AYŞİN SEÇİL GEZER

CHP’nin Keşan İlçe Başkanlığı Lokali’nde düzenlenen toplantı saat 13.00 sıralarında başladı. 

Toplantının açış konuşmasını CHP Enez İlçe Başkanı Vedat Avcu yaptı. 

GEÇMİŞTEKİLERİ KÖTÜLEDİ

Avcu, “Neden toplantımızı burada yapmak zorunda kaldık; buna değinmek istiyorum. Enez İlçe Örgütü’nün imkânlarının kısıtlı olmasından dolayı, basın mensubu arkadaşlarımızın da Enez’e gelmesinin zor olduğunu bildiğimizden dolayı, Keşanlı basın mensubu arkadaşlarımızla görüştüğümüzde Keşan’da yapmanın daha uygun olacağına karar verdik. Katılan herkese teşekkür ederiz. Enez Belediye Başkanı Abdullah Bostancı bir basın açıklaması yapmıştı. Biz bu toplantıya neden katılmadık; bundan bahsetmek isterim. Daha önce katıldığımız toplantılardan edindiğimiz tecrübeye göre; öncesinde olan toplantılara getirilen hazır kıta kişiler tarafından bizlere sataşmalar oldu. Enez Kartopu Gönüllüleri Derneği’nin toplantısında bayanlara yapılan baskı ve söylemleri çok iyi biliyoruz. Son toplantıda da aynı şeylerin olacağından emindik. Bu yüzden ben toplantıya katılıma izin vermedim. Tarafsız bir yerde, ortak kararlaştırılan bir yerde olsaydı ben ve ekibim katılırdık. Sayın Başkan 4 yıldır hep geçmiştekileri kötüledi. Bundan başka bir şey yaptığını ben göremedim.” dedi.

BOSTANCI SAYESİNDE YENİ BİR BÜTÇE TEKNİĞİ Mİ ÖĞRENİYORUZ?

Daha sonra söz alan Şenol Kılıç, toplantının Enez’de yapılması gerektiğini söylemek için basın mensuplarını aradığını ancak alınan ortak karar ile Keşan’da yapılmasının kararlaştırıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Basın mensupları Enez’e gelemeyeceğini söyledikleri için toplantımızı Keşan’da yaptık. Toplantının Enez’de yapılması bizim idealimizdi. Basının da içerisinde bulunduğu zor şartları biliyoruz. Zaten önümüzdeki ay Enez’de bir toplantı yapacağız ve tüm basın mensuplarını ağırlayacağız. ‘Enez’in sorunları Keşan’da mı tartışılmalı?’ sorusunun cevabı bu. İlk olarak Bostancı tarafından 32 milyon TL olarak açıklanan bütçeye değinmek istiyorum. Belediye kanununda bütçeler nasıl yapılır, bellidir. Belediye bünyesinde kurulan şirketlerin zararı ya da kârı belediye bütçesine eklenemez. Sayın Bostancı sayesinde yeni bir bütçe tekniği mi öğreniyoruz? Evraklar burada; 2016 yılı gerçekleşen bütçesi 8 milyon 458 bin TL, 2017 yılı gerçekleşen bütçesi 9 milyon 273 bin TL, 2018 yılı gerçekleşen bütçesi 12 milyon 800 bin TL’dir. Nerede 32 milyon TL? İddiaya göre; Beton Santrali ve Kilit Taş Fabrikası’nın 3 yılda yaptığı ciro miktarı olan 20 milyon TL’yi belediye bütçesine ekliyor.” dedi.

DEMEK Kİ BU ŞİRKETTE BAŞKA ŞEYLER OLUYOR

Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kurulan şirket ilk kez 2017 yılında kâr yapmış; 52 bin 137 TL. Burada 15 kişi çalışıyor. Şirketin kurulduğu günden bu yana yaptığı satış miktarı 9 milyon TL. Nerede bu 20 milyon TL? Söylediği 20 milyon TL rakamı doğru ise daha ciddi bir sorun ortaya çıkıyor. Demek ki bu şirkette başka şeyler oluyor. Böyle bir bütçe tekniği yok, yanlış bilgi verilmiştir.” 

BOSTANCI’NIN 4 YILLIK KARNESİ BANA GÖRE ZAYIFTIR

Şenol Kılıç’ın ardından söz alan Enez Belediye Meclisi Üyesi Özkan Günenç, “Kapalı Model Pazaryeri Projesi’nden bahsedeceğim. İpsala Belediye bunu çok önceden bitirdi, biz hala hayal satıyoruz. Bostancı hala projeden bahsediyor, görev süresinin bitmesine bir yıl kaldı. Burada oy avcılığı peşinde. Taş fabrikasını onaylamıştık ancak yerinin yanlış olduğunu söylemiştik. Şu an bu fabrikanın yerinin değiştirilmesi isteniyor; haklılığımız ortaya çıkıyor. Pazaryeri konusunda da aynı inadıyla devam ediyor. 4 yıldır sahil tarafında bir pazar yeri oluşturulma projesi var. 4 yıldır proje yapılmaz mı? Bostancı’nın 4 yıllık karnesi bana göre zayıftır. Yapılması planlanan, Kadir Topbaş Parkı konusunda da insanların gözleri boyanıyor. Hiçbir proje hazırlanmamış durumda. Bostancı’ya tavsiyemdir; insanlar arasında kavga çıkararak bir yere gelemezsin. Enez, kardeşlikle yönetilmelidir.” şeklinde konuştu.

4 YIL GEÇTİ, BU PROJELERİ NE ZAMAN HAYATA GEÇİRECEKSİN?

Günenç’ten sonra diğer Belediye Meclis üyesi Ümit Kurt da söz alarak şöyle dedi: “Sayın Bostancı’nın kum eleme adı altında nakit satışları var. Bu kumları sahil kıyısında, sit alanı olan bölgelerden usulsüz olarak, kayıtsız olarak almaktadır. Bu gelir kanunsuzdur. Gerekli yerlere şikâyetlerimizi yaptık. Hala da yasal olmadan kum alınmaktadır. Doğa tahrip edilmektedir. Arıtma ve derin deşarj konusunda da açıklamam olacak. Bu tesis şu an çalıştırılamamaktadır. Denize akıtılan sular kirli ve kötü durumdadır. Acilen 3 kilometrelik derin deşarj yapılması gerekmektedir. En acil konu budur. Enez içi arıtma terfih istasyonları var. Bunlar da aynı şekilde çalıştırılmamaktadır. Atık sular göllere akıtılmaktadır. Sahilde dolaşan inekler için de ‘Saros’da organik oteller olacak’ ifadeleri var. Böyle saçma bir cevap ömrümde duymadım. İktidar da olsan muhalefet de olsan proje üretmen lazım. 4 yıl geçti, bu projeleri ne zaman hayata geçireceksin? Bostancı, kimseye güvenmediği için proje hayata geçiremiyor. Her şeyi kendisi biliyor. Bütçeye gelirsek Ahmet Çayır döneminde 4 milyon 180 bin TL borç olmuş. Diğer borçlar önceki dönemlere aittir. Hatta bu borcun büyük kısmı Bostancı dönemine aittir.” 

YENİ HİZMET BİNASI PROJESİ BİR HAYALDİR

Toplantı, Enez Belediye Meclisi Üyesi Kamuran Çelik’in konuşmasıyla sürdü. 

Çelik, “Sayın Bostancı, Enez Belediyesi’nde 450’ye yakın kişinin çalıştırıldığını söylemiş. Bu doğru değil. Rakam sürekli artıyor. Şu an belediyede 10 memur, hizmet alımı için 64 kişi istihdam ediliyor. 6 sözleşmeli personel var. 18 tane de kadrolu işçi var. Taş fabrikasındakileri de katarsak; Bostancı bunun 4-5 katı rakam açıklıyor. Çalışan sayısını topladığımızda 100’ü bile bulmuyor. Belediyede zamanında sigortasız işçi çalıştırıldığı da tespit edildi. Bu büyük bir yanlışlıktır. İşçilerin sorunları var. Bazen 2-3 ay maaş alamıyorlar. Şu ana kadar da işçiler bir toplu sözleşme yapılmamış. Bu sözleşmeden kaynaklanan haklar da gasp ediliyor. Yeni hizmet binası konusunda bir taslak hazırlamış. Bununla ilgili de bir gelişme yok. Mevcut bina tadilattan geçirilebilir. Enez’de bir şeyi yıkıp yeniden yapmak arkeolojik kalıntılar çıktığı için çok zor. Yeni hizmet binası projesi bir hayaldir.” dedi.

TEBRİK EDECEĞİNE YERDEN YERE VURDU

İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Erol Açık ise konuşmasında şunları kaydetti: “2017 yılını ‘Enez Yılı’ ilan ettiğimizde ilk tepki Bostancı’dan geldi. Bu kararın altında imzası olanlar bile bunu eleştirdi. Biz Enez’e yatırımcı çekmek, gündemde tutmak için yola çıktık. Bostancı sürekli; ‘2017 yılı Enez yılı seçildi, İl Genel Meclisi ne yaptı?’ ifadelerini kullandı. Bizi tebrik edeceğine yerden yere vurdu. Keşan-Enez karayolunun bir an önce yapılması gerekir. Enez’den feribot seferlerinin olması gerekir. 1/25000’lik çevre planları da hayata geçirilmelidir. Bu planlar çıkmadığı için insanlar Saros’a yatırım yapamıyorlar. Enez’in sahilden Adilhan-İzmir yoluna bağlanması gerekiyor. Yaşam olan yerde hizmet de bitmez ihtiyaç da. Biz de elimizden geldiğince çalışıyoruz.”

HANGİ ÇAĞDA YAŞIYORUZ?

Toplantı’nın sonunda Şenol Kılıç yeniden söz aldı. 

Son değerlendirmeleri yapan Şenol Kılıç, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Enez’in en önemli gelir kaynağı turizmdir. Arıtmanın düzgün çalışmadığı söyleniyor. Sahilin koktuğu söyleniyor. Bostancı, kokunun nedeninin yosunlar olduğunu söyledi. Zamanında arıtma sorununu ultraviyole ışınlarıyla çözeceğini söylemişti. Keşke olsa. İktidar belediyesi olmasına rağmen 12 milyon TL civarında tutacak olan derin deşarj işini çözemiyor. Hangi çağda yaşıyoruz? Bu, Enez denizinin en temel sorunudur. Geç kalınmış değil, her türlü desteği vermeye hazırız. Yapılması planlanan yeni hizmet binası için de o alan bina yapımına bile yetmeyecek. TOKİ yapımı konusu da daha ilk aşamada. Biz bunu destekliyoruz. 2018 yılı yatırım programında Enez-Keşan karayolunun yapımı yok. Bostancı ek bütçeye konulacağını söyledi. Ek bütçeye konulacağını şu an Bakan bilmez. Ek bütçe Nisan-Mayıs aylarında yapılır. Bu yol konusunda da hayal tacirliği devam ediyor. Doğalgazla ilgili belki 2019’da çalışmalar başlayabilir. İşsizlik oranı en az Enez’deymiş. Bostancı’nın tabiriyle söylüyorum; ‘Sevsinler’. Keşke öyle olsa ama öyle bir şey yok. Enez’in nüfusu artmıyor, Enez köylerinde genç yok. Yazın İşkur vasıtasıyla işe alınanlar da sadece belediyede çalışmıyor; bunun bilinmesi lazım. Başkan, bunları aileleriyle beraber belediyede çalışıyormuş gibi sayıyor. Enez’e yüksekokul kurulması konusu bizim yıllardır hayalimiz. Bunun için tahsis edilen yer bölündü. Bununla ilgili çalışmalarımız var ama Atatürk İlkokulu’nun yerine bir okul yapamadık. Bunun parası hazır. Belediye, planlarda değişiklik yaparak daha bunu gerçekleştiremiyor. 3 senedir çocuklar sabahçı-öğlenci olarak okula gidiyor. Çöplük alanının da ıslah edilmesi gerekiyor. Bir turizm ilçesine bu görüntüler yakışmıyor. Lagün göllerinin temizlenmesi konusunda da pek başarı sağlanamadı. Bunun için kepçe alındı ama başka işlerde kullanılıyor. Enez Belediye Meclisi üyelerinin kurulan taş fabrikasını denetleme yetkileri yok. Ham madde gelişi nereden. Bu şirketin ham madde faturalarını kim kesiyor? Bu şirket 1 yıl kamu ihalelerinden men cezası almıştı. 400 bin metrekare kilit taş yapıldığı söylendi. Tüm yollar 10 metre genişlikte olsa 40 kilometre yapar. Buradan Keşan’a kadar kilit taş döşenmiş? Söylenenin 4’te 1’i yok. 2013 yılı itibariyle İller Bankası’na olan borç 33 milyon 107 bin TL. Bostancı göreve geldi. Önce 35 milyon TL dedi, sonra 40 dedi 43 dedi. Sanki ihalede teklif veriyor. Bu borcun tümünü önceki dönem belediye başkanına yıkmak insafsızlıktır. Bu belediyeyi her başkan borçlu aldı. En uzun görev Bostancı’ya ait. Demek ki en çok sen borçlandın. Kimin boğazından haram lokma geçtiyse zehir zıkkım olsun. Sayın Bostancı; geçtiğimiz dönemi bu kadar çok suçluyordu, neden mahkemeye vermedi. Neden eski başkana ceza gelmedi. Madem suçluyorsun, mahkemeye ver. Biz, seçilmiş başkanın Enez’e faydalı hizmetler yapmasını bekledik. Bunun için 4 yıldır sustuk. Bütün beklentilerimiz boş çıktı. Dağ fare doğurdu. Durum bundan ibaret. Enez’in 4 yılı heba olmuştur.”