19 Ekim Muhtarlar Günü, dün Keşan’da da düzenlenen programla ilk kez kutlandı.

Program, Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik sunumunda saat 10.00’da, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayan programa, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Sağlık, daire amirleri ve muhtarlar katıldı. Anıta çelenk sunulmasından sonra saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı söylendi. Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Onur günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Bu yıl Muhtarlar Günü’nün ilk kez kutladıklarını belirten Onur, “Muhtarlık müessesesinin kuruluş günü olan 19 Ekim tarihi, Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesiyle, aynı gün Resmi Gazetenin 29507 mükerrer sayısı ile yayınlanarak ‘Muhtarlar Günü’ olarak kutlanmasına karar verilmişti.

Bu günün ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza  şükranlarımızı sunuyoruz. 19 Ekim 1829 tarihinde 2. Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla İstanbul, Eyüp ve Galata Kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu da Kastamonu Taşköprü de kurulan muhtarlık müessesesi 187 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık Müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemler de dahi varlığını devam ettirmiştir. Muhtarlık, Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan Köy ve Mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken, diğer yandan da çağdaş kamu yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirmektedir. Muhtar Arapça bir sözcük olup seçilmiş kişi anlamına gelmektedir.  Muhtar, köyün yol, köprü ve çeşme gibi ortak mallarını inşa ettirir ve bakımını yaptırır. Muhtar köyün ve köylünün her türlü derdini çözen deyim yerindeyse dert babasıdır. Hatta eski 442 sayılı köy kanununun 34. maddesinde, “Bir hayvana götürmeyeceği kadar yük yükletmemek” muhtarların görevlerinden birisidir.” dedi.

ÜLKEMİZDE 50 BİN 292 MUHTAR GÖREV YAPIYOR

Mehmet Onur, ülkemizde 31 bin 963 mahalle ve 18 bin 229 köy olmak üzere 50 bin 292 muhtar görev yaptığını ifade ederek, “Muhtar 5 yıllık süre için seçilir. Köy ile ilgili kararları 4 azası ile birlikte verir. Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarlar vatandaş ile devlet arasındaki il köprüdür. 15 Temmuz kalkışmasında hayatlarını kaybeden Acıbadem Mahalle Muhtarı Mete Sertbaş ile Ahi Köyü Muhtarı Ali Anar’ın hatırası önünde saygı ile eğiliyoruz. Demokrasi uğruna canlarını feda etmiş iki meslektaşımızı saygı ile anıyoruz. Muhtarlığın 187 yıllık merkezi, yerel idareyi temsil eden kurumları arsında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyetindeki Mührü’nden alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki, seçmen, muhtarının 24 saat kapısını çalabileceği, siyasal değil çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işlevi de genel, yerel idare arasındaki, iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı kurum olarak bu sistemde yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Muhtar, demokrasinin temel taşıdır. Bu günü bizlere Muhtarlar Günü olarak ilan eden başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, Gazi meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında büyük emek veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza teşekkürlerimizi sunuyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Gününü kutluyor, bütün muhtarlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi. Daha sonra, Dr. Ali İhsan Çuhacı İlkokulu 4. sınıf öğrencileri Kıvanç Arif Yıldırım ve Hasan Hüseyin Ünlü ile Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç şiirler okudu. Program, Lalacık Köyü Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile sona erdi. Ekibe, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da eşlik etti.