S.S. Keşan Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Badem, bu yılki ilklim koşullarının bal rekoltesini olumlu etkilediğini ve üretimin bol, fiyatların da uygun olduğunu söyledi. .

Badem’in geçen cumartesi günü yaptığı açıklama sırasında Kooperatif Başkan Yardımcısı Hasan Meriç ve bazı kooperatif üyeleri de hazır bulundu.

ZAMANINDA GELEN YAĞIŞLARIN ÇOK FAYDASI OLDU

İklimin bu yıl iyi gitmesi nedeniyle bal rekoltesine olumlu etki ettiğini belirten Badem, “Özellikle ayçiçeğinin, çiçek açmadan 1 ay önce meydana gelen yağışlar bizim için çok önemli. 15-20 Haziran tarihleri arasında bölgemizde 4 gün yağış meydana geldi. Bu yağışlar ayçiçeği bitkisinin bal salgısını arttırdı. Son 4-5 yıldır böyle bir nektar akımı yoktu. Tüm arıcılarımız bu durumdan memnun. Bal veriminde Türkiye ortalaması kovan başına 15 kilogram, bizim bölgemizde 20-25 kilogram iken bu yıl 30-35 kilogram verim bulabilecek durumda. Hasat zamanında hiçbir olumsuzluk ile karşılaşmadık. Hala süzüme devam eden arıcılarımız var. Verimli bir yıl yaşadık. Geçtiğimiz yıla göre balın, kalitesi, verimi, rekoltesi daha iyi. Mart ayından itibaren hava koşulları arıcılık için oldukça uygun seyretti.” dedi.

BÖLGEMİZDE KARAÇALI YOK EDİLMEMELİ

Bölgedeki en önemli bal bitkileri arasında karaçalının da bulunduğunu ifade eden Hasan Badem, şunları söyledi:  “Özellikle ayçiçeğinden 40 gün önce verim sağlıyor. Enez’in Çandır bölgesi bu bitki açısından son derece önemli. Gezginci arıcılarımız genelde bu bölgeyi tercih eder. Lokal olarak da köylerimizde belli noktalarda karaçalılıklar vardır. Bu noktalardan yerel arıcılarımız yararlanıyor. Özellikle hayvanların daha rahat otlaması açısından zaman zaman karaçalı temizliği gündeme getiriliyor. Tabii ki her bitkinin tabiattan temizlenmesi doğal dengeye etki ettiği gibi karaçalının da yok edilmesi doğal dengeye müdahaledir. Karaçalının yok edilmesi arıcılığı olumsuz etkilemektedir. 2000’li yıllarda TEMA ile işbirliği çerçevesinde Kılıçköy’de uçak pisti olarak kullanılan alandaki karaçalılar yok edildi. Birkaç köyde de bu çalışmalar yapıldı. Öte yandan bu yıl süne ile mücadelede de sıkıntı yaşamadık.”

175 TL’LİK BAL FİYATI MEMNUN EDİCİ

Türkiye Arıcılar Birliği ile tüccarların toplanarak bal fiyatlarını belirlemeye çalıştıklarını dile getiren Badem, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Geçen yıl bir teneke balın fiyatı 150 TL civarlarından başlamışken, bu yıl 175 TL civarlarında olduğu duyumunu aldık. Bölgemizde şu anda çok fazla satış yok. 175 TL memnun edeci bir fiyat.”