AYŞİN SEÇİL GEZER

“ENGELLİLERİN OKUMA ORANLARI SINIRLI DÜZEYDEDİR”

Engelliler için yapılan KPSS’yle ilgili bir takım düzenlemelerin olduğunun altını çizerek, sözlerine başlayan Aydemir, şunları söyledi: “Hükümet, KPSS’den alınan puanın geçerlilik süresini 2 yıldan 4 yıla çıkarıyor. Bir engelli istediği puanı alamadığı takdirde, yeni bir sınav için 4 yıl beklemek zorunda kalacak. Ayrıca, 5 bin kişinin de, işe alınacağı ifade ediliyor. Engellilerin imkanları olmadığından ötürü okuma oranları da, sınırlı düzeydedir. Okuyan engellilerde belli alanlarda tercih yapmak zorundalar. Örnek vermek gerekirse; bir engelli siyasal bilimler fakültesini bitirse dahi kaymakam olamıyor. Hatta, hakim bile olamıyorlar. Bu konuda herhangi bir düzenleme yok.” 

“ENGELLİ KPSS’Sİ KALDIRILMALI”

Sedat Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: 3 ayda bir bin 59 lira alan engelli vatandaş nasıl yaşamını sürebilir ki? Engellinin yaşamını sürdürmesi mümkün değildir. Ailesine yük olmaya devam edecektir. Engelli bir bireyin ayakları üzerinde durması için istihdam edilmesi şarttır. İstihdam edilmesi içinde KPSS’ye girmesi gerekiyor. Bu sınavlarda her yerde değil; belli merkezlerde yapılıyor. Engellinin de, sınav merkezine gitmesi bazen eziyete dönüşüyor. Buna bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Sosyal devlet anlayışına göre, engelli KPSS’sinin kaldırılması gerekiyor. Engelliler, engel durumu ve eğitim durumuna göre, devletin belli yerlerinde istihdam edilmeli. Elbette ki, hiç okumamış birini bilgisayar başına koyma gibi bir durumu olamaz. Engel durumuna göre, odacı ya da bekçi gibi belli yerlerde istihdam edilebilir.”

“İSTİHDAM OLAYLARI, YASAYLAÇÖZÜLECEK BİR DURUM DEĞİL”

Aydemir sözlerini şöyle tamamladı: “İstihdam olayları, yasayla çözülecek bir durum değil. Avrupa bu konuda örnek alınmalı. Doğan her engellinin ya da daha sonra engelli olan bireylerin iş, anayasal hakkı olmalıdır. Aileler ve kendileri geleceğe endişeyle bakmasınlar. Engellilerin sorunu maaşla ya da engelli aylığıyla çözülemez.”