ENEZ İN, ÜNLÜ SİMASI,
MEŞHUR, MİT ORHAN AGASI,
ONDAN HABERSİZ ÇOK ZORDU, 
ENEZ VE KALEDE DOLAŞMASI.

***

YARDIM SEVER VE BEKARDI,

HURDALAR TOPLAR SATARDI,

PARASI EĞİTİME YATARDI.

Onu Enezliler önce Yenice Köyü bekçisi, daha sonra Kale bekçisi olarak tanıdılar. Her ne kadar KALE BEKÇİSİ ise de o kendisini tüm Enez’den ve hatta tüm ülkeden sorumlu ve görevli sayıyor öyle çalışıyordu. Onun haberi olmadan Enez’de kuş uçmazdı. Garajda inen her yabancı yolcunun peşine takılır, ne yapar yapar nereden, niçin, kime geldiğini öğrenirdi. MİT ile resmi bir ilişkisi herhalde yoktu. Ama kendine verdiği havalarla, askerlerden gördüğü ilgi ve sevgi ile bazen abarttığı hikayeleri ile resmi makamlar tarafından bile ciddiye alınırdı..

Eski Enez kaymakamı Nevzat Sinan, Orhan Erikli için verdiği bilgide “Orhan Bulgaristan’dan esir değişimi programı ile getirtilmiş. Orada gördüğü işkencelerden biraz ruhsal dengesini kaybetmiş. Türkiye’ye getirildikten sonra Kültür Bakanlığı’nca KALE BEKÇİSİ olarak görevlendirilmiştir. Rahmetli devlet korumasındaydı ama o çok şey talep etmez ve istemezdi. “ diyerek Enezlilerin hiç bilmedikleri bazı detaylar veriyor.  

Ülkesini çok seven ama bu sevgisinin hiçbir sınırı ve bir eğitim alt yapısı olmaması nedeniyle zaman zaman yanlış bilgilendirmeleri de olsa Enez’de istihbarat elemanı olduğu inancı hepimizde vardı. Kendisi de bunu gizlemediği ve zaman zaman bu yönde doğru-yanlış anılarla bu izlenimimizi pekiştirmekten de geri kalmazdı.

MİT Orhan kale bekçiliğinin yanı sıra yılda 5-6 ton hurda toplayarak yaşamını sürdüren, bu yoksulluğuna rağmen öğrenci okutmaya gayret eden, sevdiği herkesin yardımına koşan bir insandı. Her yıl eylül ekim aylarında topladığı hurda demirleri vs. ben tartmışımdır. Bu paraları okuttuğu çocuklara harcardı, ama çoğu kimse onun bu yönünü bilmezdi.

MİT Orhan şüphelerinde, davranışlarında abartılar ve yanlışlıklar da olsa O Enez’in Unutulmayanlar listesinde hep olacak.