Edirne siyaseti denilince birçok kişinin aklına ilk olarak CHP geliyor.

CHP’nin Yerel ’de iktidar olduğu, 3 milletvekilliğinin 2’sini kazandığı, referandumda, genel ve yerel seçimlerde Türkiye rekoru kırdığı bir il Edirne.

2019 yılı seçim yılı olunca, seçimin kaderinin büyük orada CHP tarafından yazılacağını düşünenler var.

Peki, 2019’a bir kala CHP’nin Edirne’deki durumu ne?

İlçe ve İl Kongresinin ardından Büyük Kurultay’ını da yapan CHP’de sıra da Tüzük Kurultayı var. Ama Tüzük Kurultayı’na biraz daha sakin, biraz daha rahat gidecek CHP... İl Başkanlığı seçimini Recep Gürkan’ın açık desteğini alan Fevzi Pekcanlı’nın 150 oy gibi bir farkla kazanması, bunun yanı sıra Edirne Merkez’le birlikte Uzunköprü, Meriç, İpsala, Enez, Lalapaşa ve Süloğlu Örgütlerinin açıkça Recep Gürkan’ın tarafında durması ve de Havsa, Süloğlu ve Uzunköprü Belediye Başkanlarının Recep Gürkan ile hareket etmesi Edirne CHP’deki büyük gücün Recep Gürkan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Peki, 2 Milletvekili, eski milletvekilleri ve Keşan’ın başını çektiği ekip neden bu gücü yakalayamadı/yakalayamıyor?

2015 yılında büyük bir umutla Milletvekili seçilen Okan Gaytancıoğlu, o dönemki ilçe ve il başkanlığı kongrelerini kaybetmiş, ama parti meclisine genel başkanın anahtar listesinde de yer alarak aday olmuştu. Anahtar listede olmasına rağmen parti meclisine girememiş ancak Edirneli 3 delegenin oy kullanmamasının bir an da gündeme oturması ile Genel Başkanın anahtar listesinde yer alıp Parti Meclisine girememe başarısızlığı bu kılıfla adeta örtülmüştü. Gel zaman git zaman. Gaytancıoğlu’nu destekleyenler kendilerine çeşitli mecralarda destek beklerken onları bir sonraki kurultayda parti meclisine seçileceğini söyleyerek avutan Okan Vekil, parti içinde etliye sütlüye karışmadan 2 yılını geçirdi. Bu ara Genel Başkan Okan Vekili Tarım Politikalarından sorumlu başdanışman olarak atamış ve böylece 17 başdanışmandan birisi de Okan Vekil olmuştu.

3 yıllık vekillik, 2,5 yıllık Başdanışmanlığın meyvesini vereceği gün 36. CHP Kurultayı idi.  Her fırsatta Anahtar Listede yer alacağını söyleyen vekil, Genel Başkanın 52 Kişilik listesinde kendisine yer bulamadı, bunun yanı sıra 8 kişilik Bilim Adamı kontenjanında da Genel Başkan kendisini tercih etmedi. Buna rağmen 2 yıldır parti meclisi adayı olduğunu deklare eden ve il il gezen vekil parti meclisi seçiminde sadece 140 oy alarak Edirne’de siyaset yapan Edirne İl Kadın Kolları Başkanı Çiğdem Gegeoğlu’nun bile gerisinde kaldı. Kendisi için tüm bu olumsuz durumlar yetmezmiş gibi Okan Vekilin 1’nolu sandıktan aldığı oy da adeta şok etkisi yarattı. Genel Başkan, Myk ve Parti Meclisi Üyelerinin oy kullandığı sandıktan Okan Vekil’e sadece 2 oy çıktı. Bu durumda Haluk Koç, Seyit Torun, Tekin Bingöl, Bülent Tezcan gibi önemli isim ve milletvekillerinden Okan Vekilin destek görmediği ortaya çıkmış oldu. Partinin ağır topları 52 kişi işaretleme hakları varken, Okan vekile bir işaret koymamışlardı.

Okan Vekil’in gücü az çok belli olmuşken, açık bir şekilde Muharrem İnce’yi desteklediğini söyleyen diğer vekil Erdin Bircan, Recep Gürkan Bloğundan ayrıldıktan sonra birlikte hareket etmeye başladığı Okan Vekil için de açıkça parti meclisi için çalıştığını deklare etmiş ve Edirne için çalışıyoruz demişti. Ama açıkça çalıştığı iki isim de başarısız olmuştu. Recep Gürkan ile arası bozulduktan sonra tabanda hızla düşen Erdin vekil de, Okan Vekil gibi olası bir ön seçimde iddiasını yitirmiş görünüyor.

Görünen o ki 2019’a 1 kala, Edirne’de Recep Gürkan ve ekibi oldukça önde. Edirne’nin en küçük ilçelerinde bile 3’er 4’er kişi Belediye Başkan Aday Adayı olurken, Recep Gürkan’ın karşısına iddialı bir isim çıkmaması da bunun göstergesi… 2019’un vekilleri kim olur derseniz; o başka bir yazı konusu olsa da Çiğdem Gegeoğlu, Gürkan Güneser, Orhan Çakır gibi isimlerin var güçleriyle çalıştıklarını ve Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın da vekil adaylığı için göz kırptığını söylemek yanlış olmayacak…

2019 yaklaştıkça CHP’de sular daha çok bulanacak gibi