AYŞİN SEÇİL GEZER

Taşeron işçilerle ilgili kanun hükmünde bir kararnamenin çıkartıldığını ifade eden Özcan, “Kararnamede taşeronlarla ilgili her şey açık şekilde anlatılıyor. Bizim Keşan’a özel bir uygulama yapmamız mümkün değildir. Mevcut taşeron işçiler yasaya göre; belediye kendi şirketleri üzerinden çalıştırmak zorunda olduğu ifade ediliyor. Bu durumda gerçekten kadro anlamına gelmemektedir. Bütün işçilere form gönderilmiş ve bunu imzalayarak, ‘Ben çalışacağım.’ deniyor. Biz çalışanlar için senelik ihaleler yapıyorduk ve kanun gereği firmalara yazı yazarak 3 ay uzatılması gerektiğini ilettik. Geçiş süreci yaşanması nedeniyle işçiler boşta kalmaması için böyle bir şey yapılıyor.” şeklinde konuştu.

NİSAN İTİBARİYLE BELEDİYELER İŞÇİLERİN İSTİHDAMINI YAPABİLECEK

Mehmet Özcan sözlerine şöyle devam etti: “İşçilere yönetmelikte gönderilen formları dağıttık. Taşeron işçilerimizi de sendika aracılığıyla bilgilendirdik. 11 Ocak’a kadar bu formları toplayacağız. Yönetmeliğe göre; bu formlar Edirne’ye gönderilecek ve burada güvenlik soruşturması yapılacak. Güvenlik soruşturmasında olumsuz bir sonuç çıkanlar işten ayrılmış olacak. FETÖ bağlantısı ya da 6 aydan fazla ceza almış olanların iş akdi fesih edilecek. Daha sonra işçiler sınava tabi tutulacak. Bu da yazılı, sözlü ve uygulamalı olacaktır. Sınavlar için 3 kişilik heyet kurulacak. Bunlardan 2’sini biz verirken; 1 tanesini de valilik atayacaktır. Nisan başı itibariyle de belediyeler işçilerin istihdamını yapabilecek. Belediyemizin Halk Ekmek Şirketi var ve yasa gereği, bunun üzerinden alım yapacağız. İşçiler için ‘Ben kadroya girdim, işten çıkartamazlar.’ şeklinde bir durum söz konusu değildir. Burada amaç birçok yerde yapılan keyfiyetlerin önüne geçilmiş olunacak. Örnek vermek gerekirse; hiçbir devlet memuru, ‘beni kimse işten atamaz.’ diyemez. Hangi kadrolu işçinin, işten çıkartılabileceği konusu iş kanununda yazmaktadır. Bu işçiler de aynı şeylere tabi olacaktır.”

TAŞERON ÇALIŞANLARIMIZIN ALDIĞI EN AZ MAAŞ 2 BİN LİRADIR

Keşan Belediyesi’ndeki personel sayısı hakkında da bilgi veren Özcan, “Belediyemizde 110 kadrolu işçimiz var ve 300’e yakında taşeron işçilerimiz bulunmaktadır. Aynı sendikalı işçi şartlarına, 3-4 sene sonra ulaştıklarında kaynağı nasıl bulunulacak sorusu ortaya çıkıyor. Kadrolu bir işçinin belediye maliyeti yaklaşık 8 bin liradır. İşçilerin mesaisi senede 2 büyük ve 3 küçük ikramiyesi, yakacak yardımı, çocuk yardımı var. Dolayısıyla rakam yukarıya çıkıyor. Taşeron olarak çalıştırdığımız işçilerin hepsi asgari ücretin yüzde 20 ya da yüzde 40’ı oranında fazla alıyor. Bizim taşeron çalışanlarımızın aldığı en az maaş 2 bin liradır. Bizim bin 404 lira alan bir işçimiz yok. Bu paraya insan geçinemez. Bu insafsızlıktır. Kirası, yakıtı, elektriği, suyu var. 2 bin- 2 bin 500 lira alırsa anca kıt kanaat geçinir. Ayrıca ben sosyal demokrat biriyim ve sendikaya karşı değilim. Sendikal faaliyetler olması gerekiyor. Ama vurup, öldürecek düzeyde rakamlara ulaşmasına karşıyım.” dedi.

KEŞAN’DA TOPLAM İCRA DOSYA SAYISI 26 BİN 103

Keşan’da icra sayısının da arttığını basından okuduğunu dile getiren Mehmet Özcan, sözlerine şöyle devam etti: “Keşan’da, 2017 yılı içerisinde 8 bin 94 icra dosyası açıldığını görüyoruz. Keşan’da toplam icra dosya sayısının ise 26 bin 103 olduğu dile getiriliyor. Keşan’ın 82 bin nüfusu var ve 18 yaşın altında olanları çıkardığımızda her iki kişiden birinin icralık olduğunu görmekteyiz.”

BAŞKAN YARDIMCILARIMIZ BUNU ALMIŞLAR

Belediye başkan yardımcılarının ve kendisinin maaşları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Özcan, şunları söyledi: “Şahsımın aldığı maaşla ilgili gerçek dışı söylemlerin dile getirildiğini duyuyorum. Memur sendikasıyla ilgili sözleşme imzalandı ama ben işveren olduğum için bundan faydalanamıyorum. Sendikal hak olarak başkan yardımcılarımız bunu almışlar ve bir şey diyemem. Allah’a şükür ben bugüne kadar paralı bir işe bulaşmadım. Benden fazla maaş alıyor olabilirler. Ama benim memur sendikasından 5 kuruş aldığım yok. GÜNEKAB başkanıyım ve yıllık 5 bin lira huzur hakkı aldım. Buradaki meclis ve encümen toplantılarında kanun gereği; 100-150 lira toplantı başı veriyorlar. Trakya Belediyeler Birliği encümenindeyim ve oturum başı 150 lira alıyorum. Benim aldıklarım bu kadar. ESTAB’tan bir şey almıyorum. Şahsımın maaşıyla ilgili gerçek dışı söylemlerin dile getirilmesi hoş değildir.”

SENDİKADAN DA YAKLAŞIK 3 BİN-4 BİN LİRA PARA ALIYORLAR

 “Belediye başkan yardımcılarının aldığı maaş oranı fazla. Peki bu haklarından vazgeçemezler mi?” şeklindeki soruya cevap veren Mehmet Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu haklarından vazgeçebilirler. Başkan yardımcıları benim maaşımın 4/3’ünü alıyor. Sendikadan da yaklaşık 3 bin-4 bin lira para alıyorlar. Yinede benden fazla maaş alıyorlar.”