Geçen hafta Yunanistan’da yapılan erken genel seçimlerde Radikal Sol İttifak SYRİZA’nın galibiyetiyle sonuçlandı. SYRİZA lideri Aleksis Çipras, yemin töreniyle başlayan tabu yıkma merasimine 1 haftadır devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta içi Yunanistan büyük bir değişim yaşamaya başladı. Bu değişim, başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesini endişeye sevk etti. Avrupalıların endişesi tamamen (!) duygusal. Vakti zamanında Yunanistan’a kemerlerin sıkılması <kemerin son deliğine kadar sıkılması, hatta bir delik açılabiliyorsa o deliğe kadar sıkılması> şartı ile verilen borcun ödenmeme tehlikesi başta Almanya olmak üzere bütün Avrupa Birliği ülkelerini kara kara düşündürüyor. Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis ile Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem arasında yapılacak olan toplantı acilen 2 Şubat 2015 Pazartesi gününden 31 Ocak 2015 Cumartesi gününe alındı. Yunan Bakan Varufakis hükümet programlarına uygun olarak bu toplantıda, “Troykayı (Avrupa Merkez Bankası-AB Komisyonu-IMF) istemiyoruz. Troyka, Avrupa aleyhtarı mantığı olan yapısı çürük bir heyettir” demiş. Ve başına haşlak sular dökülen Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Varufakis’in kulağına eğilerek, “Troykayı şimdi öldürdün” diye fısıldamış. Bunun üzerine Varufakis de “Vay be” demiş ve eklemiş, “Avrupa’da borç için zirve vardır. Adı Eurogroup’tur. Biz önce Yunan halkına sonra da Avrupa’daki ortaklarımıza garanti veririz. Devletin devamlılığı vardır ama ekonomik krizin de devamını kabul etmeyeceğiz” diyerek Troykayla anlaşmayı reddetmiş.




Ekonomik anlamda 1 haftada yapılanlar bunlarken, SYRİZA lideri Çipras hükümetinin ilk icraatı aslında çok anlamlı idi. Başkent Atina’da bulunan Yunan Parlamentosu’nun önündeki demir parmaklıklar kaldırdı. Bunu “Halkla parlamento arasındaki engeller kaldırılmıştır” desek özetlemiş oluruz.
Eğitim alanında ise AKP’nin 13 yıldır binbir takiyeyle kanunlar, yönetmelikler, genelgelerle bir türlü kafasındakini yapamadığını Çipras, bir sözle yaptı hem de 1 haftada.  Peki, Çipras, 1 haftada eğitim ile ilgili ne yaptı:
1) Lise 1 ve 2’nci sınıflarda yapılan toplu sınavlar iptal edildi.
 2) Üniversite affı geldi. Ne gerekçeyle olursa olsun okulla ilişiği kesilenler geri dönebilecek. Süre kısıtlaması olmaksızın eğitimlerini sürdürecekler.
3)Eğitim müfredatı ve kitaplar tamamen yeniden yazılacak. Kitaplar yetişmezse elektronik ortamdan öğrencilere sunulacak.
4) Tüm üniversitelerin rektörleri görevden alındı. Hepsi için tekrar değerlendirme yapılacak.
Velhasıl, adamlar geldi, her şeyi bir haftada değiştirdi. Ne uluslararası antlaşma dedi, ne de iç hukuk kuralları dedi, söyledi ve değiştirdi.




Şimdi başlıktaki Babaeskili Çipras konusu da şöyle. Hudut Gazetesi’nde çıkan habere göre, Çipras’ın yıllar önce ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) ile birlikte gerçekleştirdikleri bir toplantıda ifade ettiğine göre; Edirne’ye geldiğinde memleketine gelmiş gibi hissettiği, dedesinin Kırklareli’nin Babaeski ilçesinin bir köyünde yaşamış olduğu ve kökeninin de Babaeski ilçesine dayandığı yönündeydi.
Gelelim AKP’nin 13 yıldır yaptığı ama tam olarak yapamadıklarına. Amaaan boş ver sizi 13 yıldır biliyoruz. Gerek yok anlatmaya. Ama şuna da değinmeden geçemeyeceğim. Akşam Gazetesi öyle bir başlık attı ki Çipras dâhil herkesi gülümsetti: “Çipras, iktidar başarısını Davutoğlu’yla paylaştı: 13 yıldır sizi izledik”
Uzun lafın kısası Akşam Gazetesi böyle başlık atadursun gerçek şu: Babaeskili Çipras,  sizin 13 yılda yapamadığınızı 1 haftada yaptı.