Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün saat 11.30 sıralarında makamında düzenlediği basın toplantısında Keşan gündeminde tartışılan konular hakkında bilgi verdi, değerlendirmelerde bulundu.

Keşan’da yapılmakta olan atık su arıtma tesisi inşaatına ya düzgün bir zemin etüdü yapılmadan ya da yapılan zemin etüdü çalışmasına uygun mühendislik tekniğine uygun davranılmadığını ileri süren Özcan, “Bugün adamlar bataklıklara 100 katlı binalar yapıyor bir santim bile oynamıyor. Hesap, kitap mühendislik denen bir şey var.  Ben Keşan olarak 17 milyon borca gireceğim, 30 sene içinde DSİ’ye (Devlet Su İşleri) ödeyeceğim. Ama çalışır durumda bir tesisi istemek hakkımız herhalde” dedi.

BAĞIMSIZ KURULUŞ TARAFINDAN RAPOR TUTTURUYORUM

Önceki gün DSİ Genel Müdürlüğü’nden teknik heyetin Keşan’a geldiğini ve inşaat alanında incelemelerde bulunduğunu belirten Özcan, “Aynı anda biz de özel bir firmayla görüşerek; görüntüleri aldılar. Tesisin batı tarafında bir oynama oldu. Su tutmaya başlandı ve havuzların dolmasının ardından batıdaki çökelti havuzlarının birini 50 santim, diğerini 1,5 metre yukarıya itmiş. Bu vaziyette nasıl kullanacağız. Bu ihaleyi Keşan Belediyesi yapmadı. 2011 Mayıs’ında DSİ ile protokol imzaladık. Bizim adımıza 100 bin nüfusa göre tesisleri DSİ yapacak, tesise kadar kolektörleri de belediye olarak biz yapacaktık. Ben kolektörleri bitireli 2 yıl oldu. Yerel seçimlerden önce 2 bakanla birlikte burada temel atma töreni yapıldı. 2014’ün Kasım sonu iş bitecekti. Kasım geçti, 2015’in 7. ayındayız. Benim pazaryeri inşaatım 2 ay aksadı diye yaygara kopardılar. Mühendislik denen bir şey var, bu sorunu çözer. Her düzeltme işi maliyet götürecek. Yayla Sahili’ne yaptırdığımız tesis bitmek üzere. Arıtma tesisi olduğu belli bile olmuyor. Bizim istediğimiz sıkıntının çözülmesi. Bağımsız ve akredite bir firmadan belediye adına rapor tutuyoruz. Tesisi teslim alırken de bu rapor doğrultusunda davranmak zorunda kalacağım. Bu iş nasıl halledilecek, nasıl çözülecek bilemiyorum bu iş benim uzmanlık alanıma giren bir konu değil” diye konuştu.

HUZUREVİ VE ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ İÇİN ALTERNATİF TONLARCA YER VAR

Keşan’a yapılacak olan huzurevi ve engelsiz yaşam merkezi için belediyenin Zirve Konutları’nın yakınlarında bir yer önerdiği belirten Özcan, bahse konu tesisin ısrarla Karanlıkdere Mevkisinde bulunan TOKİ Sosyal Konutları’nın yanında engebeli hazine arazisine yapılması istendiğini kaydetti. Huzurevi ile engelsiz yaşam merkezinin Keşan’a uzun yıllar hizmet edeceğini belirten Mehmet Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir tesisi Allah’ın deresinin içine, uygun olmayan bir yere yapılmasına gönlüm razı değil. Planlama da belediyenin elindeyse bir şekilde inisiyatif kullanmak isterim. Alternatif tonla hazine yeri varken, o bölgeye sıkıştırmanın ne mantığı var? Bu hazine yeri bizim önerdiğimiz alanlar da hazine yeri. Planlama belediyenin elindeyse bir şekilde inisiyatif kullanmak isterim.”

VATANDAŞIMIZA NEDEN ZARAR VERELİM

Başkan Özcan, açıklamasının sonunda Merkez Sulama Kooperatifi Başkanı Hasan Nalbantoğlu’nun yerel basına yaptığı ve mezbahadan dereye bırakılan kan konusuna değindi.  Bu konuda vatandaşa gelen bir zarar varsa yerel yönetim olarak kendilerinin en öncelikli bir şekilde duyarlılık göstermeleri gerektiğini ifade eden Özcan, “Mezbahanın arıtması var. Orada 4-5 aydır bir çalışma yapılıyor bitmek üzere. Eskiden kanları topluyor şehir çöplüğüne atıyorduk.  Kan suları daha önce de akıyordu. Mezbahanın mahsule zarar verdiği iddia ediliyorsa bunun ispatlanması gerekir. Çevre Bakanlığı’nın. Mezbaha kanlarının bertarafı ile ilgili hazırladığı bir yönetmelik bile yok. Neden vatandaşıma zarar vereyim” şeklinde konuştu.