KİAD (Keşan İş Adamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Özbek, dün yaptığı açıklamada, jeopolitik risklerin etkisinin azaltması ve makroekonomik gelişmeler nedeniyle altında satış yönlü eğilimin son dönemde etkisini artırdığını vurguladı.

Özellikle Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerinin, altında sert satışların temel unsuru olduğunu belirten Özbek, altının, 2013 yılının altıncı ve on ikinci aylarından sonra üçüncü kez 1.200 dolar kademelerini aşağı yönde zorladığını hatırlattı.

RİSK, BİR SÜRE DAHA DEVAM EDECEK

Uzun vadeli yukarı yönlü yatay trendini aşağı yönde tehdit eden altında gelecek süreçte yaşanacak FED kaynaklı makro gelişmelerin belirleyici olacağına ifade eden Tarık Özbek, şunları söyledi: "Jeopolitik açıdan yeni olumsuz gelişmeler olmadığı müddetçe kritik kademelerin kırılma riski bir süre daha devam edecektir. Aşağıda özellikle 1.200 - 1.180 dolar bandının kırılması ve gelişmelerin mevcut dolar görünümünü daha da güçlendirmesi durumunda altındaki düşüş trendi hız kazanacak ve düşüş 1.100 - 1.000 dolar kademelerine doğru etki alanını genişletecektir. Önümüzdeki birkaç hafta sürecinde desteklerin tutunması ve altının tekrar gelişmeler doğrultusunda yukarı yönlü potansiyel yakalaması durumunda ise daha uzunca süre 1.400 - 1.200 dolar aralığındaki geniş yatay bant seyri etkisini sürdürecektir. Bu olasılıklar dahilinde özellikle altın yatırımcısının makro ekonomik gelişmelere ve olası jeopolitik risklere duyarlılığı devam etmeli, aşağı yönlü kritik kırılmalarda ise bir süre dolar yönünde yatırım tercihi devam ettirilmelidir."

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTALARDA KISMİ YÜKSELİŞLER OLABİLİR

Altının ons fiyatında küresel ekonominin etkilerinin net bir şekilde görüldüğünün altını çizen Özbek, “Fed tarafından yapılan açıklamalarla altın talebindeki iştahsızlığın, altının onsunun 9 ayın en düşüğüne gerilemesine neden oldu. Altın için kritik bir haftadayız. Özellikle hafta boyunca gerçekleşecek 6 Fed üyesinin konuşması, diğer yandan cuma günü açıklanacak ABD büyüme verisi altının kaderini belirleyecek. Özellikle burada dikkat edilmesi gereken ise ABD büyüme verisinin yüzde 4,2'den yüzde 4,6'ya revizesi bekleniyor ki, beklentiye paralel bir açıklama gelmesi halinde satış baskısının devamının gelmesine neden olabilir. Fakat önümüzdeki haftalarda altında taban oluşumunun görülmesi, yine ekim sonunda fiziki talebin artması halinde kısmi yükselişlerden bahsedebiliriz. Altında şu anki teknik ve temel görünüm aşağıdır." şeklinde konuştu.

DOLARI 2.50 SEVİYESİNDE GÖREBİLİRİZ

Altının gram fiyatında ise TL'deki zayıf görünümün satış baskısının zayıflamasına yol açtığını dile getiren Tarık Özbek, Altının gram fiyatında 87 TL'nin altında satış baskısının beklenmesi gerek. Amerikan Merkez Bankası faiz artırıma başladığı günden itibaren ABD doları ana vatanına gidecektir. Bundan ötürü de dolar pahalaşacaktır. Doları 2,50 seviyelerinde görebiliriz. Bu da altın fiyatını TL bazında yükseltecektir. TL bazında altın fiyatında düşüş yaşanacağına inanmıyorum. Altın fiyatı 85 TL’lin altına inmeyecektir.” dedi.