Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, bölge adının verildiği Trakya Arısı'nın, birçok kişi tarafından bilinen bir ırk olmasa da, bu arı türünün dünyada koruma altına alınan ikinci arı türü olduğunu belirtti.
Trakya Bölgesi'nin coğrafik yapı itibarıyla Balkanların uzantısı konumunda olduğunu söyleyen Altınordu, toprak, bitki örtüsü ve ekolojik yönden ortak özelliklere sahip olduğunu ifade etti. Dünyadaki arı ırk ve ekotiplerinin oluşumlarında bölgelerin coğrafik yapı ve ekolojik önlemleri dikkate alındığında bu bölgedeki arılar arasında bir benzerliğin bulunmasının normal karşılanması gerektiğini belirten Erdoğan Altınordu, “İlk başlangıçta Bodenheimer ve diğer bazı araştırıcılar bu bölge arısını Karniyol ırkı olarak tanımlamışlarsa da Ruttner Trakya Bölgesi arısını Anadolu arı ırkı olarak tanımlamıştır. Ancak daha sonra yapılan morfolojik ve performans belirleme çalışmalarında bu bölgenin arısının Anadolu ırkından farklı olduğu görülmüş ve son yıllarda yapılan DNA çalışmalarında da bu bölge arısının Karniyol ırkı ile karşılaştırıldığında, daha kısa ve dar kanat ile daha küçük vücuda sahiptir.” dedi.
KORUMA ALTINA ALINAN İKİNCİ ARI IRKI OLMA ÖZELLİĞİNİ TAŞIMAKTADIR
Morfolojik ve davranışsal olarak daha büyük populasyonlarla yeniden tanımlanmaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Altınordu, bu bölge arısının Akdeniz ve Çukurova koşullarında verimli olamadığının görüldüğünü dile getirerek, Trakya Arısı ile ilgili şunları ifade etti: “Kırklareli'nin Istıranca dağlarında yaşadığı tespit edilen Trakya Arısı, dünyada Kafkas arısından sonra koruma altına alınan ikinci arı ırkı olma özelliğini taşımaktadır.”