Ergene Platformu Sözcüsü ve Edirne Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu Üyesi Bülent Kaçar, 14 Ekim 2015 Çarşamba günü Tekirdağ Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sitesinden yeni Trakya plan değişikliğini yayımladığını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Kaçar, iktidarın plan değişikliğiyle amaçladığı hukukun arkasına dolanmak, yargı kararlarını etkisiz kılmak, önceki plan değişikliğinin yürütmesinin durdurulması nedeniyle enerji şirketlerinin yatırım taleplerini karşılamak olduğunu ifade etti.

TRAKYA ÇDP’NİN AMACI TARIMSAL FAALİYETLERİN GELİŞTİRİLMESİ YÖNÜNDEDİR

Bülent Kaçar açıklamasına şöyle devam etti: “Ne ironiktir ki bu plan değişikliği Çevre Düzenleme Planı, Çevre Koruma Planı olarak değil metne işlendiği kavramdan anlaşılacağı üzere ‘Enerji Üretim Alanları’ hükmünü getirerek Tekirdağ ve Marmara kıyı bölgelerine onlarca termik santral olarak kurulmasını hedefliyor. Oysa Danıştay 6. Dairesinin Trakya planlamasına dair verdiği birçok kararında belirttiği ve Bilirkişi Heyetlerinin raporlarında açıkça yazdığı bir gerçek var; Trakya ÇDP’nin amacı bölgede ağırlıklı olarak tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesi yönündedir.”

HEPİMİZ RANTÇILIĞA, FOSİLCİ ANLAYIŞA, DOĞA TALANCILIĞINA İTİRAZ ETMELİYİZ

Planın gerek vizyon, gerek hedef ve ilkeler ve gerekse de amaç maddelerinin hiç birinde bölgenin bir enerji üretim bölgesi/alanı haline getirilmesi yönünde bir ifade yer almadığını söyleyen Kaçar, tam tersine plan açıklama raporunda özellikle bu türden çevre kirliliğine yol açma potansiyeli bulunan sanayilerin bölgede yer alamayacağına dair hükümler yer aldığını vurguladı.

Kaçar, son olarak şunları söyledi: “Trakya'nın bir bütün olduğu gerçeğinden hareketle Trakya’daki tüm belediyeler, il genel meclisleri, muhtarlıklar, kooperatifler, tarım birlikleri, odalar, borsalar, sendikalar, dernekler yani hepimiz rantçılığa, fosilci anlayışa, doğa talancılığına itiraz etmeliyiz. Hamasi lafları, siyasi ikbal hesaplarını herkes bir kenara koysun ve Trakya’da yaşamı hep birlikte savunalım. Trakya Platformu olarak sizi birlikte toplumsal ve hukuksal mücadelelere katılmaya davet ediyoruz.”