ÇSGB (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) istihdam kaynaklı yeni proje ile iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor.

İstihdam seferberliği kapsamında iş başı eğitimine katılanların, 1 yıla kadar net asgari ücret tutarındaki maaşı ile iş kazası, meslek hastalıkları ve genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

İş başı eğitim programına katılanların istihdam edilmeleri durumunda, 42 aya kadar varan sürelerde asgari ücret üzerinden SGK işveren primi yine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğiyle istihdam seferberliği protokolü imzalandı.

Mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması amacıyla oluşturulan proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, şunları kaydetti:

PROGRAMIN AMACI VE BAŞVURU SÜRECİ NEDİR?

“İşbaşı eğitim programının temel amacı, mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır.

İşverenlerin, iş arayanların ve öğrencilerin işbaşı eğitim programına başvurabilmesi için İŞKUR’a kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Başvurular, Odamız İş-kur Hizmet Ofisi aracılığıyla ve İŞKUR’un web sitesi olan www.iskur.gov.tr adresi vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. Odamız İş-kur Hizmet Ofisi hem program hem de İŞKUR hizmetleri hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Yapılan bilgilendirmeden sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri tarafından işbaşı eğitim programı başvurusu değerlendirilerek program başlatılabilmektedir.”

İŞ ARAYANLAR VE İŞ VERENLER AÇISINDAN FAYDALARI NELERDİR?

Programın iş verenler ve iş arayanlar ile ilgili faydalarına da değinen Helvacıoğlu, “İş arayanlar açısından; mesleki deneyim ve beceri kazanma, istihdam edilmeyi kolaylaştırma, tecrübe eksikliğinin giderilmesi, program süresince gelir elde etme ve öğrencilerin zorunlu isteğe bağlı ve stajlarının yapılmasına imkan vermesi gibi faydaları olacak. İş verenler için ise; işe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemleme, herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işçilerini yetiştirme, işgücü maliyetinin azalması ile rekabet avantajı sağlama, katılımcıları istihdam ederek teşviklerden yararlanma ve katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşme gibi imkan ve faydalar sağlamaktadır.” dedi.

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Programdan yararlanmak isteyenlere ilişkin şartlara da dikkat çeken Mustafa Helvacıoğlu açıklamasına şöyle devam etti: “Öncelikle işverenlere ilişkin şartlara değinecek olursak, işbaşı eğitim programı, ilgili mevzuatı gereği en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve İŞKUR’a kayıtlı olan tüm işyerlerinde uygulanabilecek.

Özel sektör işyerleri, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, sendikalar, konfederasyonlar, vakıflar, dernekler, bankalar, kamu kurumlarının hizmet alım ihalelerini alan firmalar, noterler, aile hekimleri, site yönetimleri, okul aile birlikleri, öğretmenevleri, organize sanayi bölge müdürlükleri ve meslek birlikleri programdan yararlanabilecekler.

Programdan yararlanmak isteyen iş arayanlara ilişkin şartlara bakacak olursak, işbaşı eğitim programına katılmak için 15 yaşını doldurma, İŞKUR’a kayıtlı işsiz olma, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmama, sözleşme imza tarihi itibari ile son 3 aydır işsiz olma ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak gerekmektedir. Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmekte, işsizlik ödeneği alanlar da katılımcı olabilmektedir.”

BÖLGEMİZ İŞ CAMİASINI PROGRAMA KATILMAYA DAVET EDİYORUZ

Açıklamasında, Keşan TSO’nun hizmet bölgesini oluşturan Keşan, İpsala ve Enez’deki iş camiasını programa katılmaya davet eden Mustafa Helvacıoğlu, “Bu sürenin sonunda işbaşı eğitim programına katılanların istihdam edilmeleri durumunda 42 aya kadar varan sürelerle asgari ücret üzerinden SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bu kapsamda iş dünyasına yeni fırsatlar sunuyor. İstihdam seferberliği kapsamında işbaşı eğitimine katılanların; 1 yıla kadar net asgari ücret tutarındaki maaşı ile iş kazası, meslek hastalıkları ve genel sağlık sigortası primleri yine İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

PROGRAMIN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENEL ESASLAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliğinde uygulamaya konulan programın esasları ise şöyle; En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir. Programlar en az % 50 istihdam taahhüdü alınarak düzenlenmektedir. Programdan sonraki istihdam süresi; program süresi 60 günden az olanlar için en az 60 gün, diğer programlar için ise en az program süresi kadar olacak şekilde uygulanmaktadır. Katılımcılara günlük 54 TL zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Bu sayede program süresine bağlı olarak net asgari ücret düzeyinde (1.404 TL) gelir elde etme imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca, Programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkânı da bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.

Ayrıntılı bilgi ve başvuru süreci ile ilgili Keşan TSO’nun 7141137 numaralı telefonundan İş-Kur Hizmet Ofisin’e bağlanarak bilgi ve destek alınabilecek.