HABER MERKEZİ

Edirne'de valiliğin katkılarıyla Roman Eğitim Gönülleri Derneği’nin hazırladığı Avrupa Birliği destekli ‘güvenli yarınlar’ projesi kapsamında işsiz Roman kadınlarının ev ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla aynalı süpürge yapımı kursu açıldı. Dezavantajlı konumundaki 20 Roman kadının katıldığı kursun açılışı Fevzipaşa İlkokulu ek binasında başlatıldı. Programa Edirne Roman Eğitim Gönülleri Derneği Başkanı Turan Şallı, İŞKUR Edirne Müdürü Şengül Çıldam, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hicran Balı katılırken, kadınlar kursa Roman havalarında şarkı söyleyerek başladı.
İŞKUR Edirne Müdürü Şengül Çıldam, Edirne’de yaklaşık 3600 dezavanjtalı Roman vatandaşına değişik projelerle meslek edindirme kursları açıldığını ifade ederek, "Kadınlarımızın istihdam edilebilirliğini arttırmak için İŞKUR meslek edindirme kursları düzenliyor. Bugünde Çalışma Bakanlığı'mızın bir projesiyle süpürge kursu başladı. Amacımız hem geleneksel mesleğimizin yaşatılması ve kadınlarımızın istihdam edilmesi. İleri ki dönemde girişimci kursu ile kendi işlerini kurmasını sağlamak. Edirne’de çok mutluyum ki 2016 yılında meslek edindirme kurslarının çoğunda kadınlarımız yer aldı. Süpürge kursunda 20 kadınımız var. 11 günde kursumuz tamamlanacak." dedi.
Proje kapsamında Roman kadınlara önce sepet örme kursu, ardından da süpürge yapımı kursu açıldığını belirten Edirne Roman Eğitim Gönülleri Derneği Başkanı Turan Şallı, "Geleneksel aynalı süpürge yapımı kursu açtık. Gelişen teknolojiye karşı bir çok el sanatları kaybolmak durumda kaldı. Sepet ve aynalı süpürgede yeni teknolojiye yenik düştü. El sanatlarının yaşatılması ve Romanlara yönelik istihdam olması için bir çalışma yürütüyoruz. Roman kadınlarımızın toplumda varlığının hissettirilmesi, yapacakları iş alanlarında özgüven sağlamaları için projeler yürütüyoruz. Kursun projeden sonra da devam ederek kadınlara bir gelir kapısını haline gelmesini istiyoruz." diye konuştu.
Kursiyerlerden Ayşe Örs, çocuğunun eğitimi için süpürge kursuna katıldığını ifade ederek şunları söyledi: "Evimde işsizdim, kursa da kendi işimin ustası olmak için geldim. Oğlumun eğitimi tamamlamak istiyorum. Onun iyi bir meslek sahibi olmasını istiyorum. Evimin mutfak ihtiyaçlarını karşılayacağız ama hayalim meslek sahibi olup oğlumun eğitimini tamamlamak. Biz romanlar çok fakiriz, çocuklarımıza güzel gelecek istiyoruz. İyi insan olsunlar, polis, doktor olsun istiyoruz. Kendimiz için değil, çocuklarımız için geldim. İki çocuğum var, biri evli diğeri lisede okuyor. Ben de ona destek olmak istiyorum, oğlumun arkasındayım."
Kursiyerlerden Emel Kızılcıköz de, okuma-yazma bilmediği için iş bulamadığını ve en azından evinin masrafını çıkarabilmek için kursa katıldığını söyledi. Fevzipaşa ilköğretim Okulu’nda süpürge 11 gün sürecek olan kursun ardından kadınlar satış standı açarak aynalı süpürgeyi meslek haline getirmek istediklerini söyledi.