Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun açıkladığı, kredi kartları ve bireysel kredilere yönelik düzenlemeler hakkında bilgi vererek konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Düzenlemelerin faaliyete geçmeye başladığını söyleyen Mutaf, “Telekomünikasyon ile ilgili harcamalar, akaryakıt, gıda ve yemek, hediye kartı, hediye çeki ve benzeri şekillerdeki harcamalar dışında kalan somut bir mal ve hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulaması devam ediyor. Fakat diğer kalan tüm hizmet ve mal alımlarında genel taksit sayısı 9’dan 12’ye çıkarıldı. Bununla beraber elektrik, elektronik ve bilgisayar konularında faaliyet gösteren işletmelerde yapılan hali hazırda 9 ay olan taksitli satış 6 ay ile sınırlandırıldı. Bununla beraber tüketici kredilerinde 36 ay olan vade sınırı 48 aya çıkarıldı. Aynı zamanda kurumsal ticari kartlarla yapılan tüm alımlar 9 ay süresinden 12 aya çıkarıldı. Konut sektöründe de bazı gelişmeler oldu. Yeni Ekonomi Koordinasyon Kurulunun aldığı karara göre daha önce %75 olan kredilendirilebilen tutar, yani %25 teminatla konut alabilen kişiler için bu oran %80’e çıkarıldı. Şu anda %20 teminatla ev sahibi olunabilecek. Konut alımlarında %20 gibi bir teminat tutarı yeterli olabiliyor.” dedi.
Yeni çıkan düzenleme ile kredi kartı borç bakiyelerinin, tüketicinin talep etmesi halinde bankalar tarafından 72 aya kadar yapılandırılabilmesine imkân olduğunu belirten Mutaf, “Ayrıca bir kereye mahsus olmak üzerede ihtiyaç kredilerinde de borç bakiyeleri 72 aya kadar taksitlendirilebiliyor.” şeklinde konuştu.
ALIŞVERİŞLERDE OLUMLU BİR HAVA YARATACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Yapılan düzenlemeler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Mutaf, şunları söyledi: “Beklentiler ışığında bir nebzede olsa tüm sektörlerde taksit sayısının 9’dan 12’ye çıkması ticari alışverişlerde olumlu bir hava yaratacağını düşünüyorum. Çünkü bugün tüketicilerin alışveriş esnasında ilk talep ettikleri şey taksitli alışveriştir. Tüketici alışverişlerinde %80’e varan oranla beklenti taksitli alışveriş olarak geliyor. Taksit sayısının 12 ile sınırlandırılmasını olumlu buluyorum. Kamuoyunda daha fazla bir beklenti vardı fakat hem borçlanmayı arttıran hem de ürün fiyatını arttıran bir uygulamaydı. Zaten birçok firma peşin fiyatlarına 9 taksit uygulaması yürütüyordu. Tahmin ediyorum ki o uygulama 12’ye çıkarılacak. Bu da tüketiciler için çok avantajlı olacaktır. Nakit fiyatıyla aldıkları ürünü12’ye kadar bölebilme imkânları olacak. Bu da bütün sektörler için geçerli olacak. Yeni yapılan düzenleme piyasada olumlu bir tepki verdi. Ticari firmalarda olumlu yönde bir görüntü izliyoruz. Yaptığımız ikili görüşmeler ve ziyaretlerde yeni çıkan bu düzenlemenin firmalar tarafından olumlu karşılandığını görmekteyiz.”
TÜKETİCİNİN TALEBİ UZUN TAKSİTLENDİRME OLMASI YÖNÜNDE
Sözlerinin sonunda Mutaf, düzenlemenin, piyasaya yansımalarının olumlu olacağını düşündüğünü ifade ederek, “9 yerine 12 taksit uygulaması, alım gücünün azaldığı dönemde etkili olacaktır. Şu an tüketicinin talebi uzun taksitlendirme olması yönünde. Fakat ben bunun 12 ile sınırlandırılmasının fiyatları da etkileyeceğini düşünüyorum. Taksit ne kadar artarsa fiyat o derece etkileniyor. Firmalar bunu müşterilerine yansıtmamak istiyor takibi peşin alımı bölebilmeye çalışıyorlar. Özellikle bugünlerde sabit maaşla çalışan insanların nakit alım yapmaları zor görünüyor. Onlarda bütçelerine uygun taksitli alışverişi daha çok tercih ediyorlar.” diye konuştu.