Seçim sonuçlarına bakarak herkes değişik yorumlarda bulunuyor. Benim tahminlerim tutmadığı için epey de alay konusu oldum. Hatta dini inançlarım bile sorgulandı. Yanıldım ne diyeyim. En azından aldatılmadım.

Seçim yapıldı, bitti. Geleceğimizi oyladık. Bir sürü arkadaşımız da bu süreçte fedakarlıkta bulundu. Sandık güvenliği için, oylarımızın çalınmaması için çalıştılar. Hepsinin gönlüne sağlık. Seçim sürecinde, biliyorsunuz, ittifaklar ortaya çıktı. MHP o kadar küfretse de Cumhur ittifakında yer aldı. Saadet partisi ise Millet İttifakında. Seçim sonucu kazanan Cumhur İttifakı oldu. HDP de barajı aştı. İyi Parti de mecliste temsil olanağı buldu.

Buraya kadar sorun yok. Oylar ve renkler belli. MHP açık şekilde Erdoğan’ı ve AKP’yi destekledi. Saadet Partisi ise Millet İttifakı içinde yer aldı. Herkes MHP’nin Cumhur ittifakını bitireceğini düşünürken Saadet Partisi Millet İttifakını bitirdi. Öyle ki en az %5 oy oranı olan, en iyi örgütlenmiş olan Saadet Partisi sadece %1 oy aldı. Yani Millet ittifakı içindeymiş gibi gözüküp RTE’i destekledi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin de ikinci tura kalmasının önüne geçti. Bu tarihi bir tuzaktır ve Saadet partisi hem CHP’ye hem de Muharrem İnce’ye kazık atmıştır. Aslında Saadet güvenilecek bir ortak da değildi, sırf demokratik kaygılarla millet ittifakına alındı. Millet İttifakında yer alıp RTE’ye oy devşirmiştir ve haliyle İttifakı da satmıştır.

Seçim sonuçlarını okurken hepimiz MHP’ye yükleniyoruz. Oysa MHP kozunu açık oynadı. Sürpriz bir şekilde %10 civarında oy da aldı. Saadet Partisi’nin ölüsü %5 alabilecekken, hem de taban örgütlenmesinin Türkiye’deki en iyi örneğiyken bu kadar düşük oy oranı Millet ittifakına atılmış bir kazıktır. Hem de gözümüzün içine baka baka. TRUVA ATI yani.

Bu seçim sonuçları herkesin sindirmesi gereken bir durumdur. MHP mevcudiyetini AKP’ye bağlamış ve başarılı olmuştur. İyi Parti de yeni kurulmasına rağmen iyi mücadele etmiştir. HDP zaten var olma ve barajı aşma savaşı vermiştir. Burada Millet İttifakının hatası Saadet Partisinin atacağı kazığı hesaplayamamak olmuştur. Saadet Partisi resmen AKP’ye çalışmıştır.  Bu stratejik bir hatadır.

Dahası bu seçim Muharrem İnce ile RTE arasında olmuştur. Mesela Enez’de CHP örgütü Muharrem İnce rüzgarına kapılıp saha çalışmalarını aksatmışlardır. Kerameti kendinden menkul partililer, seçim mücadelesini sadece milletvekili adayları peşinde koşmak sanıp, kendilerine getirilen önerileri yok saymışlardır. Bir araya gelelim, strateji geliştirelim, yeni oy kullanacaklara ulaşalım önerimize cevap bile verilmemiştir. Üstüne üstlük, AKP’yi eleştiren yazılar CHP İlçe Örgütü sayfasında, Muharrem İnce şiirleri bile parti politikaları gereği! yayınlanmama gerekçesi gösterilip, sonrasında inek fotolarına yer verilmiştir. Bu ayrıca tartışılacak bir konudur.

Dip dalga ya da Tusunami, CHP’nin en güçlü olduğu Enez’de bile referandum sonuçlarının çok altına düşmüştür. %75 olan referandum sonucu, Muharrem İnce için %60, CHP için %53 olarak gerçekleşmiştir.  Ortada bir başarı öyküsü yoktur. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuç beklemek aymazlıktır. Artık daha geniş bir katılımla, doğru hedeflere gitme zamanıdır. Küçük hesapları bir kenara bırakıp büyük resmi görme zamanıdır.

Elbette çıkan tablo ile hesaplaşılacak ve özeleştiri yapılacaktır. Şu an aslında kaydeden yoktur. Yeniden yapılanma, doğru bir muhalefet ile başarı gelecektir. Yeter ki ortak akıl CHP örgütlerine egemen olsun. Olacaktır da. Şimdi yutkunduklarınızı konuşma ve kendimizi düzeltme zamanı. Haydi özeleştiri yapmaya, hatalardan arınmaya, halkla bütünleşmeye, yoldaş olmaya. HAYDİ.