İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, Yayla Balıkçı Barınağı ile ilgili yapılan incelemede, ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) bilmecesi yaşandığını öne sürdü.

Yayla Sahili’ndeki Balıkçı Barınağı’nın DLH (Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) tarafından yaptırıldığını ancak kıyıda oluşturacağı tahribatın dikkate alınmadığını ifade eden Çıkıkçı, şunları söyledi:

Çünkü 29 Ocak 1993 tarihinde, <Çevre Etki Değerlendirme raporu önemli değildir> kararı alınarak inşaata başlanmıştır. O günlerde gösterilen tepkilere rağmen ısrarla bu yanlışın yapılmasının hesabını ne yazık ki şu ana kadar kimse vermemiştir. Yine sıkça duyduğumuz ‘arpalık’ ifadesini hatırlarsanız, maalesef bu liman da arpalık olarak belleklerde kalacaktır. Birkaç yıldan bu yana sorun tekrar tekrar gündeme gelince olayın ciddiyeti anlaşıldı. Ancak 1993'te atılan taş kuyudan çıkarılmamıştır. Kıyı tahribatını önlemek için çeşitli projeler düşünülmüş, en son geniş bir bilgilendirme toplantısı yapılarak Dalgakıran Projesi yapılması kararı alınmıştır. Bu proje denizin içine belli aralık ve derinlikte beton bariyerlerden ibarettir.

“ÇED RAPORU İSTENDİ”

Proje dosyasının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yaklaşık bir yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına iletildiğini ve yapılması düşünülen projenin uygulanabilmesi için ÇED raporu istendiğini kaydeden Abdülaziz Çıkıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iş İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğünün görevlendirdiği bir kuruluş olan Kuzey Çevre Teknolojileri ve Danışmanlık Şirketine verilmiştir. 5 Kasım 2012 tarihinde ÇED başvuru dosyası onaya sunulmuştur. ÇED raporu hazırlanmasında görüş bildirecek 13 kurum bulunmakta. İlk aşamada bunların 7'si olumlu 6'sı da raporlarını daha sonra bildireceklerini ifade etmişlerdir. 8 Ocak 2013 tarihinde Turizm Bakanlığından da görüş talep edilmiş olup, Bakanlık 18 Ocak 2013 tarihinde Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bodrum Kaymakamlığı Sualtı Müze Müdürlüğünün görüşlerini talep etmiştir. Gelen cevabi yazılar da ÇED raporu hazırlanması ve Ulaştırma Bakanlığına teslim edilmiştir. İncelenmesi tamamlanan rapor 29 Mayıs 2013 tarihinde Çevre Bakanlığı ÇED Şubesi'nin onayına sunulmuştur. Rapor oşinografik rapor ihtiva etmediği gerekçesiyle iade edilmiştir.”

 “YAYLA KALESİ, 1. DERECE ARKEOLOJİK SİT”
Oşinografik ölçümler 23 Temmuz 2013’te yapılmış olup, eksik olan son işlemin de gerçekleştirildiği belirten Çıkıkçı, “Başka bir eksiklik tespit edilmez ise projenin uygulanması için gerekli olan ÇED raporunun en kısa sürede onaylanacağını umuyoruz. Ayrıca Balıkçı Barınağı ile ilgili imar planı işleri de devam etmekte olup, son aşamaya gelmiştir. Ayrıca komisyonumuza verilen önergeye göre sahildeki Yayla Kalesi’nin son durumu hakkında bilgi talep edilmişti. Yayla Kalesi sadece yıkıntıdan ibaret olup, 30 Ocak 2013 tarihinde alınan karara göre 1. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilmiştir. Herhangi bir iyileştirme projesi mevcut değildir.” dedi.