GİZEM GÖRÜR

2012 yılında yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile işçi alacağı, tazminat, kira, nafaka, mal paylaşımı v.s. gibi tarafların kendi tasarruflarındaki hukuki uyuşmazlıklarda uygulanmaya başlanan arabuluculuk ile Trakya bölgesindeilk kez resmi olarak miras paylaşımı Keşan’da gerçekleştirilmişti.

Şimdi yine arabuluculuğun en çok kullanıldığı alan olan işçi-işveren uyuşmazlığında Arabulucu Avukat Aylin Arıkan, ilk resmi arabuluculuk anlaşmasını Keşan’da işçi ve işvereni, işçi alacağı konusunda taraflar arasında uzlaştırmagerçekleştirdi.

15 BİNE YAKLAŞAN UYUŞMAZLIK ARABULUCULUK İLE ÇÖZÜLDÜ

Arıkan, konu ile ilgili şunları söyledi: “Ülkemizde şu anda 15 bine yaklaşan uyuşmazlık arabuluculuk ile çözüldü. Bunların yüzde 93'ü bir günde ve bir günden daha az bir zamanda çözümlendi. Arabuluculuğun ilişkilere, sosyal hayata çok ciddi faydaları var. Arabuluculuk tamamen tarafların kendi iradeleri doğrultusunda yürütülen bir süreç. Aynı zamanda hem paradan hem de zamandan tasarruf sağlıyorsunuz. Sizi yıllarca süren yargılama sürecinden ve yüklü yargılama masraflarından kurtarıyor. Gizlilik esaslı bir süreç olduğu için de açıkçası özellikle şirket bilgilerinin gizliliği açısından ve karşılıklı ilişkilerinin yıpranmaması açısından da önemi büyük.”

İŞÇİ ALACAĞINI YARGILAMA SÜRECİNE GİRMEDEN İŞVEREN İLE UZLAŞARAK HEMEN ALDI

Arıkan, sözlerine şöyle devam etti: “Keşan’da ilk işçi alacağı uyuşmazlığında resmi arabuluculuk anlaşmamızı taraflar ile kendi talepleri üzerine ayrı ayrı görüşerek gerçekleştirdik. Taraflar yaklaşık 2-3 gün gibi kısa bir sürede alacak miktarında mutabık kaldılar ve Arabuluculuk Anlaşmasını imzaladılar. Açıkçasıbu anlaşmanın işçi-işveren uyuşmazlıklarına bölgemizde bir örnek teşkil edeceğini umut ediyorum. Çünkü biliyorum ki firmalar için arabuluculuğun en önemli ilkesi olan gizlilik çok önemli. İşçiler açısından baktığımızda da işçi alacağını çok kısa bir sürede almış oldu. Yani iki taraf da kazandı. Arabuluculuğun en önemli özelliği de bu zaten. Arabuluculukta kaybeden bir taraf yok. Kazan-kazan ilkesi hakim. İki taraf da masadan memnun olarak kalkıyor. Ülkemizde maalesef yargılama süreçleri çok uzun. Yıllarca bitmeyen davalar arabuluculuk ile bazen bir günden daha kısa bir sürede bile sonuçlanabiliyor. Bölgemizin arabuluculuğu sevmesi ve benimsemesi için elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim.”

İŞ DAVALARINDA ARABULUCULUK DAVA ŞARTI OLUYOR

İş Mahkemeleri Kanunu Yasa Tasarısının Ekim ayı içerisinde Meclistegörüşüleceğini dile getiren Arıkan, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi alacağı ile işe iade talebiyle açılacak davalarda arabuluculuğun dava şartı olacağını ve böylelikle dava açmadan önce arabulucuya başvurmadan dava açanların davalarının reddedileceğini sözlerine ekledi.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ