HABER MERKEZİ

SOLOTÜRK, Edirne’nin semalarında; Selimiye Camii’nin görkeminde müthiş bir gösteriye imza atarken, gösteriyi binlerce Edirneli izledi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan törende yaptığı konuşmada, “Türk Milleti’nin her ferdi yeri geldiğinde göğsünü düşmana gözünü kırpmadan siper edecek kararlılıktadır. Türk Milleti bunu geçmişte defalarca başarmıştır, gerektiğinde yine başaracaktır” dedi. 
Edirne Belediyesi tarafından 25 Kasım Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler, saat 11.00’de Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Anıttaki törenlere Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ile Erdin Bircan, siyasi parti temsilcileri, sendikalar ve çok sayıda vatandaş katıldı. 
Törenler, Talatpaşa Asfaltı’ndaki geçiş törenleriyle devam etti. Tören alanına gelen Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerini aldı. 
KENT TEMSİLİ OLARAK TESLİM ALINDI 
Türk Ulusu’nun bağımsızlık simgesi olan Türk Bayrağı’nı temsili törenle teslim alan dönemin Valisi Şakir Bey’i canlandıran genç daha sonra Türk Bayrağını Vali Günay Özdemir’e sundu. 
Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kurtuluşun 95. Yılında Edirnelilere seslendi. Edirne’nin 2 yıldan fazla düşman işgalinde kaldığını ifade dene Gürkan, “Ulusumuzun yine Edirne’den, yine Trakya’dan yaktığı kurtuluş meşalesi, bağımsızlık savaşı sona ermiş ve kahraman Türk ordusu vatanın her bölgesinde olduğu gibi Edirne’yi de düşman işgalinden kurtarmıştır. O tarihe kadar 2 yıldan fazla bir süre düşman işgalinde kalan Edirneliler, yokluk, harabe ve zülüm altında kalmışlardır” dedi. 
Batıdan bir güneş, bir Mustafa Kemal Atatürk doğduğunu sözlerine ekleyen Gürkan, “Demiştir ki Mustafa Kemal; ‘Düşman vatanın bağrına dayamışsa hançerini vardır elbet memleketi kurtaracak bahtı kara mâderini. Ülkenin ilk müdafa-i hukuk cemiyeti, Türkiye’yi işgalden çıkarak, aydınlığa kavuşturacak ilk müdafa-i hukuk cemiyeti Edirne’de, bu şanlı topraklarda Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak kurulmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın devamında yine bizzat Atatürk tarafından kurulan Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile ikisi birleştirilmiş, Anadolu ve Trakya Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adını alarak devamında Kurtuluş Savaşı’nın ordusu olan Kuva-i Milli’yi oluşturmuştur” diye konuştu. 
Edirne’nin 8 bin 300 yıllık tarihi boyunca defalarca işgaller gördüğünü, savaşlardan çıktığını ifade eden Gürkan, “Memleketimizin bu şanlı ve güzel köşesi adeta her karışı vatandaşın, askerin kanıyla sulanmış, bir vatan parçasıdır. Edirne’nin neresine giderseniz gidin, neresinde nefes alırsanız alın mutlaka bir Mehmetçiğin ruhu ile karşılaşırsınız. 1361’de 1 Murat tarafından fethedilen ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun da merkezi olan Edirne 1361’den bu yana 25 Kasım 1922’de yaşadığı son kurtuluş ile beraber ebediyen sonsuza kadar Türk yurdu Türk vatanı olmuştur. Bize öncelikle bu toprakları canlarıyla, kanlarıyla vatan yapan aziz şehitlerimizi 1071’den bu yana bu toprakları vatan yapmak için şahadet mertebesine gözünü kırpmadan yükselen tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. Bu savaşlarda, bu mücadelelerde vatanımızın birliği, dirliği ve Türk Milleti’nin bölünmez bütünlüğü için gazi olan bütün vatandaşlara uzun ömürler diliyorum. Şundan hiç kimsenin şüphesi yoktur. Aradan 95 yıl geçmiş olmasına rağmen bugün bu alanı dolduran Edirneliler, memleketin her köşesinde vatanın bölünmez bütünlüğü, bağımsızlığı; milletimizin bekası için Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmak için Türk Milleti’nin her ferdi yeri geldiğinde göğsünü düşmana gözünü kırpmadan siper edecek kararlılıktadır. Türk Milleti bunu geçmişte defalarca başarmıştır, gerektiğinde yine başaracaktır”
dedi. 
Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından geçit törenine geçildi. Geçit töreninde kurumlar, okullar, Edirneli esnaf yer aldı. Geçit töreni büyük ilgiyle izlendi. 
SOLOTÜRK NEFES KESTİ 
Törenler, Selimiye Meydanı’nda SOLOTÜRK’ün gösterisiyle devam etti. Sunuculuğunu Üsteğmen Emrah Bayrı’nın yaptığı gösteride F-16’yı kullanan Yüzbaşı Erhan Günar ve yardımcı pilot Yüzbaşı Serdar Doğan, Edirne Semalarında, Edirnelileri selamladı. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’nin etrafında dolaşan F-16, adeta Edirnelileri büyüledi, gösteriyi binlerce Edirneli izledi.