HABER MERKEZİ

Arabulucu Avukat Aylin Arıkan konu ile ilgili şunları kaydetti: “Mağdur olan taraf Arabuluculuk merkezine başvuru yaparak uyuşmazlıklarını kısa ve daha az masraflı bir süreç olan Arabuluculuk ile çözmek istemişlerdir. Görev bana tevdi edildiğinde iki tarafın Edirne’de olduğunu fark ettim. İki taraf ile birkaç kez telefon görüşmesi gerçekleştirerek tarafların taleplerini ortak bir noktada buluşturduk. İki tarafta sürecin sonunda memnundu, karşılıklı el sıkıştılar ve bu müesseseye teşekkürlerini belirttiler. Çünkü Arabuluculuk hem sorunu çözüyor hem de taraflar arasındaki husumeti bitiriyor. Ayrıca esnek bir süreç olduğu için de taraflar ile ister birlikte, ister ayrı ayrı, isterseniz de telefon ve uzaktan iletişim yöntemleri ile görüşebiliyorsunuz.

Bilindiği üzere Arabuluculuk Ocak ayından itibaren işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda dava şartı oluyor. Vakit nakittir. Yıllarca mahkemeye gidip gelmek yerine, bir günden kısa bir sürede sorunlarınızı çözebilirsiniz. Hiçbir mahkeme sorunları ne yazık ki bir günde çözemez. Çünkü yargılama uzun süre alıyor. Dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, keşif, bilirkişi hep bu sürecin içinde bulunuyor. Ancak arabuluculuk da bir günde sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz.  Hatta birkaç saat içerisinde. Bu da size, hızlı şekilde adalete erişmeyi sağlıyor.”

Mahkemede bir kazanan ve bir de kaybeden olduğunu ifade eden Arıkan, şöyle devam etti:

“Arabuluculuk ise öyle değil. Taraflar el sıkışıyor ve en önemlisi ticari ilişki veren bir kurumsanız, ticari ilişkinizi devam ettirebiliyorsunuz.  Bunun için arabuluculara başvurun. İşadamlarımızın, esnafımızın en önemli amacı nedir? Elbette zaman. Vakit nakittir. Kimse sorunla uğraşmak istemez. İşte arabuluculuk size bu imkanı sağlıyor. Örneğin mahkemeye başvursanız bin liraya yakın gider avansı, mahkeme masrafı, harç gibi giderleriniz olacak. Oysa arabuluculukta bunlar yok. Arabuluculuk kaybedeni olmayan dostane bir çözüm yoludur.”