AYŞİN SEÇİL GEZER

Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan heyet; Gölbaşı Akaryakıt LDT. ŞTİ. tarafından kurulan enerji tarlası ve Yıldız Tuğla fabrikasını ziyaret etti.

Helvacıoğlu ile beraberindekiler ilk olarak Yenimuhacir Beldesi yakınlarında kurulan enerji tarlasını ziyaret etti. Keşan TSO heyetini firma yetkilisi Volkan Kuru tarafından karşılandı

ENERJİYİ KENDİ ÜRETEN ÜLKELER DAHA ÇOK KAZANACAK

Ziyarette konuşan Mustafa Helvacıoğlu, bölgeye böyle bir yatırım yapılmasının kendilerini memnun ettiğini dile getirerek,“Bu yatırımın bölgemizde cesaretle yapılması konusunda Kuru ailesine ve teknik ekibine teşekkür ederiz. Genç girişimci ruhu ile bu çalışmanın yapılmasından gurur duyuyoruz. Türkiye’de güneşten enerji üretimine yönelik taleplerin bölgemizde de olduğuna şahit oluyoruz. Tarlasına güneş eken buğday ekenden 77 kat daha fazla kazanıyor. Bundan sonraki dönemlerde de güneş tarlalarının çok olacağı bir döneme giriyoruz. Enerjiyi kendi üreten ülkeler daha çok kazanacak ve gelişmiş ülkeler arasında yer alacak. Bizim de bu potansiyelimiz var. Bu proje örnek olacak. Rakip değil, ülkeye yatırımcı kazandıran enteresan bir proje. 2 lokanta yan yana açılınca rakip, ancak iki güneş paneli yatırımcısı yan yana gelince tamamlayıcı oluyor. Bu tesis Keşan’ın elektrik ihtiyacının 5’te 1’ini İpsala’nın da tamamını karşılayacak kapasitede.” dedi.

KEŞAN İÇİN İYİ BİR YATIRIM

Daha sonra söz alan Kuru, şunları söyledi: “Yaptığımız yeni yatırım diğer yatırımcıları da cezbedecektir. Böyle bir yatırımı yapmak kolay olmadı. Yaklaşık 2 yıl gerekli izinleri almak ve mevzuatı yerine getirmekle geçti. Bu aynın sonunda devreye almaya planlıyoruz. Bu işletme Keşan’ın elektrik ihtiyacının 5’te 1’ini İpsala’nın da tamamını karşılayabilecek güçte. 26 dönümlük alana kurduk. Bunun 18 dönümü paneller için ayrıldı.  13 dönüm de panelle kaplı. 4 bin 400 adet panel var. Keşan için iyi bir yatırım. Bu tür yatırımların devlet politikasıyla üretim yapılmalı diye düşünüyorum. Yaptığımız üretimle ilgili TREDAŞ ile bağlantı anlaşmamız var. Direkt satın alıyorlar. 10 yıllık anlaşmamız var. 10 yıl boyunca TREDAŞ’a satacağız.”

Firma personeli Makine Yüksek Mühendisi Sezer Büyüktanır ise doğal gaza bağımlı olunacağına güneşe bağlanılması gerektiğini söyledi.

AVRUPA’NIN NADİR TESİSLERİNDEN BİRİNİ YAPACAĞIZ

Keşan TSO heyeti daha sonra Yıldız Tuğla’yı ziyaret etti.

Ziyarette ilk olarak söz alan firma yetkilisi Fatih Kılıç,“Tesisimiz 80’li yılların teknolojisi ile kurulmuş. Günümüz teknolojisinde hem işçilik maliyetleri hem de yapının ekonomik ömrünü tamamlamış olması sebebiyle yeni yatırıma gittik. Teknoloji de ilerledi. Türkiye’de inşaat sektörü çok ciddi anlamda gelişti. Büyüyen bir ülkeyiz. Şu anda günde 150 bin adet tuğla üretme kapasitemiz var. Yeni tesisle beraber günlük bin ton işleme kapasitesi olacak. Ayda toplamda 11 milyon adet tuğla üretebileceğiz. Avrupa’nın nadir tesislerinden birini yapacağız. Doğal gazla üretim olacak. Her türlü tuğla üretimi olacak.”

Helvacıoğlu ise firmaya iş yaşamında başarılar diledi.

Keşan TSO heyeti daha sonra sırasıyla Er-Bal Petrol, Mutlu Yapı ve Necmettin Yelekli’yi ziyaret etti.