Keşanlılar Sürücü Kursu Teorik ve Uygulama Öğretmeni Ender Arda, dün yaptığı açıklamada emniyet kemeri kullanmanın önemine değindi.

Ülkemizde emniyet kemeri kullanma alışkanlığının yeterli düzeyde olmadığını ifade eden Arda, “Artık vatandaşlarımız sürücü kurslarından belli bir eğitimden geçiyor. Türkiye’de motosikletler hariç tüm araçlarda, kullanan kişi ve yanında bulunan kişi için kemer kullanmak zorunludur. Öğrenci taşıyan servislerdeki tüm koltuklarda emniyet kemeri kullanma zorunluluğu var. Yolcu taşımacılığı yapan büyük otobüslerde de belli koltuk numaralarında yasa ile kemer takma mecburiyeti getirilmiştir.” dedi.

ARKA KOLTUKTA EMNİYET KEMERİ TAKMIYORUZ

Ender Arda, otomobillerde 2000 yılından bu yana araçların ön ve arkasında yer alan emniyet kemerlerinin takılma zorunluluğu olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “16 yıldır arka koltukta da emniyet kemeri takma zorunluluğu var fakat biz daha ön koltuklarda emniyet kemeri alışkanlığını kazanamamışız, ‘arka koltukta nasıl takarız?’ mantığıyla hareket ediyoruz. Arka koltukta emniyet kemeri takmıyoruz. Takmamızda fayda var. Yeni yetişen nesilde emniyet kemeri kullanma alışkanlığını bir türlü algılayamıyor. Kemerin sağlayacağı faydanın farkında değil.”  

EMNİYET KEMERİ DE BİR YERE KADAR KORUYOR

Emniyet kemerinin de kişiyi olası çarpışmalarda belli bir hıza kadar koruyabileceğinin altını çizen Arda, Araç 170-180 km hızlarda giderken takla attığında kişiye faydadan çok zarar verebiliyor. Fakat 90-100 km hız ile gittiğinde faydası var. 50 km hız ile giderken çok yüksek faydası var. Normal hızda giden araçta emniyet kemeri kişiyi koltuğa sabitleyerek kafasının çarpmasını engelliyor. Fakat yüksek hızda ise çok fayda sağlayabileceğini düşünmüyorum. Çünkü o hıza çıktığında başına gelebilecekleri göze almış oluyor. şeklinde konuştu.

HAVA YASTIĞI KULLANIMINDA BOY STANDARDINA DİKKAT EDİLMELİ

Ender Arda, hava yastıkları ile ilgili de konuşarak, “Hava yastıkları araçta bulunduğu konum ile kişinin başı arasındaki mesafe uygun ise fayda sağlıyor. Eğer kişinin boyu kısa ise hava yastığı kişiyi boğabilir. Hava yastığı kullanımında boy standardına çok dikkat edilmeli.” dedi.