HAZIRLAYAN: Yalçın Bitikli

Enez’e gelip Ahmet Günenç’i sorsaydınız tanıyamayanlar olabilirdi. Ama “Ayı Ahmet” diye sorarsanız Enez’i bilmeyen bile O’nu bilirdi. Öylesine insancıl, barışçıl, kibar bir insana sadece cüssesi dikkate alınarak AYI Ahmet denmesi bence biraz haksızlıktı. Yaşamında öylesine büyük bir sevgi çemberi oluşturmuştu ki cenazesi Enez’de nadir görülen büyük bir kalabalıkla kaldırıldı. Sırf bu törene katılmak için Ankara’dan, Kocaeli’nden gelenler oldu.

Rahmetli Ayı Ahmet, bu lakabının tam aksine güler yüzlü, yaşamayı seven, paylaşan, herkesle barışık ve zamanla Enez'in simgesi olan bir dostumuzdu. Dükkanı, keşke yıkılmadan muhafaza edilebilseydi. O restoranda, o binada kimlerin, hangi bakanların, hangi milletvekillerinin misafir edildiği, hangi olayların, hangi siyasi tartışmaların yaşandığı, sonradan vali olmuş, hangi kaymakamların veda yemekleri için toplanıldığı düşünülerek orası keşke bir MÜZE olarak düzenlenseydi.

Eski Enez kaymakamı Sayın Nevzat Sinan onunla ilgili bir anısını şöyle paylaşıyor:

Krallar ressamı Rahmi Pehlivanlı Enez’e gelmişti. Ben misafirlere sahile gidelim A. Ahmet Beyin yerinde B.li kebap yiyelim dedim. (misafirler bu A ve B harflerinden bir şey anlamadılar). Gittik. Rahmetli Ahmet bizi bekliyordu. Rahmi beyle tanıştırdım. ‘A. Ahmet Bey bu arkadaş’ dedim. Rahmi bey bizim Ahmet’e baştaki ‘A’nın ne anlama geldiğini sordu. Ahmet de ‘Aman beyim boş verin bana herkes Ayı Ahmet diyor. Kaymakam bey ise kibarca A. Ahmet diyor’ diye açıkladı. Rahmetli Rahmi bey de ‘İnşallah B'li kebap da korktuğum B değildir’ dedi. Tam Ahmet B harfinin anlamını açıklayacaktı ki onu mutfağa kovaladım.”

Ayı Ahmet,

Kimimizin, AGASI

Kimimizin, AMCASI, DAYISI

Kimimizin, BABASI

Sevenlerinin belli değildi SAYISI

Allahtan diliyoruz,

Sana RAHMET,

Mekanın cennet olsun,

AYI AHMET

ÖYLE BİR GEÇER ZAMAN Kİ….