HABER MERKEZİ

Türkiye’de son 10-15 gün içerisinde dövizde beklenmedik bir fiyat artışı yaşandığını belirten Özbek, “Seçim sürecine kadar dövizde belli bir artış yaşanmasını bekliyorduk. Ancak, bu bizim tahminlerimizin üzerinde bir artış oldu. Gerek hükümetin faiz kararlarından gerekse Amerika ve Avrupa’nın açıklamış olduğu verilerden ötürü güçlü bir dolar kuru olduğunu görmekteyiz. Dolar, şuanda tüm para birimlerine karşı çok güçlü seviyede. Dolar kuru, 4,45-4,5 lira seviyelerindedir. Dolar, dünya genelinde düşüş yaşıyor ama Türkiye’de bazı nedenlerden ötürü artış gösterdi.” dedi.

ALTIN FİYATLARI DAHA YUKARILARA GİDER

Altın fiyatlarının dolardaki artıştan etkilendiğini ifade eden Tarık Özbek, sözlerine şöyle devam etti: “2 hafta önce çeyrek altın fiyatı 280 lira seviyelerinde iken; bu rakam şuanda 300 lira seviyesine çıkmış durumdadır. Düğün sezonunun olmaması nedeniyle, çok fazla altın alımı olmuyor ama 3-4 hafta sonra düğünler başladığında, altın satışları yeniden başlayacaktır. Altın fiyatlarının artmasından neden tamamen dolar kurunun yükselmesinden kaynaklanıyor. Yoksa dünya genelinde ons bazında altın değer kaybediyor. İlerleyen günlerde ons bazında artış yaşanırsa, altın fiyatları daha yukarılara gider. Kısacası altın her şeyden etkileniyor.24 Haziran seçimlerine kadar döviz ve altında hareketlilik devam edecektir.”

DIŞARIDAN GELEN PARAYLA EKONOMİYİ GÖTÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Özbek, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’de dışarıdan gelen parayla ekonomiyi götürmeye çalışıyoruz. Kendi öz sermayemiz ve öz birikimimiz olmadığı için dış sermayeye mecburuz. Böyle olunca bunlara da dövizle borçlanıyoruz. Öz sermayenin olmayışı, bizi dışarıya kambur hale getiriyor. Dövizin artışı otomatik olarak, akaryakıta yansıyor. Daha sonra bu artış diğer ürünleri etkiliyor. Hükümetimizin bu aşırı dalgalanmaların önüne geçmesini diliyorum.”