek olmasının bölge üreticileri ile tüketiciler adına sevindirici bir gelişme olduğunu ifade ederek, “İnşallah KDV’nin indirilmesi tüketici lehine fiyatların geri gelmesini sağlar ümidini taşıyorum. Tüm STK’lar olarak bunun takipçisi olması gerektiğine inanıyorum. Yıllardır KDV oranının indirilmesi konusunu takip ediyoruz. Ortaya şu çıkıyor, biz istemeye devam edeceğiz, devam etmeliyiz. ‘İstedik olmadı’ diye küsmemeliyiz, ısrarda devam etmeliyiz. Hamzadere Barajı da bölgemiz çehresini değiştirecek önemli bir yatırım. Biz bunu üretime çevirdiğimizde çok iyi olacak. Sadece tarlaya suyu indirmemiz kaldı. Bu da inşallah bizlerin takibi, talepleri ve istekleriyle gerçekleştirilecek. Bir an önce bitmesinin bölgeye, üreticiye ve tüketiciye katkıları olacak. Kazanç ve kaliteli üretim artacak. Birlikte ve beraberce çalışmalarımızın sonuçları ortaya çıkıyor. Biz bunu ispat ettik, diye düşünüyorum. Doğalgazın da Keşan’a bir an önce gelmesi lazım. Bununla ilgili de sonuçlar alınmaya başlandı. Bu bölgenin planlanmasıyla ilgili de sonuca ulaşacağız. Yakında raporlar gelecek. Bu raporları sümen altında bırakmamalıyız. Bunları okullarımızla, muhtarlıklarımızla, kooperatiflerimizle entegre olup, sürekli gündemde tutmalıyız. Raporları sonuca ulaştırmalıyız. Bundan sonraki süreçte sözleşmeli üretim modeline geçmek durumundayız. Üretimden tüketime kadar bütün yollar planlanmalı. Eğer bunu yapabilirsek biz o zaman bundan tam fayda görürüz. Pirinç fiyatlarında da yasa yürürlüğe girdiğinde raflardaki fiyatların % 7 inip-inmediğini göreceğiz. Yoksa bunun bir anlamı yok.” şeklinde konuştu.

GÖRÜR: BÖLGEMİZDEKİ TİCARİ POTANSİYEL ÇOK FAZLA

Necati Görür de, Keşan’ın ticari potansiyel açıdan bölgenin en gelişmiş ilçelerinden biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Bölgemizdeki ticari potansiyel çok fazla. Son 5 yıldan beri bölgemiz çok büyük atılım içinde. Bölgemize yapılan yatırımlar Keşan, İpsala, Enez bölgesinde gözle görülür bir şekilde ilerleme kaydedeceği kesindir. Hamzadere Barajı Trakya’nın GAP’ıdır. Yeter ki bunu verimli hale getirip, verimli ürünler tespit edip, insanlarımıza bunu ektirebilmek. Bir Enez’imiz var. Enez Limanı, göreceksiniz 3-5 sene içerisinde roro taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı başlayacaktır. Sahil yolu Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne bölgemizden geçecektir. Bu gibi yatırımların bölgemize büyük katkısı olacaktır. Proje üretmesini bileceğiz. Gerekirse danışmanlar tutarak projeler hazırlayabiliriz. Bölgemizin kalkınması için ne gerekiyorsa yapacağız.

Toplantının sonunda tekrar söz alan Yüksel Alioğlu, bölgenin kazanımlarıyla göç edenlerin % 1’ini dahi geri getirebilmelerinin Keşan için kazanç olacağını söyledi.