GİZEM GÖRÜR

Aktaş, taşıt alım satımlarında gerekli hazırlık çalışmalarının ardından yapılan düzenlemeler sonucunda araç alacaklara iyi ancak sürekli satım yapan kişilere kötü denilebilecek yeni dönemin başlayacağını kaydetti.

EKSPERTİZ RAPORUNUN ÇIKARTILARAK, ARACI ALAN KİŞİYE VERİLMESİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Göksel Aktaş, “İkinci el araç satımları sonucunda araçları satın alan kişilerin yıllardır mağdur edilmesi, şikayetlerin artmasıyla birlikte Yargıtay’dan çıkan hapis cezalarının ardından başlayacak yeni dönem ile birlikteekspertiz raporu bulunmayan araçların satışı gerçekleştirilemeyecek. Özellikle araçların kilometreleri düşürülerek alıcıyı kandıran, mağdur edilmesine neden olan ve kişilerin maddi ve manevi kayıp yaşamalarına neden olan araç satıcıları pazarladıkları araçların kazalarını saklayarak suç işlemiş oluyorlardı. Her ne kadar km düşürmenin cezası olsa da bu işlemin dolandırıcılık sınıfına girmesi araç alıp satan simsarları engelleyebilmiş değil. Bu mağduriyetlerin giderilmesine dur demek, araç alanların haklarını korumak amacıyla bundan böyle araç satışının gerçekleşebilmesi için aracın ekspertiz raporunun çıkartılarak aracı alan kişiye verilmesi zorunlu hale geliyor. Böylelikle ekspertiz raporu veren işletmelerin sayıları artarken çalışan kişilerin artması ile iş istihdamının yaşanması da yanında getireceği yararlardan biri olarak göze çarpıyor.”dedi.

5 BİN KM YA DA 3 AY SÜRE İLE GARANTİLİ VERİLMESİ DE KURALLAR ARASINDA

Aktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan çalışmalar ile yürürlüğe girecek olan düzenleme ile 8 yaşına kadar olan araçların hepsinde ekspertiz raporu alınması ön koşul. Satışı gerçekleşen aracın satıcı tarafından bir anlamda garantili olarak verilmesi planlanıyor. Garanti şartları ise 160 km altı ve 8 yaş araçlar için geçerli  olacak. Motor ve şanzımanı için araçlar 5 bin km ya da 3 ay süre ile garantili verilmesi ise kurallar arasında.  Ekspertiz raporunu özellikle araç alan kişilerin talep etmesi gerekiyor. Vergi levhası bulunmadan sürekli araba alıp satan kişiler bir yıl içerisinde 3 araçtan fazla satışını gerçekleştiremiyor. Yani normal vatandaş bir yılda üç araçtan fazla satış işlemi yapamaz hale getiriliyor. Hazırlanacak raporlar ile birlikte alıcının aldığı araç hakkında yeterli bilgiye sahip  olması, kazasının olup olmadığı, hasar kaydı hakkındaki bilgiler ile özellikle km’sine  vakıf olması önem arz ediyor.”

ARACI ALAN KİŞİ 10 BİN KM GARANTİ İSTEME HAKKINA SAHİP OLACAK

Göksel Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Uzun süredir gündeme getirilen konulardan birisi ise araç satımı yapan kişilere yetki belgesi verilmesi, yetki belgesi olmayanların bu ticareti yapmasının önüne geçilmesi hususu. Verilecek eğitimler ile birlikte her ilde ayrı yetki belgeleri düzenlenmesi amaçlanırken aynı zamanda kayıt dışı araç satımının önüne geçilmesi, vergi kayıplarının yaşanmaması ilk hedefler arasında. İkinci el araç alım ve satımına aracılık eden işletme ve galericiler bundan böyle satışını gerçekleşecek araç için taşıt teslim belgesi düzenlemesi zorunlu hale getirilecek. Belge üzerinde taşıtı tanıtacak belge bulunurken, aracın modeli, km si, plakası, yakıt türü, motor ile şasi numarası bulunması, boyalı ve değişin parçalarının belirtilmesi gerekiyor. İkinci el araç satışında önemli değişiklikleri içerisinde barındıran yeni düzenleme Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Başbakanlığa sunuldu. Bu düzenlemenin onaylanması ile Resmi Gazetede yayımlanmasının ardından ikinci el taşıt ve konut satışlarında garanti ve ekspertiz dönemi resmen başlamış olacak. Düzenleme öncesinde farklı kurallar telaffuz ediliyor olsa da satışı yapan oto galericiler ve emlakçılar bütün sorumlulukları üstlenmek zorunda kalacak. Özellikle taşıt alımlarında aracı alan kişi 10 bin km garanti isteme hakkına sahip olacak. Esnaf belgesi olmayan galerici ile emlakçılar bu faaliyetlerde bulunamayacak.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ