Milletvekili aday listeleri açıklandı. CHP’de benim de listeye alınmasını beklediğim birkaç isim listelere giremedi. Elbette aday olamayanlar arasında büyük hayal kırıklıkları yaşanıyor. Ama ne var ki izlediğim kadarı ile listeye giremeyenler, ağlayıp, sızlamak yerine, buruk mesajlar vermekten bile kaçınarak karara saygılı ve çok doğru davrandılar. Aday olan arkadaşlarına başarılar dilediler, “YOLA DEVAM” diyerek bu sürecin aşılmasına büyük katkı verdiler. Ama bu seçimin bir koltuk paylaşımı, bir SOL parti olup olmama meselesi olmadığının hala farkına varamamış olanların sanal medyadaki -hatta utanmazca-yaklaşımlarla yaptıkları paylaşımlar CHP’nin ve Muharrem İNCE’nin yakaladığı ivmeyi yavaşlatıyor. Hele bu davranış biçimini uluorta sürdürenler CHP’ye kayıtlı üyeler ise bunun adı gerizekalılık göstergesi değilse partiye ve ülkenin geleceğine ihanet anlamına geliyor..

***

Elbette CHP üst yönetiminin erken seçimi bahane ederek ön seçim yapmamasını hiç haklı bulmuyorum. Bu iş için yeterli zamanın olduğuna da inanıyorum. Ama bunlar artık 24 Haziran sonrası konuşulacak konular. Sonuçta eleştirilebilecek bir aday belirleme sürecinde sadece olumsuz örnekleri görerek isyanları oynamak yerine olumlu yönleri öne çıkararak, ne olup bittiğini anlamaya çalışan halka anlatmak ve umut vermek gerekiyor. “Şunlar, bunlar solcu oldukları için listelere alınmadılar” şeklinde ortaya çıkan SOLCU ayaklara soruyorum, CHP ne zaman solcu oldu? Kaldı ki bu seçimler bir CHP iktidarını hedefleyerek değil “Millet İttifakı” öne çıkarılarak düşünülmesi ve planlanması gereken seçimler. Ama mutlaka şimdi tartışmak gerekiyorsa  “Sol nedir, ne değildir, her şeye itiraz etmek, her şeye bir bahane bulup karalamak, empati yapmamak, herşeyi bildiğini sanmak solculuk mudur, geri zekalık mıdır?” bunları tartışmakla başlayabiliriz.

***

Sevgili Erdin Bircan bu defa aday gösterilmedi. Daha yaşı müsait. Önünde çok uzun yıllar, çok başka görev imkanları var. O nedenle bu bir SON değil, hatta bir başlangıç sayılmalıdır. Bence, Bircan görev sürecini çok büyük başarı ile tamamladı. Bir muhalefet milletvekilinin çok üzerindeki bir performansla Trakya’daAKP iktidarını çok yordu, çok hırpaladı. Çoğu meselenin çözümünü sağlayamadıysa da sorunların unutulmasına meydan vermedi ve devamlı gündemde tuttu.. Arandığı her aşamada seçmenleri ona her zaman ulaşabildi. Görevini 7 gün 24 saat anlayışı ile, keyifle, hiç yorulmadan sürdürdü.. İktidarın milletvekilleri bile ortada görünmeyip, bir hizmet üretemezken Bircan her yerde, her zaman vardı. Kendisine tüm Edirnelilerin gönülden teşekkür etmeleri gerektiğine inanıyorum ve O’na yolun açık olsun diyorum.

***

AKP’den bir Keşanlı Edirne Listesinde baş sıraya konuldu. Sayın Fatma AKSAL’ı 3 dönemdir izliyorum. Önceki dönemlerde hep seçilemeyecek yerlerde aday gösterilmesine rağmen AKSAL küsmedi, gücenmedi, “Artık bitti” demedi, hiç ara vermeden –fulltime-verilen her göreve koştu.. Sonuçta da AKP Edirne Listesinde hak ettiği bir yere nihayet konulabildi. Siyaseti önemseyip sevenleri bu işi bir hobi gibi değil, ciddiye alanları ben de çok seviyorum; hangi partiden olursa olsun Sn. Aksal’ın bu azminin örnek alınması gerektiğini düşünüyorum. O nedenle kendisini yürekten kutluyorum. Keşan için bir şans olduğunu düşünüyorum. Yeniden iktidar olabilmeleri durumunda, her ne kadar milletvekilliğinin eski işlevselliği artık olmayacaksa da özellikle Enez’e olan yakınlığı ile Enez’in yıllardır bekleyen sorunlarına çareler üreteceğini umut ediyorum..