Keşan Oto Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uslu, dün yaptığı açıklamada,  yıl boyunca düzenlenen “0” araba kampanyalarının ve ülke genelindeki yolsuzluk iddialarının 2. el otomotiv piyasasını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

 

2. EL OTO PİYASASI 2013’TE İÇ AÇICI DEĞİLDİ

2013 yılının genelinde “0” araçta kampanyaların devam ettiğini belirten Uslu, “0 otomobil piyasasındaki kampanyalar 2. el piyasasını olumsuz yönde etkiledi. “0” otomobilde genelde rahat alım gücünün sağlanmasından bir talep yaşanıyor. Ancak buna karşılık 2. el grubunda tam tersi bir olay söz konusu. Rahat alım gücünün sağlanması ikinci el piyasasını zorluyor. 2. el 2013 yılı için pek de iç açıcı değildi. Kendi gücünde imkanlar sağlayan insanlar ikinci el araç aldı. Ama bu tamamen güç yarışı şeklinde oldu. Vade imkanları ikici el araç satışlarını biraz çoğalttı. 2013 yılının kötü geçmesinde bölgesel ekonomik etmenlerin çok etkili olduğunu savunuyorum. Gelir kaynağının belirli yerlere bağlı olması, tarım bölgesi olmamız bu etmenlerden bazıları. Bu yıl bölgemizde sadece çeltik hasadında bir ivme yakaladık.” dedi.

YOLSUZLUK İDDİLARI DA VATANDAŞI TEDİRGİN ETTİ

Son günlerde ülke genelinde yaşanan olayların da  2. el piyasasına olumsuz yönde etki ettiğini ifade eden Ali Uslu, şunları söyledi: “Son günlerdeki yolsuzluk iddiaları vatandaşı tedirgin etti. Haberlerin çıkmasından önceki günlerde güzel bir hareket yakalanmıştı. Vatandaş bütçesine göre bir şeyler almaya çalışıyordu. Ancak yolsuzluk iddiaları, döviz fiyatlarının yükselmesi ve altının fiyatını olumsuz yönde etki etti. Bunun ne kadar devam edeceğini tahmin edemiyoruz. Bu yargının işi. Yargı bir şekilde bu işi sarıp, kapatırsa, vatandaş önünü görmekte rahatlar. Bu olaylar herkese yansıdı. Malını satan üretici araç almayı erteleyerek altına yatırım yapmayı düşünüyor. Ülke genelinde yaşanan kargaşanın piyasaya yansıyan şekli bu şekilde. Bu şekilde bir kilitlenme var. Biz çeltik hasadından bölgeye gelecek olan sıcak paranın 2. el araç piyasasına olumlu yönde etki edeceğini tahmin etmiştik. Ancak bu gerçekleşmedi ama 2014 yılının başında çeltik hasadındaki sıcak para bölgeye girer ise çok iyi günler yaşanır.”

0” ARAÇTA DOYUM NOKTASINA ULAŞILDI

Sektör olarak 2014 yılından beklentilere değinen Uslu, sözlerini şöyle tamamladı: “2014’te 2. el grubunda piyasa biraz daha iyiye gidecektir. “0” araç konusunda doyum noktasına gelindi. Ayrıca hükümetin önümüzdeki yıldan itibaren yürütmeye koyacağı “Gerçek Kredi Sistemi “ piyasaya girdiğinde, 0 km araçlarda kampanyalar yavaşlayacak. Eskiden araç bedelinin tamamı kadar kredi çıkartıyorlardı. Getirilen yeni kredi sistemi artık bunun önüne geçiyor. Yeni çıkan yasaya göre araç bedelinin %50’sine kadar kredi kullanılabilecek. 6 bin TL verip araba alamayan insanlar araç bedelinin tamamına kredi kullanarak araç aldılar. Ama daha sonra kredisini ödeyemeyen vatandaş aracını satıyor. Bu yasa ile 0 km araç satışları duraksar. Vatandaşımızın imkanı yoksa 0 km yerinde 1-2 yaşında araçları tercih etsin.”