Keşan Müteahhitler Birliği Derneği (KEMÜDER) Başkanı Aydın İstek, dün yaptığı açıklamada, inşaat sektörüne dair değerlendirmelerde bulundu. İstek, açıklamasında ayırıca, KTSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) hizmet binasının resmi açılış töreninde TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Başka yerleri keşfedeceğinize yanıbaşınızdaki coğrafyayı keşfedebilirsiniz. Buradaki yaptıklarımızı batıdakiler ile buluşturmamız lazım.” şeklindeki önerisine de değindi.

2014’TE FARKLI BİR MANZARA VAR

Keşan’da inşaat sektörünün 2014 yılında durgun geçeceğini belirten İstek, şöyle konuştu: Diğer sektörlerde de güvensizlik ortamından kaynaklanan ekonomik açıdan bir daralma söz konusu. İnşaat sektörü güven ortamında daha fazla ilerleme sağlıyor. 2008-2012 yılları arasında inşaat sektöründe ciddi bir atılım gerçekleşti. Bu dönemlerde konutlara ulaşmanın daha kolay yolları arandı. 2008-2012 yılları arasında inşaat sektöründe yeni gelişmeler oldu. Bunlar bizim kendi ekonomimize ciddi şekilde katkıda bulundu. 2013 yılında da inşaat sektöründe oluşum biraz azalırken, satış konusunda başarılı bir yıl oldu. Üretim konusunda 2013 yılında yaşananlar 2014’ün nasıl geçeceğini bize göstermişti. 2014 yılında farklı bir manzara var. Satış ve üretimde gevşeklikler var. Bu durumun en önemli sebebi Türkiye’nin dış politikasıyla alakalı. Türkiye’nin dış politikasındaki güvensizlik ortamı hemen ekonomiye yansıyor. Bundan dolayı da altın ve dövizde ciddi dalgalanmalar oluyor. Dövizin inişli çıkışlı olduğu dönemler konut sektörünü direkt etkiliyor. İnsanlar döviz veya altınını bozduramadıklarından bir yere yatırım yapamıyorlar. Türkiye’de toprak ve gayrimenkul her zaman pirim yapan yatırımdır.”

BEKLENTİMİZ DAHA İSTİKRARLI BİR ORTAM

Hükümet tarafından çekler ile ilgili birtakım kararların alındığını hatırlatan Aydın İstek İnşaat sektöründe de çek karnesi önde geliyor. Bizim sektörümüzde tüm çalışmalar çekle dönüyor. Çekler ile ilgili çok fazla bir yaptırım kalmadı. Vatandaş 100-150 bin TL alışveriş yapıyor ve çek veriyor. Ancak olumsuz bir gelişme olması durumunda hiçbir şey elde edemiyoruz. Çekle ilgili hapis cezaları da kalktı. Bu da satış sektöründe ciddi bir durgunluğa sebep oldu. Esnaf böyle bir güvensizlik ortamında çeke güvenemiyor. Bugün tüketim konusunda çok büyük hızlılık var dersek yalan olur. Ancak Keşan’ın nüfus artışını gözönünde bulundurarak inşaat sektöründeki gelişmelerin hiçbir zaman bitmeyeceğini düşünüyorum. Bazen durgun haller olur. Beklentimiz daha istikrarlı bir ortam. Bu da istikrarlı bir ekonomiden geçiyor. Güvensizlik ortamı yatırımı ciddi anlamda engelliyor. 2015 yılının da biraz daha durgun geçeceğini düşünüyorum” dedi.

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN İLE YAPACAĞIMIZ TİCARİ ÇALIŞMALAR VAR

Basın mensuplarının “KTSO’nun bina açılışında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu <Başka yerleri keşfedeceğinize yanı başınızdaki coğrafyayı keşfedebilirsiniz. Buradaki yaptıklarımızı batıdakiler ile buluşturmamız lazım.> şeklinde konuştu. Sektörün kötü gittiği bugünlerde komşu ülkelerimiz ile iş anlaşmalarında bulunulabilinir mi?” sorusunu cevaplandıran İstek,  şöyle konuştu:  “Tabii ki bulunulabilir. TOBB başkanımız çok değerli ve vizyonu çok geniş bir lider. Burada komşu ülkelerimiz ile ticareti geliştirebiliriz. Şu ana kadar KTSO’dan böyle bir çalışma veya görüşme talebi gelmedi. Bizim Yunanistan ve Bulgaristan ile yapacağımız ticari çalışmalar var. Biraz destek ile bu çalışmalar ayağa kalkabilir. Bu tür bir çalışma bölge ekonomisine mutlaka katkı sağlar. Bu konuda KTSO Başkanı, yönetim kurulu üyeleri, meclisi bir çalışma yaparlarsa bizler de dernek olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu konuda ilk olarak gidilecek olan bölgenin fizibilitesi ortaya çıkmalı. Yapılacak olan çalışmada neye hizmet vereceğimizi bilmemiz lazım. Keşan’da mobilya sektöründe ciddi anlamda Yunanistan’a bir sevkiyat var. Komşu ülkelere sevkiyatı kolaylaştıracak birşeyler yapılabilir. Keşan’da ciddi anlamda marangoz atölyeleri var ve bu arkadaşlarımıza yol açabiliriz. Bunlar zor şeyler değil. O bölgenin ticaret ve sanayi odası ile KTSO, işbirliği organize ederek, toplantılar yapabilir. Bugün Çin’den mal alıyoruz. Artık ticaret globalleşti. Bu sebepten dolayı komşu ülkelerle kapıları aralayan bir kurum olması lazım. Turizm alanında bazı girişimlerde bulunabiliriz. Biz çok güzel bir konumdayız. Yunanistan ile turizm alanında da birtakım çalışmalar yapabiliriz. Ama bu işi yapma kapasitesi olan kişiler ile yola çıkmalıyız. Keşan’da üretim yapan arkadaşlarımıza yurt dışı fuarlarında stant açtıralım. Ürünlerini tanıtsınlar. Bizler de onlara destek olalım. Bu konuda gerekli çalışmaları ticaret odamız çok rahat biçimde yapabilir diye düşünüyorum”