Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı ve Sayman Barış Hasan Serin, dün yaptığı açıklamada, 20 Haziran 2015 tarih ve 454 No’lu tebliğ ile ilgili bilgiler verdi.

Serin, Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan e-Defter ve e-Fatura uygulamaları nedeniyle artık Türkiye’de yüz binlerce mükellefin bu uygulama kapsamına girdiğini belirterek, 20 Haziran 2015 tarih ve 454 No’lu tebliğ ile uygulanan bu kapsamın daha da genişlediğini kaydetti.

ÖNEMLİ BİR GELİŞME

Son çıkan tebliğde, 2014 yılı satışları 10 milyon ve üzerinde olan tüm mükelleflerin, sektör ayrımı yapılmaksızın 2016 yılının başından itibaren e-Defter ve e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olduğunun altını çizen Barış Hasan Serin, şu bilgileri verdi: “Bu firmalar, faturalarını müşterilerine e-Fatura olarak, elektronik ortamda gönderecekler. Defterler de, daha önce yapıldığı gibi notere tasdik ettirilmeyecek, elektronik ortamda tutulacak. Veriler, beratlar ile birlikte her ay düzenli olarak Maliye Bakanlığı’na gönderilecek. Bu önemi bir gelişme. Satış tutarları 2015 yılında 10 milyon TL’yi geçecek olan mükellefler de bu uygulamaya geçecek. Yani satış tutarlarına göre bir sonraki yıl bu uygulamaya geçilecek. Gelecek yıllarda, bu 10 milyon TL’lik satışların daha aşağı tutarlara çekileceğini tahmin ediyoruz. Böylece mükelleflerin %80’i bu kapsama girecektir. Bu yüzden mali müşavirlerin ve vergi mükelleflerinin, bu geçişleri 2016 yılının sonuna bırakmadan, gerek program, gerek çalışanlar anlamında hazırlıklarını tamamlamalılar.” 

MALİ TATİL BAŞLADI 1TEMMUZ’DA BAŞLADI

1-20 Temmuz tarihleri arasında uygulanan Mali Tatil’in başladığı bilgisini veren Serin, Her yıl bu tatili uyguluyoruz. Keşan’da muhasebe büroları açık bu konuda sıkıntı yok. Fakat en azından Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer kurumlar dışında, savcılık soruşturması, mahkeme gibi konular dışında mükellefler ile ilgili herhangi bir tebligatta bulunmuyorlar. Tüm meslek mensuplarımıza hayırlı bir tatil diliyoruz. Ağustos-Eylül aylarında yine yoğunluk başlayacak” dedi.