24 Haziran seçimleri sonucu Recep Tayyip Erdoğan %52,6 oy oranı ile Cumhurbaşkanı seçildi. Vatana millete hayırlı olsun. Kısa süreli seçim çalışmaları neticesinde, yoğun medya ambargosuna rağmen, Muharrem İnce’nin ulaştığı %30,6 oy oranı kesinlikle küçümsenmemelidir.

Biz Cumhurbaşkanlığı seçimini bir kenara bırakıp milletvekili seçimlerini yorumlayalım. Bu seçimde AKP %42,5, CHP %22,7, HDP %11,6, MHP %11,1, İYİ Parti %10 oy almışlardır. Kasım 2015 sonuçlarına baktığımızda AKP %49,5, CHP %25,3, MHP %11,9, HDP %10,8 oy almışlardır. Haziran 2015 seçimlerinde durum AKP %40,9; CHP %25; MHP %16,3 ve HDP&13,1 idi. Haziran seçimlerinden sonra hükümet kurulamaması ve terör olaylarının artması AKP halkın gözünü korkutmuş ve AKP oyları artmıştır. Bu tablonun söylediği şudur. AKP %41-42 olan oy oranını korumuştur. CHP %25 olan oy oranını koruyamamış düşürmüştür. HDP tüm baskılara rağmen az bir oy kaybı ile barajı aşmayı başarmıştır. Seçimin kazananı toplamda %21’e ulaşan oy oranı ile MHP ve İYİ parti olmuştur.

İlimize gelir isek; Kasım 2015’te AKP %27, CHP %57, MHP %10,7 idi. Son seçimlerde AKP %28,6, CHP %45,4; İyi parti %15,6 ve MHP %5 oy almışlardır. CHP %11,6 oy kaybederken İYİ parti yeni kurulmasına rağmen başarılı olmuştur.

Keşan ilçemizde Kasım 2015’te AKP %29,2; CHP %55,5 ve MHP %10,8 oy almışlardı. 2018 seçimlerinde AKP %29,7 ile oy oranını korurken CHP 7 puan kayıpla %48,5 oy almıştır. İYİ Parti %12,7 ile iyi bir başlangıç yapmıştır.

Enez’de de durum farklı değildir. Kasım 2015’te %21,3 oy alan AKP %20,3 ile neredeyse oy oranını korumuştur. Kasım 2015’te %60,1 oy alan CHP oyları %53’e düşmüştür. İYİ Parti %13,9 ile başarılı sayılacak bir sonuç almıştır.

Bu sonuçların verdiği mesaj açıktır. AKP tüm yıpranmışlığına rağmen oy oranını korumuştur. MHP kilit parti konumuna geçerek başarılı bir netice almıştır. İYİ Parti de iyi bir başlangıçla siyasi yaşamımızda yerini almıştır. HDP de barajı geçerek beklentilere cevap vermiştir.

CHP’ye gelir isek; eşit olmayan koşullarda yarışıldı, tamam. Yüz çeşit mazeret de üretilebilir. Çökmüş bir ekonomik tabloya, iflas etmiş eğitim, tarım ve hayvancılık politikaları karşısında özellikle ana muhalefetin ciddi atılım yapması beklenir. Oysa ana muhalefet partisi hem ülke genelinde hem Edirne toplamında hem de Keşan ve Enez ilçelerimizde bırakın oy oranını artırmayı, mevcut oy oranını dahi koruyamamıştır. CHP merkez yönetimi ve tüm örgütleri tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Bu konu CHP parti organlarında ve tüm örgütlerde tartışılmalı ve komple bir yenilenmeye gidilmelidir. CHP adına bu tablodan bir başarı öyküsü çıkmaz. O halde gereği yapılmalı ve esaslı bir özeleştiri sürecinden geçilmelidir. Sağa yaslanan parti aslına yani sosyal demokrat kimliğine dönmelidir. AKP tabanını oluşturan işçi, emekçi ve çiftçi seçmenlere ulaşacak, onları CHP tabanının asli unsurları haline getirecek politikalar üretilmelidir. Bu tablo doğru okunmaz ise kaçınılmaz son bir kez daha yaşanacaktır. Aynı hataları yapıp farklı sonuç beklemek sadece ahmaklara özgü bir yöntemdir. Enseyi karartmadan partiyi gerçek çizgisine getirmeye, yenilenmeye başlanmalıdır. Vakit geçirmeden, hemen ŞİMDİ.

Çok kısa süre içinde, tek başına uğraşmasına rağmen Muharrem İnce’nin aldığı sonuç iyi okunmalıdır. Başarının ancak doğru bir liderlik, gerçek sosyal demokrat politikalar ve dipdiri yeni bir parti ve örgüt yapılanması ile geleceği kanıtlanmıştır.